Benzema és Vinicius, a pokoli páros és a liverpooli KO – a Liverpool-Real Madrid mérkőzés legfőbb tanulságai

Egészen szürreálisan alakult a tavalyi döntő visszavágója a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Liverpool negyedóra játék után 2:0-ra vezetett a Real Madrid ellen, végül azonban 5:2-es vereséget szenvedett, ezzel alighanem végleg elszálltak jövő évi BL-reményei. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Vinicius remeklése

A mérkőzés előtt szinte mindenki Karim Benzemától várt sokat a Liverpool elleni nyolcaddöntős párharc első felvonásán, de nem csak ő, hanem Vinicius Junior is nagyon kitett magáért. A brazil szikrázott a gyepen. Pörgősen, keményen játszott és nagyon rossz estét okozott Trent Alexander-Arnoldnak és Joe Gomeznek. A legfőbb érdeme mégis az volt, hogy az első félidőben ő ébresztette fel a Real Madridot két góljával, amellyel igen gyorsan eltűnt a kétgólos különbség. Vinicius első találata egészen káprázatosra sikeredett, a második pedig Alisson kapus hathatós közreműködésével került az angol kapuba, hiszen a brazil portás rárúgta a labdát honfitársára, akiről az bevágódott a hálóba. Ő provokálta ki a 3. madridi gólt hozó szabadrúgást. Kijelenthetjük, hogy csapata és a mérkőzés legjobbja is ő volt, hiszen egy nehéz periódusban ő mutatta meg a Madridnak a fényt az alagút végén, s az egyenlítés után is vezérszerepet játszott.

Benzema ismét megmutatta, mennyire jó játékos

Amennyiben Viniciusra azt mondom, hogy a meccs embere volt, akkor akár Karim Benzemával meg is oszthatja ezt a címet, hiszen a francia csatár szintén duplázott. Legtöbb társához hasonlóan ő is nézője volt csapata gyenge kezdésének, de később sikerült fölvennie a mérkőzés ritmusát és ő is remek teljesítményt tett le az asztalra. Ő is két gólt szerzett, ezen kívül adott egy gólpasszt Viniciusnak. Benzema immár hat gólnál jár a Liverpool ellen – ennél több találatot senki sem szerzett a BL-ben a Vörösök ellen. Ami még durvább, hogy ebből négyet az Anfielden ért el, amivel szintén rekordernek számít. Ő rúgta a negyedik és az ötödik madridi gólt tegnap este, vagyis ő zárta le ezt az emlékezetes mérkőzést. És alighanem az egész párharcot is.

Modric példát mutató játéka

Évről évre ismételgetjük azt az állítást, hogy Luka Modric a Real Madrid középpályájának kulcsembere. Már 37 éves, de a horvát még mindig betölti ezt a szerepet és tegnap este sem okozott csalódást. Kroos hiányában ő volt a madridi játék szervezője és nyugalmával támaszt nyújtott csapatának. Az ötödik gólt megelőző kontra az ő remek indításával kezdődött, vagyis a gólgyártásból is kivette a részét ily módon.

A Real Madrid fantasztikus mentális ereje

A Real Madrid lényegében azt folytatja, amit a tavalyi szezonban abbahagyott. A királyi gárda az előző idény egyenes kieséses szakaszában nem egyszer kellett, hogy hátrányból álljon fel. Nagyon rosszul kezdték a mérkőzést a spanyolok, de igen nagy lelkierőről tettek tanúbizonyságot azzal, hogy hamar rendezni tudták soraikat és végül kis túlzással kiütötték a Liverpoolt, amely nagyon régóta nem kapott öt gólt az Anfielden. A Real Madrid lett az első csapat a nemzetközi kupák történetében, amely legalább négy gólt szerzett a Liverpool pályáján. Ez nem meglepő, ha azt nézzük, hogy minden poszton jó teljesítményeket láthattunk (nem számítva ide persze Courtois kapus nagy hibáját az elején). Ez más csapatok számára is inspiráló lehet.

NEGATÍVUMOK
Liverpool: Tökéletes kezdés, utána viszont a nagy büdös semmi

Az már a párharc előtt nyilvánvaló volt, hogy a Liverpoolnak csak akkor lehet igazi esélye a továbbjutásra, amennyiben hazai pályán legalább kettő góllal győzni tudna, hiszen a Vörösöknek pocsék szezonjuk van. Az angol bajnokság pillanatnyi 8. helyezettje ennek szellemében kezdett, hiszen a 14. percben már 2:0-ra vezetett, ám ami utána következett, az elég nagy szégyen ehhez képest. Nem tartott ki sokáig a nagy nyomás, amelyet ellenfelére helyezett az angol csapat, s ennek is szerepe volt abban, hogy még a félidő vége előtt eltűnt az előny. A fordulás után különösen a védelem – élén Joe Gomezzel – nagyon elfáradt, a madridi támadósor pedig új erőre kapott, így borítékolható volt a súlyos vereség, ami be is következett. A Liverpoolnak ugyan van még sansza a 4. hely elérésére a Premier League-ben, de ez egy nagyon nehéz menet lesz, mivel sűrű a mezőny, s ez a vereség mentálisan biztosan nem tesz jót a csapatnak, amely pedig a 4. helyen álló Newcastle idegenbeli legyőzése után azt hihette, hogy megtalálta a helyes utat.

Alisson végzetes hibája

2:1 volt a mérkőzés állása, amikor Alisson egy tőle szokatlan és igen nagy hibát követett el. A brazil kapus próbálta elrúgni a labdát Vinicius elől, ám sikerült honfitársa sípcsontját eltalálnia, ahonnan beperdült a játékszer az üresen maradt kapuba. Ez alighanem neuralgikus pontja volt a mérkőzésnek és egy olyan jelent, amely még sokáig fogja kísérteni Alissont álmaiban és gondolataiban.

A Real Madrid tehát 5:2-re győzött Liverpoolban, ezzel lényegében tovább is jutott a legjobb nyolc közé, mivel igen nehéz elképzelni, hogy a márciusi madridi visszavágón háromgólos liverpooli győzelem fog születni, ami ráadásul csak a hosszabbításhoz lenne elegendő az idegenben szerzett gólok szabályának eltörlése miatt.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply