Sportolók is érintettek a török-szír földrengésben

Mint ismert, erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A legfrissebb hírek szerint többezer halottja és közel húszezer sérültje, valamint több ezernyi eltűntje van a természeti katasztrófának, köztük sportolók is.

A sportvilágot is megrázták a tegnapi törökországi földrengésről érkezett hírek. Törökországban a sportminiszter további intézkedésig minden sportesemény megtartását megtiltotta, mivel egyhetes nemzeti gyászt rendeltek el a természeti csapás miatt. Több szövetség még a bejelentés előtt magától hasonló döntéseket hozott, így többek között a helyi labdarúgó-bajnokság tegnapra kiírt három mérkőzését is elhalasztották.

A török labdarúgást közelről érinti a földrengés, ugyanis több játékos és klubvezető is a romok alá került. Hosszú órákig nem volt hír Christian Atsuról, az élvonalban szereplő Hatayspor ghánai szélsőjéről, a Chelsea és a Newcastle korábbi focistájáról. Annyit lehetett tudni, hogy Atsu Hatayban található lakása összeomlott és ő a romok alatt rekedt. Ma reggel érkezett a jó hír, hogy Atsut élve emelték ki és kórházba szállították. A Voetbal International holland szaklap a Hatayspor szóvivőjére hivatkozva azt közölte, hogy a ghánainak néhány sérülése van.

Christian Atsu vasárnap, pár órával a földrengés előtt a 97. percben szerzett győztes gólt csapata bajnoki mérkőzésén a Kasimpasa ellen.

Christian Atsu, a Newcastle (ennek mezében látható) és a Chelsea korábbi játékosa élve került elő a romok alól Törökországban (Forrás: insidethegames.biz)

Szintén ma reggel emelték ki a romok alól Onur Ergünt, a Hatayspor másik játékosát, akinek állapotáról nincs hír.

A cikk írásának pillanatában is eltűntként tartják nyilván Taner Savütöt, a Hatayspor klubigazgatóját, akit szintén összedőlt otthonában ért a földmozgás.

Tegnap még a halálhírét keltették Ahmet Eyüp Türkaslannak, a másodosztályú Yeni Malatyaspor kapusának, de a legfrissebb hírek szerint a romok alatt van, még nem fértek hozzá a mentőcsapatok.

Sajnos megerősítést nyert ugyanakkor legalább öt labdarúgó halála. Szíria északi részén vesztette életét a földrengésben Nader Dzsukádár korábbi szír válogatott játékos, aki 1995 és 1997 között 14 mérkőzésen 9 gólt szerzett a nemzeti csapatban. Vele együtt fia is meghalt a katasztrófában. Megerősítették azt is, hogy négy, Törökországban légióskodó külföldi focista: három iráni és egy kameruni is elhunyt.

Az 1920 Marasspor csapatának labdarúgói és edzői egy, a földrengésben megrongálódott szállodában rekedtek egy felnőtt férfi- és egy U14-es lány röplabdacsapattal együtt.

Taha Akgül olimpiai bajnok török birkózó szintén segítséget kért telefonján keresztül, mert közlése szerint 30-40 edzőtársával együtt szintén nem tudnak kiszabadulni a romok közül.

A legfrissebb hírek szerint Törökországban 3381 halottja és 15 834 sebesültje, míg Szíriában legkevesebb 1509 halottja és közel 3500 sebesültje van eddig a földrengésnek, de mivel a több nagyvárost is érintő, a Richter-skála szerint 7.4-es erősségű földmozgás miatt rengeteg lakóépület omlott össze, ráadásul a katasztrófa helyi idő szerint a hajnali órákban érte a térséget, amikor szinte mindenki otthon volt és aludt, ezért biztosra vehető, hogy az áldozatok és a sérültek száma is nőni fog, mint ahogy remélhetőleg az eltűntek közül is a lehető legtöbb embert élve tudják kimenteni a romok alól.

Jól vannak a magyarok

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a szervezet közösségi oldalain megosztott közleményében tragikusnak minősítette, hogy a földrengésnek sportolók is áldozatul estek és hogy az eltűntek között is számos sportember található. “A NOB nagy szomorúsággal értesült a Törökország délkeleti régióját és Szíriát sújtó tragikus földrengés áldozatairól és pusztításairól. Együttérzünk minden elhunyt sportoló családjával és mindazokkal, akik sporttevékenység végzése céljából a térségben tartózkodtak a katasztrófa bekövetkezésének pillanatában. Még tragikusabbá teszi ezt a természeti csapást az a tény, hogy számos fiatal sportoló is az áldozatok között van. Együttérzünk azokkal is, akik fáradhatatlanul segítik a mentési munkálatokat.”

“Az olimpiai mozgalom készen áll a segítségnyújtásra mindenben, amiben csak segíteni tud, hiszen a sport fontos szerepet tölthet be a közösségek újjáépítésében és abban, hogy az emberek normalizálják életüket” – teszi hozzá a NOB-elnök közleménye.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szintén együttérzését fejezte ki a földrengésben elhunytak hozzátartozóival, a sérültekkel és támogatásáról biztosította a török és a szír labdarúgást egyaránt a katasztrófa kapcsán. A Real Madrid szintén megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt és osztozik a török és a szír emberek érzéseiben, s hasonló közleményt adott ki a férfi kosárlabda Euroliga is, amelynek mezőnyében török klubok is szerepelnek.

A földrengések idején két magyar csapat tartózkodott Törökországban. A Győri ETO női kézilabda-együttese vasárnap lépett pályára és győzött 39:27-re a Kastamonu otthonában a Bajnokok Ligájában. Kastamonu távol fekszik a földrengés által leginkább sújtott területektől, de a rengést ott is érezni lehetett. A győriek tegnap hazatértek. A Ferencváros egyik utánpótlás labdarúgócsapata is az országban tartózkodik edzőtáborban, de ők is távol vannak a délkeleti régióktól, így nem esett bántódásuk és folytatják az edzőtábort.

Az Üzbég Olimpiai Bizottság közölte, hogy sikeresen elhagyta Törökországot az az ifjúsági szabadstílusú birkózócsapat, amely a földmozgás által leginkább sújtott Kahramanmaras tartomány hasonló nevű fővárosában egy nemzetközi versenyen vett részt a hétvégén. A versenyzők és a stábtagok épek és egészségesek – tudta meg az insidethegames.biz olimpiai sportágakkal foglalkozó hírportál.

Egyelőre ez a helyzet most, kedden 10:30-kor a török-szír határvidéken történt erős földrengések sportvonatkozásait illetően. Reménykedünk abban, hogy az eltűntként nyilvántartott sportolók, edzők és sportvezetők élve kerülnek elő a romok közül.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply