Nem sikerült elárverezni az “Isten keze”-labdát

A Sportudvar néhány hete számolt be arról, hogy árverésre bocsátották azt a labdát, amelyet Diego Maradona beütött az angolok kapujába az 1986-os labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. Az Isten keze néven elhíresült szabálytalan találatban érintett labda eddig a mérkőzés tunéziai játékvezetőjének tulajdonában volt, ő azonban immár másodjára próbálta meg eladni – sikertelenül. Senki sem kínált annyit a sportereklyéért, amennyi megfelelő lett volna. Most a mexikói torna döntőjében használt labda került kalapács alá.

Nem járt sikerrel az az árverés, amelyet az elmúlt hetekben hirdetett meg az amerikai Goldin aukciósház. A licit tárgya az a labda volt, amellyel Diego Maradona az Isten keze néven elhíresült gólját szerezte az 1986-os mexikói világbajnokságon, az Argentína – Anglia (2:1) negyeddöntőben. Mint emlékezetes, Maradona Peter Shiltonnal, az angol kapussal együtt ugrott föl a labdáért, s azt az öklével juttatta a kapuba. A mérkőzés tunéziai játékvezetője, Ali Bin Násszer néhány héttel ezelőtti vallomása szerint nem látta tisztán a labdát, asszisztense pedig nem vette észre a kezezést, ezért adta meg a gólt.

A játékszer a mérkőzés után Bin Násszer tulajdonába került, ám azon fölbuzdulva, hogy tavaly májusban azt a mezt, amelyben Maradona ezt az ominózus gólt szerezte, 9.3 millió dollárért (mai árfolyamon 3.3 milliárd forintért) adták el egy árverés keretében. Akkoriban ez volt a legmagasabb áron új gazdára talált sportereklye, melyet licit keretében értékesítettek.

A tunéziai egykori bíró először tavaly novemberben Londonban, a Graham Budd aukciósháznál hirdette meg a labdát, amely azonban egy 2 millió fontos (864 millió forintos) ajánlat ellenére sem kelt el, mivel a kikiáltási ár 2.5 millió font (1 milliárd forint) volt.

A Graham Budd jelen pillanatban is megvételre kínálja az 1986-os világbajnokság Argentína – NSZK döntőjében használt egyik labdát. Az Adidas Azteca összesen 32 darab ötszögletű panelból készült. Rajta fekete-fehér díszítés látható, amelyet az aztékok XIV-XVI. századbeli építészete és falfestményei inspiráltak.

Ezt a labdát a 3:2-es argentin győzelemmel végződő mérkőzés brazil játékvezetője, Romualdo Arppi Filho kínálta fel árverésre. Az igazolólevélen rajta van a két partjelző: Erik Fredriksson és Bernylloa Morea aláírása is. A döntőre 114 800 néző előtt került sor az Azteca-stadionban.

A vezetést José Luis Brown szerezte meg Argentínának a 23. percben, amikor egy szabadrúgásnál Harald Schumacher, az NSZK kapusa hibázott, így már csak annyi dolga volt, hogy befejelje a labdát a hálóba. Jorge Valdano duplázta meg az argentinok előnyét az 56. percben, amikor a bal oldalról megeresztett lapos, de erős lövése ment be Schumacher kapujába.

Karl-Heinz Rummenigge a 74. percben szépített, majd a 81. percben Rudi Völler közeli fejesével már 2:2 állt az eredményjelzőn.

Diego Maradona a vb-trófeával a kezében az 1986-os döntő után (Forrás: insidethegames.biz)

Bár Maradonát Lothar Matthäus az egész mérkőzésen keményen fogta, de a 84. percben gólpasszt tudott adni Jorge Burruchagának, aki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát. Argentína 3:2-es sikerével tíz éven belül második világbajnoki diadalát aratta.

Az aukciósház most 18 000 fontos, azaz 7 millió 776 ezer forintos kikiáltási áron hirdeti a labdát, de a szakértők becslése szerint akár 50 000 fontért, vagyis 21 millió 600 forintért is új gazdára találhat. A licitálás március 8-ig tart, vagyis ha érdekel ez a labda és van 22 millió forintod, akkor ne habozz!

A kiemelt kép forrása: Graham Budd Auctions

Leave a Reply