Elárverezhetik a labdát, melyet “Isten keze” a kapuba juttatott

Igen értékes sporttárgyat helyezett kalapács alá egy amerikai aukciós ház. Magyar idő szerint egészen holnap hajnalig lehet licitálni arra a labdára, melyet Diego Maradona az angol válogatott kapujába ütött a kezével az 1986-os labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. A cikk megjelenéséig több mint 532 millió forintnak megfelelő összeg volt a legnagyobb ajánlat, amit tettek az ikonikus játékszerért.

A labdarúgó-világbajnokságok 92 évre visszanyúló történetének egyik legemlékezetesebb, egyben legellentmondásosabb momentuma volt, amikor az 1986-os mexikói torna negyeddöntőjében Diego Maradona a kezével ütötte az angol Peter Shilton kapujába a labdát. Az Isten keze néven elhíresült góllal kapcsolatban sokan máig azt állítják, hogy nem kezezés következtében került a kapuba, pedig erre most már megdönthetetlen bizonyítékok vannak. A mérkőzést Argentína 2:1-re megnyerte, majd a világbajnoki címet is megszerezte.

A legendás, de kétségkívül szabálytalan gólban szerepet játszó labda az 1986. június 22-én lejátszott mérkőzést követően az azon fújó tunéziai játékvezető, Ali Bin Nasszer tulajdonába került, aki most árverésre bocsátotta a játékszert a Goldin aukciósháznál. Az insidethegames.biz információi alapján a legutolsó, magyar idő szerint tegnap érkezett licit keretében már 1 450 000 dollárt, azaz 132 millió forintnál is többet ajánlottak a labdáért. Az árverés január 20-án 500 000 dolláros (183 500 000 forintos) kikiáltási árról indult meg, azóta 18 ajánlat érkezett. A licit határideje magyar idő szerint csütörtökön hajnali 3 óra.

Ezért a labdáért folyik az árverés (Forrás: Goldin Auctions)

“Ez a labda központi szerepet játszik a sporttörténelem vitathatatlanul legikonikusabb pillanatában” – jelentette ki Ken Goldin, az aukciósház alapítója, aki hozzátette, hogy Maradona és az “Isten keze” öröksége örökre összefonódik, és nemzedékek múlva is világszerte beszélni fognak róla a focirajongók.

Tavaly májusban az a mez is kalapács alá került, amelyben Maradona ezt a gólt szerezte. A mez 9.3 millió dollárért, azaz mai árfolyamon több mint 3 milliárd forintért talált új gazdára – ez akkoriban minden idők legmagasabb, egy árverésen sportemléktárgyért kifizetett összege volt.

Ali Bin Nasszer, aki tehát most árverésre bocsátotta a labdát, már tavaly novemberben is megpróbálta ilyen módon értékesíteni, ám akkor a londoni székhelyű Graham Budd aukciósháznál annak ellenére nem kelt el a játékszer, hogy 2 millió fontot, mai árfolyamon 880 millió forintot is ajánlottak érte. Most per pillanat 532 millió forintnál tart az amerikai licit, azaz, ha ezen az áron kel el a labda, az nem kis veszteség lenne a tunéziai exbíró számára.

Bin Nasszer szintén megszólalt, akit persze főleg arról faggattak az újságírók, miért adta meg Maradona gólját, holott az angolok hevesen reklamálták, hogy kézzel ütötte be a kapuba:

“Nem láttam tisztán az esetet. A két játékos, Shilton és Maradona takarták egymást az én szemszögemből. A FIFA torna előtt kiadott utasításainak megfelelően a partjelzőmtől kértem a gól érvényességének megerősítését – visszament a felezővonalhoz, jelezve, hogy a gól érvényes. A mérkőzés végén az angolok szövetségi kapitánya, Bobby Robson azt mondta nekem: ‘Jó munkát végeztél, de a partjelző felelőtlen volt'”.

Maradona, aki azon a mérkőzésen az argentin válogatott csapatkapitánya volt, később úgy nyilatkozott erről a gólról, hogy “benne volt egy kicsit a fejem és egy kicsit Isten keze is”.

A 2020 novemberében elhunyt egykori sztár egyébként duplázott azon a mérkőzésen. Az Isten keze-gól az első találat volt, majd egy remek szóló végén talált ismét, immár teljesen szabályosan az angolok kapujába. Maradona ezt követően a Belgium ellen 2:0-ra megnyert elődöntőben is duplázott, majd a finálét az argentinok 3:2-re nyerték Nyugat-Németország ellen, ezzel 2. alkalommal lettek világbajnokok tíz éven belül.

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply