A Juventus után a Man. City következik?

Úgy néz ki (bár ez eddig is nyílt titok volt), hogy nem csak Olaszországban vannak komoly problémák egy-két labdarúgóklub háza táján a pénzügyeket tekintve, hanem Angliában is. Ez alatt nem arra kell gondolni, hogy csődközelben lenne egy egyesület, hanem az ellenkezőjére: Sok a pénz, de nem képesek szabályosan elszámolni vele. A jelek szerint ez történhetett a Manchester Citynél is, amellyel szemben független vizsgálatot kezdeményezett a Premier League, mert a gyanú szerint 2009 (!) óta számos pénzügyi szabálytalanságot követhetett el a klub. Alig néhány hete történt, hogy a Juventustól 15 pontot vontak le hasonló okokból kifolyólag, így nagy kérdés, mire számíthat a Manchester City, amennyiben bűnösnek találják. Márpedig 2020-ban az UEFA annak találta…

Nem indul jól a hét a Manchester City számára. Az angol első osztályú labdarúgóliga, a Premier League bejelentette, hogy független vizsgálat lefolytatását kezdeményezi a manchesteri égszínkék-fehér klubbal szemben, mivel fölmerült annak a gyanúja, hogy a Manchester City a 2009-10-es szezontól kezdődően folytatólagosan és különböző módokon megsértette a klubok pénzügyi gazdálkodására vonatkozó szigorú szabályokat. A Premier League most arra szólította föl a manchesteri egyesületet, hogy “jóhiszeműen” biztosítson “pontos pénzügyi információkat, amelyek hű képet adnak a klub anyagi helyzetéről”.

A liga közleménye arra is kitér, hogy a bekért pontos pénzügyi információk között szerepelniük kell a nyugtáknak (elsősorban a szponzori együttműködésekkel kapcsolatos bizonylatoknak), mindenféle igazolásoknak és a klub működési költségeiről szóló teljes kimutatásnak. A feltételezett szabálysértés természetesen nem hagyja érintetlenül az európai szövetség (UEFA) pénzügyi fair play szabályzatát sem, amely jó eséllyel szintén sérülhetett, amennyiben valóban vétkezett a City.

Erre márpedig jó esély van annak tükrében, hogy az UEFA 2020 februárjában kettő évre kizárta a nemzetközi sorozatokból az angol klubot, mivel bújtatott szponzori megállapodásokkal súlyosan megsértette a pénzügyi fair playt. A döntést azonban még abban az évben, júliusban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (TAS) megsemmisítette. A mostani vizsgálat tárgyát elsősorban a 2009-10-es és 2012-13-as szezonok közötti időszak képezi, amikor Roberto Mancini volt a Manchester City menedzsere. A ma az olasz válogatottat irányító szakember kulcsfigurája lehet az ügynek, mivel a Premier League szerint ebből az időszakból nem állnak rendelkezésre pontos adatok az edző bérezésére vonatkozólag, tehát lényegében nem tudja a liga, mennyit keresett Mancini, márpedig a kluboknak az átlátható gazdálkodás követelményeinek megfelelően arról is számot kell adniuk, mennyit költöttek személyzeti kiadásokra, azaz, mennyi pénzt kerestek az egyes alkalmazottak.

“Bizalmas” viták

A most fölmerült állítólagos jogsértések nem csak a menedzser, hanem a játékosok fizetését is érintik, ugyanis az a gyanú is megfogalmazódott, hogy a labdarúgók szerződéseiben nem volt világosan tisztázva, milyen jogcímen mennyi pénzt kapnak. Végezetül az a gyanú is fönnáll, hogy 2018 decembere óta a klub nem működött együtt a ligával a vizsgálatok során, ami pedig kötelessége lett volna.

“A vizsgálóbizottság előtti viták bizalmasak lesznek” – áll a Premier League közleményében, melyben az is szerepel, hogy további intézkedésig nem kíván a liga újabb kommentárt fűzni az ügyhöz.

A Manchester City 2008 óta az Abu Dhabi United Group egyesült arab emirátusokbeli konzorcium tulajdonában van, mely Manszúr sejkhez tartozik. A tulajdonosváltásig középcsapatnak számító City történetében gyökeres fordulatot hozott ez a változás, hiszen 2012 óta hat bajnoki címet szerzett és 2021-ben Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott, ám ott kikapott a Chelsea-től.

Az Etihad Stadion, a Manchester City otthona (Forrás: JASON CAIRNDUFF / REUTERS )

A Manchester City a most folyó szezonban a 2. helyen áll a tabellán, hátránya azonban úgy öt pont az Arsenallal szemben, hogy a londoni Ágyúsok egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak. A hétvégén a londoniak kikaptak a menedzsert váltó, a kiesés elől menekülő Evertontól, ám a City nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, mivel az Arsenal észak-londoni riválisa, a Tottenham úgy győzte le 1:0-ra, hogy a mérkőzés utolsó kilenc percében emberhátrányban játszott. A City a nemzetközi porondon is áll még, hiszen február 22-én játssza a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzését Lipcsében. A manchesteri klub a tavalyi Aranylabda-szavazáson az év csapata lett, s novemberi közlése szerint 613 millió fontos (mai árfolyamon 266.6 milliárd forintos) bevételre tett szert, ami rekord az egyesület történetében – ez az összeg 41.7 millió fonttal volt magasabb az egy évvel korábbi adatnál.

Pár hete számoltam be róla, hogy a Manchester City lett a 2021-22-es idény legtöbb pénzt kereső európai fociklubja, ráadásul nem is kis előnnyel végzett az élen a Real Madriddal szemben.

Kaldún Al-Mubarak, a Manchester City elnöke nemrég kijelentette, hogy klubjának változatlanul precedens nélkül álló céljai vannak. “A célunk 2008 óta világos: egy nap olyan klubbá válni, mely referenciát jelent a többi klub számára. A statisztikák és az eredmények mutatják, hogy jó úton haladunk és kezdjük megvalósítani hosszú távú célkitűzéseinket”.

Nem ez az egyetlen eljárás, amely a Manchester City ellen folyik, hiszen Javier Tebas, a spanyol La Liga elnöke még tavaly júniusban följelentette az angol klubot a Paris Saint-Germainnel együtt a két, egyaránt arab kézben lévő egyesület gigászi költekezései miatt, amelyek jó eséllyel sértik a pénzügyi fair play előírásait.

Angol sajtóhírek szerint a Manchester City – amennyiben bűnösnek találtatik – súlyos szankciókra számíthat, akár a Juventus sorsára is juthat, azaz pontlevonással sújthatják, de akár az élvonalból történő kizárás is szóba kerülhet. Az más kérdés, hogy amint az az UEFA-büntetéssel szembeni sikeres fellebbezésből látszik, dörzsölt ügyvédjei lehetnek a manchesteri klubnak, úgyhogy a Premier League-nek nem lesz könnyű dolga, ha szeretne igazságot szolgáltatni.

A kiemelt kép forrása: JASON CAIRNDUFF / REUTERS

Leave a Reply