Teniszvereség, fontos kézilabdasikerek és egy kis kerékpár, valamint cselgáncs – Hétvégi Összefoglaló

Ismét túl vagyunk egy hétvégén, így ismét jön a Hétvégi Összefoglaló, amelyből kiderül, mire ment a magyar Davis-kupa-válogatott a franciák ellen, sikerült-e életben tartania továbbjutási reményeit a Ferencváros női kézilabdacsapatának és azt is, milyen eredményeket hozott a ciklokrossz-világbajnokság. és a cselgáncsozók párizsi Grand Slam-viadala. Amennyiben nem tudtál mindent figyelemmel kísérni a hétvégén, akkor tarts velünk!

Tenisz: Nagy küzdelemben vereség a franciáktól

Fontos hétvégén van túl a magyar férfi tenisz, hiszen a Davis-kupa-válogatott a világcsoport legjobb 16 csapata közé való bejutásért játszott az egyik fél harmadik megnyert mérkőzéséig tartó párharcot pénteken és szombaton Tatabányán Franciaország ellen. A mérkőzés esélyesei a gallok voltak annak ellenére is, hogy nem feltétlenül a legerősebb összeállításban vehettek részt az összecsapáson, de legtöbb játékosuk az első százban található a világranglistán, míg a mieinknél ez csak Fucsovics Mártonról volt elmondható.

Pénteken először Piros Zsombor és Benjamin Bonzi került szembe egymással. Az első szettet rövidítésben 7-4-gyel a magyar fiú nyerte meg, aki aztán a második játszmát is behúzta 6:3-mal, ezzel előnyhöz juttatta Magyarországot a szép számmal összegyűlt közönség nagy örömére. A második találkozóban már nem volt ennyi örömünk, s igazából semennyi se, hiszen Ugo Humbert 6:3, 6:2 arányban legyőzte Fucsovics Mártont, így az első nap után 1:1 volt az állás.

Szombaton előbb egy páros-, majd egy egyéni mérkőzésre került sor és szükség esetén következhetett a mindent eldöntő ötödik, újfent egyéni összecsapás.

A párost Marozsán Fábián és Valkusz Máté kettőse vívta Arthur Rinderknech és Nicholas Mahut ellen. A fiatal magyar duó nagyon simán, 6:2-re nyerte az első szettet, majd a második játszmában tie-breakre kényszerültek, de azt 7-4-re megnyerték, ezzel a mérkőzés is az övék lett, így már a magyar válogatottnál volt az előny.

Innentől fogva már csak egy mérkőzést kellett volna behúzni a meglepetéssel fölérő továbbjutáshoz, de ott van mondatomban az a bizonyos volna…

Az első egyéni mérkőzésen Fucsovics Márton és Adrian Mannarino nézett egymással farkasszemet és amíg az első szettet rövidítésben nyerte a francia, a második játszmában fölényes, 6:2-es győzelmet aratott, ezzel kiegyenlítette a párharc állását, azaz következhetett a sorsdöntő 5. mérkőzés, amelyet Marozsán Fábián és Ugo Humbert vívott egymással.

Az utolsó pillanatban vált biztossá, hogy a sérült Piros Zsombor helyett Marozsán Fábián lép pályára a mindent eldöntő mérkőzésen, Ugo Humbert ellen. A fiatal játékos nem ijedt meg a lehetőségtől, és nagyot küzdött: Bátor tenisszel állt a pályára szombaton másodszor, hiszen Valkusz Mátéval korábban, párosban már győzni tudott.     

Ellenfelének, a pénteken Fucsovics Mártont is megverő Humbert-nek azonban ezúttal is minden bejött, hihetetlen hétvégét fogott ki a korábban a világranglista 25. helyét is megjáró francia teniszező. Az első szettben brékelőnyhöz jutott, ám hamarosan dörgő hangorkán jelezte: a 23 éves magyar sem hagyja magát, visszavette elveszített adogatójátékát. Utána sima szervajátékokkal lépdelt előre mindkét teniszező, négy játék telt el úgy, hogy összesen egyetlen fogadópont született. Sajnos azonban 4:3 után Humbert ismét jobbnak bizonyult fogadóként, így szerválhatott a szettért, s a második játszmalabdáját értékesítette is. A szünet után is hasonló képet mutatott a játék, egyből egy francia brékkel kezdődött, amelyet viszonylag sima adogatójátékok követtek egészen 2:3-ig; itt a világranglista-161. magyar hatalmasat küzdve bréklabdáig jutott, ám riválisa ezt hárította, és utána hosszú labdamenetekkel saját javára fordította a gémet.

Ezután sem adta fel Marozsán Fábián, pedig ellenfele sokkal rutinosabb, ami abból is látszott, hogy versenyzőnknek már nem volt valódi lehetősége, küzdenie kellett azért, hogy ne veszítse el újra az adogatását. Ez azonban sajnos nem sikerült, hiszen 5:3 után Humbert az első meccslabdáját kihasználva fogadóként befejezte a mérkőzést. 

Ezzel véget ért a párharc, Franciaország csapata bejutott a világdöntőbe, Magyarországnak pedig szeptemberben a rájátszásban kell biztosítania, hogy jövőre is a világdöntő selejtezőjében szerepelhessen. Egyértelműen a fiatalok vitték vállukon a válogatottat ezen a hétvégén, Tatabányán, s a szombati telt házból az is kiderült, nem csak a pályán van jövője a sportágnak hazánkban, a szurkolókat is megmozgatja a tenisz, és a magyar válogatott szereplése.

Kézilabda: Visszavágott a Ferencváros német ellenfelének a 20:40-ért

A regnáló német bajnok ellen biztosíthatta be továbbjutását a csoportból a Ferencváros a női Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó előtti fordulójában, győzelem esetén ugyanis az utolsó játéknapon már csak az volna a kérdés, hogy hányadik helyen megy tovább. 

Extra töltetet adott az első egymás elleni meccs is, tavaly szeptember közepén ugyanis kijózanító 20 gólos vereséget szenvedett a ferencvárosi együttes a Bietigheim otthonában. Az Érd Arénában persze ennek megfelelően egy tűt sem lehetett leejteni, a Bajnokok Ligája himnuszából pedig csak egy-egy akkordot lehetett kihallani, az FTC-tábor alaposan túlénekelte azt. 

A mérkőzés elején meggyűlt Tomori Zsuzsannáék baja a bírókkal (Angela Malesteint kétszer is kiállították), de Klujber Katrin két góljának és kiharcolt hetesének köszönhetően remek ritmust diktált a Ferencváros, a félidő derekán kétgólos vendégelőnyél mégis Elek Gábor volt kénytelen időt kérni. A támadójáték akadozott, hosszú percekig gólképtelen maradt a csapat, a másik oldalon viszont a németek elkapták a fonalat. A szünetre maradt is a kettő gól közte, az pedig egyértelmű volt, hogy az FTC-nek valamit kell kezdenie a Bietigheim lerohanásaival, és az eladott labdákat is minimalizálni kell. 

Klujber helyett (majd később csak mellett) ezúttal Malestein vált kulcsfigurává támadásban: megbízhatóan értékesítette a heteseket, a második félidőben pedig akcióból is megoldhatatlan feladat elé állította a korábban ferencvárosi Szikora Melindát. 

A lendület a Ferencváros oldalán volt, amely ki is használta, a meccs érdemi részében először, 18:17-nél átvette a vezetést. Az előny rögvest három gólra hízott, a zöldek tanultak az első játékrészből, és – elöl az Emily Bölk, Klujber, Malestein hármasnak, hátul pedig elsősorban a nagyszerűen védő Bíró Blankának köszönhetően – lényegesen hatékonyabbak tudtak lenni. A hátralévő időben nemcsak megtartotta, de növelte is előnyét az FTC, így 28:25-ös győzelmével megváltotta jegyét a BL következő körébe.   

Kézilabda: Törököt vert a Győr

A Győri ETO a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó előtti fordulójában a török Kastamonu otthonában lépett pályára. A toronymagas esélyesnek számító magyar együttes az 1. félidőben még egészen nagy küzdelmet kellett, hogy vívjon ellenfelével, így csak 16:12-re vezetett a szünetben, ám a fordulás után kijött a két gárda közötti osztálykülönbség és végül 39:27-es győri győzelem született. Mivel az Esbjerg is győzött, ezért a Győrnek az utolsó fordulóban muszáj legyőznie a dán csapatot hazai pályán a 2. hely megszerzéséért, ebben az esetben ugyanis nem kellene rájátszásban részt vennie a negyeddöntőbe jutásért.

Kézilabda: Visszavágott a Loki, nyert a Siófok, kikapott a Vác és a Mosonmagyaróvár

Legyőzte, így visszavágott a norvég Solának a DVSC a női kézilabda Európa Liga csoportkörének negyedik fordulójában. A debreceniek 25:21-re nyertek szombat este a Hódos Imre Sportcsarnokban.

A két csapat előző mérkőzését remek kapusteljesítmény után a norvégok nyerték 30:25-re, így a Loki célja a visszavágás lehetett. Az első gólt a Sola szerezte, ám ez volt az egyetlen alkalom a játékrészben, amikor a vendégek előnnyel rendelkeztek. A debreceniek hamar fordítottak, és szinte végig kézben is tartották a félidőt, ám a Sola négygólos hátrányból is vissza tudott jönni. Pihenőre 13:13-as döntetlennel mentek a játékosok.

A második játékrész két norvég találattal indult, de Töpfner Alexandráék viszonylag gyorsan átvették a vezetést. A DVSC 16:16 után egymás után négy gólt is szerzett – ez az előny megalapozta a folytatást, a Loki megőrizte előnyét, 25:21-es végeredmény született.

A csoport második helyén álló DVSC a Solához hasonlóan immár 6 ponttal rendelkezik, így mindkét csapat továbbjutására nagy az esély.

A két csapat a csoportkör előző fordulójában találkozott először egymással, akkor a hazai pályán játszó Vác 27:26-ra győzött. A magyar együttes ezúttal sem kezdett rosszul, csakhogy a Paris 92 hamar visszajött kétgólos hátrányból. 6:6-ig fej fej mellett haladtak a felek, majd a Vác ismét előnybe került, amelyet meg is őrzött az első félidőben – a magyarok négygólos különbséget is kialakítottak, a szünetre végül 15:12-es vezetéssel vonultak.

A második játékrészben a Vác tovább növelte az előnyét, ám a francia ellenfél ötgólos hátrányból is visszakapaszkodott, 19:19-re kiegyenlített. Az izgalmas véghajrából végül a párizsiak jöttek ki jobban, akik 24:24-es állás után két gólt is szereztek, amivel második sikerüket aratták a csoportban.

A Vác a vereségével visszacsúszott az utolsó helyre a D-csoportban.

A Siófok Norvégiába utazott, ahol a Molde gárdájával csapott össze. A Balaton-partiak egy hete 30:22-re diadalmaskodtak, így most is esélyesnek számítottak. Ehhez mérten is kezdett a magyar csapat, hiszen a félidőre 20:14-es előnyre tett szert. A fordulás után jól menedzselte előnyét a Siófok, mely végig vezetve, 32:29-re győzött, ezzel vezeti csoportját, de valószínűleg komoly küzdelmet kell még vívnia a továbbjutásért a Besancon-Dortmund párossal. A Molde lényegében kiesett, mivel pont nélkül áll.

A Mosonmagyaróvár a dán Ikast-Herning otthonában lépett pályára és a végig kiélezett mérkőzésen 28:26-os vereséget szenvedett, így 2 ponttal csoportja 3. helyén áll kettő fordulóval a zárás előtt.

Kerékpár: Tisztesen helytállt a betegséggel küzdő Vas Kata Blanka

A hátunk mögött hagyott hétvégén a hollandiai Hoogerheidében került sor a ciklokrossz-világbajnokságra, melynek második, szombati versenynapján már magyar kerékpárosoknak is szoríthattunk, Bruchner Regina a junior lányok, míg Vas Kata Blanka az elit nők futamában volt érdekelt.

A 3,2 kilométeres nyomvonal, az elmúlt évek hoogerheidei világkupa-futamain megszokottakkal ellentétben, egy plusz híddal, valamint az erdős részhez érve, egy újonnan kialakított hurokkal egészült ki. A végeláthatatlan lépcsősor természetesen ezúttal is helyet kapott a pályában. Nehezítve a körülményeket, reggelre megérkezett az eső is, bár a csapadék mindössze az első futam során volt tényező.

Bruchner Regina remekül kapta el a rajtot az ifjúsági korú lányok versenyében, egészen a huszadik hely környékéig zárkózott, amely pozícióját a későbbiekben is próbálta tartani. Az élen közben egy hat fős csoport alakult, a kanadai Holmgren ikrek, valamint az előzetes favorit, Lauren Molengraaf vezetésével. A holland lánynak azonban nem volt szerencséje, előbb bukott, majd féltávnál defektet kapott, a kanadaiak pedig köszönték szépen és kisajátították a futamot.

Az ötkörös viadal végén Isabella Holmgren ünnepelhetett, testvére Ava Holmgren lett a második, a harmadik hely viszont csak célfotót követően dőlt el, a francia Célia Gery javára. Bruchner Regina kiválóan versenyezve a 21. (+ 3:23) helyen zárt a negyvenhárom fős mezőnyben, ezzel megkoronázva a szezonját, melynek során a hazai viadalok mellett a Cseh Kupában és a világkupa számos állomásán is megmérettette magát.

A nap fénypontja a női elit küzdelme volt, melynek alig harminc kerékpáros vágott neki, köztük a szakág legjobbjai, a hollandok sztárjai, na meg persze Vas Kata Blanka, aki a második sorból rajtolhatott.

Ahogyan az várható volt, a hazaiak már az első körökben domináltak, az élen Fem van Empel és Puck Pieterse kettősére csak az olasz Silvia Persico tudta tenni a kereket, a magyar bajnok a francia Heléne Clauzel és a belga Marion Norbert Riberolle duójával a top 10-ért harcolt.

Persico a harmadik kör elejéig bírta, innentől kétesélyessé vált a világbajnoki cím sorsa, miközben a harmadik helyre Lucinda Brand kapaszkodott fel. Féltávnál Pieterse elcsúszott, van Empel pedig igyekezett kihasználni ezt, mivel legnagyobb riválisa a harmadik helyre esett vissza, bár nem sokáig utazott Brand mögött.

Kissé hátrébb Blanka eredményesen tartotta vetélytársaival szemben a kilencedik helyet, sajnos azonban az utolsó előtti körben hátsó defektet kapott, s mire a boxhoz ért jó páran megelőzték.

Fem van Empel világbajnoki címét semmi és senki sem veszélyeztette, így egy káprázatos szezon befejezéseként a szivárványszínű trikót is megszerezte honfitársai, Puck Pieterse és Lucinda Brand előtt. Vas Kata Blanka nagyot küzdött, az utolsó körben a tizenharmadik helyről a tizenegyedikre jött előre, s végül ebben a pozícióban ért célba.

Vasárnap került sor a junior fiúk versenyére, melyen Takács Zsombor és Vas Barnabás volt érdekelt.

A junior fiúk futamának több mint hetvenen, egészen pontosan hetvenegyen vágtak neki. A rajt után közvetlenül egy igencsak nagy bukás borzolta a kedélyeket, amelybe sajnos Vas Barnabás is belekeveredett, ezzel viszonylag sok időt veszítve. Takács Zsombor ellenben remekül indult, a harmadik sorból közvetlenül az élmezőny mögé felzárkózva.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a francia Léo Bisiaux diktálta a tempót, megelőzve a belgák és a hollandok legjobbjait, miközben Zsombor fokozatosan lépdelt egyre feljebb, a harmadik kör végén már a top-10 is belátható távolságon belülre került.

Nem is elégedett meg ennyivel, az utolsó előtti körre fordulva nyolcadikként haladt át a célvonalon, bár nem sokkal később leesett a lánca, így többen is visszaelőzték. Elől Bisiaux vezetését semmi sem veszélyeztette, hasonlóan a második helyen tekerő holland Senna Remijn pozíciójához – a harmadik helyért azonban nagy volt a csata. Mindeközben Vas Barnabás a negyvenedik hely közelébe küzdötte vissza magát.

A franciák ásza, Bisiaux nem ingott meg, így magabiztosan versenyezve szerezte meg az Európa-bajnoki címe után a világbajnoki elsőséget is, mögötte a holland Senna Remijn lett a második, míg harmadikként a belga Yordi Corsus ért célba. Takács Zsombor a hajrában még megelőzte cseh és olasz riválisát, így végül a fantasztikusnak mondható kilencedik helyen zárt, a megszerzett 55 UCI pontjának köszönhetően pedig a világranglista tizenötödik helyére kapaszkodott fel. Vas Barnabás sem adta fel, sokat jött előre, ami ezúttal a 37. (+ 2:54) helyhez volt elegendő.

Összességében véve tehát kijelenthetjük, hogy tisztesen helytálltak a magyarok a terepkerékpárosok világbajnokságán, amellyel befejeződött a szakág idei szezonja. A főszerepbe most már egyre inkább az országút kerül.

Cselgáncs: Pupp Réka ezüstérmes a párizsi Grand Slam-en

Pupp Réka ezüstérmes lett az 52 kilogrammosok között a cselgáncsozók párizsi Grand Slam-tornáján, ezzel pedig tizenkét év után először volt magyar döntős a legrangosabb európai viadalon.

A nemzetközi szövetség eredményközlő honlapja alapján az Atomerőmű SE 26 éves sportolója, Pupp Réka második kiemeltként kihagyta az első fordulót, majd a nyolcaddöntőben ipponnal győzte le francia ellenfelét. A folytatásban az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Charline Van Snicket aranyponttal, míg a brazil Larissa Pimentát ipponnal felülmúlva jutott be a döntőbe.

Az utolsó összecsapáson a koszovóiak olimpiai bajnoka, Distria Krasniqi egy vazaarival jobbnak bizonyult a magyarok háromszoros GS-győztesénél, aki így is nagy lépést tett a jövő évi ötkarikás játékok felé, mivel az ezüstérem mellett 500 olimpiai kvalifikációs ranglistapontot gyűjtött Franciaországban.

Legutóbb 2011-ben Ungvári Attila léphetett tatamira az aranyéremért, és – Pupp Rékához hasonlóan – ő is másodikként zárt a párizsi szupertornán.

Gratulálunk Pupp Rékának a mostani nagyszerű eredményhez!

A kiemelt kép forrása: sportal.hu

Leave a Reply