Az 55 éves japán veterán a portugál másodosztályban folytatja

A ki a világ legidősebb aktív labdarúgója kérdésre jó eséllyel évek óta Miura Kazojusi a válasz. Az idén már 56. életévét taposó japán játékos továbbra sem áll le, olyannyira, hogy most országot váltott, ugyanis hosszú hazai karrier után a portugál másodosztályban is kipróbálja magát. A nagy veterán továbbra sem gondol a visszavonulásra, tervei szerint legalább 60 éves koráig focizna.

Kedden éjfélkor a világ legtöbb országában befejeződött a téli átigazolási időszak. Az utolsó órákban, percekben is számos klubváltás történt. Bár a nemzetközi sajtó elsősorban az európai topligákra koncentrált, de ennek a nagy figyelemnek árnyékában a világ alighanem legidősebb aktív labdarúgója is klubot cserélt. Az 55 esztendős Miura Kazojusi ugyanis a portugál másodosztályban szereplő Oliveirense együtteséhez igazolt kölcsönbe.

“Annak ellenére, hogy ez egy új hely, keményen fogok dolgozni, hogy mindenkinek megmutassam azt a játékstílust, amiről ismertté váltam” – jelentette ki Miura kölcsönadó klubja, a japán másodosztályú Jokohama FC által kiadott közleményben. Miura, aki Japánban a Kazu Király becenevet érdemelte ki a szurkolóktól 1986-ban kezdte professzionális pályafutását a brazil Santos együttesében és eddig 37 szezont tudott le a profik között.

Igazi világvándorról van szó, hiszen Brazília és Japán mellett megfordult Olaszországban, Horvátországban és Ausztráliában is, Portugália pedig a hatodik ország, ahol lehetőséget kaphat a bizonyításra. Erre az első hangzásra meghökkentőnek tűnő kölcsönszerződésre minden bizonnyal az adott okot elsősorban, hogy a Jokohama FC tulajdonosa tavaly novemberben kisebbségi részesedést szerzett az Oliveirense együttesében. Nem Miura Kazojusi lesz az egyetlen japán játékos a csapatban, hiszen egy japán származású brazil, egy bizonyos Christian Kendzsi Wagacuma Ferreira is a keret tagja, akit fiatalkorában szintén Kazunak becéztek.

A Jokohama egyébként már tavaly is kölcsönadta Miura Kazojusit a japán negyedosztályban szereplő Szuzuka Point Getters csapatának, ahol bátyja, Jaszutosi volt az edzője. Miura 18 mérkőzésen 2 gólt (egy 11-est és egy fejest) szerzett. Februárban ünnepli 56. születésnapját, s kijelentette, hogy egészen 60 esztendős koráig szeretne aktívan játszani.

1982-ben került Brazíliába, ahol négy évvel később szerződtette Pelé nevelőklubja, a Santos. 1990-ben visszatért hazájába. Abban az időszakban az egyik legismertebb ázsiai labdarúgó volt, aki sokat tett az 1993-ban elindult japán profi bajnokság, a J-League népszerűsítéséért. 89 alkalommal szerepelt a japán válogatottban és 55 gólt szerzett, ennek ellenére világbajnokságon sosem szerepelhetett, mivel az 1998-as torna előtt, amely a japánok első vébéje volt, nem került be a keretbe.

Az Oliveirense jelenleg a 9. helyen áll a portugál másodosztályban, ahol 18 forduló alatt győzelemből, döntetlenből és vereségből is 6-6-ot szedett össze. A feljutásra nincs nagy sansza a közép-portugáliai csapatnak, ugyanis az osztályozót érő 3. helytől 9, a biztos feljutást érő 2. helytől 10 pont választja el, de jelen állás szerint a bennmaradás miatt nem kell aggódnia, mert az osztályozót jelentő 16. helyről 8, a már biztos kiesést jelentő 17. pozíciótól pedig 11 pontra van. Miura Kazojusinak tehát úgy néz ki, nyugodt tavasza lehet új állomáshelyén. az azonban jó kérdés, mennyi lehetőséghez fog jutni a portugál másodosztályban 56 évesen.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply