A sportolók vezető szerepre törnek a felmelegedés elleni küzdelemben

Ahogy az élet szinte minden területén, a sportban is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a globális felmelegedés elleni küzdelemre és a fenntarthatóbb életmódra. A téli sportokban egyre több problémát okoz az, hogy nincs elég hó és bár a most zajló alpesisí-világbajnokságon szerencsére bőven van hó, de az amerikai csapat szorosan együttműködik egy civil szervezettel, amely szeretné megmenteni a telet. Egy brit atléta ezzel egy időben egészen extrém elhatározásra adta a fejét, hogy ezzel hozzájáruljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez.

A nemzetközi sportszervezetek és a nagy világesemények szervezői már évek óta törekednek – legalább a kommunikáció szintjén – arra, hogy minél környezettudatosabban működjenek, hogy ezzel is elősegítsék a globális fölmelegedés elleni küzdelem sikerét. Bár a sportolók között is akadtak és akadnak olyanok, akik fölemelik hangjukat a felmelegedés ellen, de eddig viszonylag kevesen tettek igazán bármit ezért, s inkább a szavak szintjén maradtak.

Egyre több sportoló ismeri föl ugyanakkor, hogy nagy népszerűségének köszönhetően vezető szerepet játszhat a klímavédelem terén, hiszen üzeneteik emberek százmillióihoz juthatnak el világszerte, ezáltal sokakat ösztönözhetnek arra, hogy éljenek környezettudatosabban.

Hétfőn kezdődött és egészen február 19-ig tart a franciaországi Méribelben és Courchevelben az alpesisí-világbajnokság. Az amerikai csapat ruházatán megtalálható a Protect Our Winters (POW), azaz Mentsük meg a telet! névre hallgató amerikai civil szervezet logója, melyet Jeremy Jones korábbi profi hódeszkás hozott létre még 2007-ben. A kék-fehér színösszeállítás a tengeri jég fölmelegedésére és a gleccserek olvadására utal. A ruházatot az olasz Kappa, az amerikai csapat sportszergyártója a POW-val együttműködve hozta létre.

Sophie Goldschmidt, az Amerikai Sí- és Hódeszka-szövetség (USSS) elnök-vezérigazgatója ezt mondta a kezdeményezésről: “Természetesen ez az üzenet önmagában nem oldja meg a klímaváltozás problémáját, de üzenetet hordozhat magában, aminek következtében többen és többet beszélhetnek a jövőben a problémáról, és megmutatja azt is, hogy a szövetség és annak sportolói elkötelezettek a Föld jövője iránt”.

A kampány főnöke Travis Ganong. A 34 éves alpesi síző 2006 óta szerepel nemzetközi versenyeken, gyermekkorát pedig a kaliforniai Lake Tahoe-ban élte le. Mivel Kaliforniában már most vannak következményei a klímaváltozásnak, ezért Ganong rövid távú fenyegetésként tekint a globális fölmelegedésre.

“Igazán aggódom, hogy egyszer nem lesz hó, márpedig hó nélkül sí sincs. A világkupában egyik szezonról a másikra láttam változni a dolgokat. A versenyek egyre szűkebb korlátok közé szorulnak. A síelés egyes legendás helyszínei, mint például Kitzbühel, ahol a történelem és a gazdasági szempontok egyaránt nagyon erősek, mindent megtesznek azért, hogy legyen hó. Ez azonban fölveti a fenntarthatóság kérdését. Igazán ezt kell folytatni? Ezzel milyen üzenetet küldünk a közvéleménynek sportágunk alkalmazkodásáról?” – tette fel kérdéseit Travis Ganong.

Az amerikai síző hozzátette, hogy a világkupában szereplő versenyzők egy része levelet készül írni a Nemzetközi Síszövetségnek (FIS), amelyben arra óhajtják fölszólítani a szervezetet, hogy határozottabb és világosabb álláspontot foglaljon el a globális felmelegedés elleni intézkedések terén. Ganong szerint a FIS-nek az élen kell járnia abban, hogy inspirálják a világot a változtatásra.

Ennél is radikálisabb hozzáállásról tett tanúbizonyságot a felmelegedéssel kapcsolatban Innes Fitzgerald brit mezei futó. A mindössze 17 éves atléta nagy hírverést csapott maga körül a múlt héten azzal, hogy a Brit Atlétikai Szövetségnek küldött levelében bejelentette, nem kíván részt venni az ausztráliai Bathurstben február 18-án esedékes mezeifutó-világbajnokságon.

A fiatal lány azzal indokolta döntését, hogy a London-Sydney repülőút során egy utasra 6.7 tonna szén-dioxid-kibocsátás esik.

“Hazámat képviselni az ausztráliai világbajnokságon kiváltság. Amikor elkezdtem futni, az volt az álmom, hogy világbajnokságon indulhassak. Emiatt nagy fájdalommal kell bejelentenem, hogy el kell állnom ettől a lehetőségtől. 9 éves voltam, amikor aláírták a párizsi klímaegyezményt. Nyolc évvel később az üvegházhatású gázok kibocsátása nemhogy csökken, hanem manapság is növekszik. Ezt tudván nem szeretném, hogy egy versenyen való részvételem, ahová csak repülővel tudnék eljutni, kárt okozzon a legkiszolgáltatottabb lakosságnak, annak életmódjának, szokásainak, mindennek, amit szeretnek”.

Innes Fitzgerald tehát nem utazik Ausztráliába a felmelegedés miatt. Eddig még nem hallottam/olvastam olyan sportolóról, aki erre hivatkozva lépett vissza egy versenytől. Az amerikai sízők elutaztak Franciaországba, de igyekeznek fölhívni a figyelmet az éghajlatváltozással járó problémákra, amelyek a téli sportokat különösen érintik.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com / USSS

Leave a Reply