Djokovics, Szabalenka, Garcia, Nadal – az Ausztrál Open hősei és vesztesei

Vasárnap ért véget az év első Grand Slam-tornája, az ausztrál nyílt teniszbajnokság. A férfiaknál helyreállt a világ rendje, Novak Djokovics ismét Melbourne királya lett és a világelsőséget is visszaszerezte. Remekeltek az amerikaiak, mint ahogy a nőknél több olyan játékos is, akitől előzőleg nem feltétlenül vártuk ezt. Voltak persze csalódások, így pl. Rafael Nadal sérülés miatti korai kiesése, vagy Iga Swiatek és Félix Auger-Aliassime váratlanul gyenge szereplése. A Sportudvar összefoglalja, kik voltak a főszerepben az Ausztrál Openen ilyen vagy olyan okból kifolyólag.

HŐSÖK
Novak Djokovics legyőzte önmagát is a tizedik AO-címért

A 35 éves Novak Djokovics azután, hogy tavaly nem szerepelhetett az Ausztrál Openen, idén annak reményében tért vissza az ötödik földrészre, hogy megszerzi 10. melbourne-i trófeáját. Jól sikerült a felkészülés a szerb számára, hiszen megnyerte az egyik adelaide-i tornát egy nem akármilyen döntőben Sebastian Kordával szemben. Djokovics szeme előtt lebegett az is, hogy 22. Grand Slam-győzelmét szerezhette meg, amivel utolérhette volna a férfiaknál rekordernek számító Rafael Nadalt. Bár a külső szemlélő úgy láthatta, hogy Djokoviccsal minden a legnagyobb rendben, de ez valójában abszolút nem volt így. A szerb még a verseny előtt, egy Danyiil Medvegyevvel tartott nyilvános edzésen kisebb combsérülést szenvedett. Magán a tornán is időnként azért lehetett látni, hogy nincs 100%-os fizikai állapotban, de sérülése nem volt annyira súlyos, hogy számottevő mértékben hátráltassa a játékban. Mentálisan sem volt egyszerű a dolga, mivel sok mérkőzésén, így a vasárnapi, Sztefanosz Cicipasz elleni döntő során is akadtak ellenségei a lelátóról, olyanok, akik akkor szóltak be neki, amikor csöndben kellett volna maradni. Djokovics szokásához híven ezt nem hagyta szó nélkül és többször reklamált a székbírónál, hogy teremtsen rendet. Szerencsére ezek a gondok nem befolyásolták negatívan a szerbet, aki ezért meg is kapta jutalmát: vasárnap 10. alkalommal emelhette magasba a trófeát a Rod Laver Arénában.

Hatalmas győzni akarásáról edzője, a korábbi Grand Slam-győztes Goran Ivanisevic így nyilatkozott vasárnap: “A játékosok 97%-a abban az esetben, ha a bajnokság előtti szombaton végzett MRI-vizsgálat során ilyen eredményeket kap, visszalépett volna. De nem ő. Ez a srác egyszerűen csodálatos.” Ebben egyáltalán nem vitatkozhatunk a horvát legendával, hiszen Novak Djokovics mindent és mindenkit, még önmagát is le tudta győzni, ezzel megszerezte az újabb melbourne-i címet. Az nyilvánvaló, hogy a szerb sosem fog egyöntetű támogatásnak örvendeni, mindig egy kicsit megosztó lesz, de még legfőbb bírálói is elismerhetik (sokan meg is teszik közülük), hogy ellenálló ereje egészen elképesztő. Nem csoda, hogy Djoko vasárnap, győzelmét követően azt mondta, mostantól a 35 az új 25, azaz 35 évesen 25-nek érzi magát. Ez nem jó hír az ellenfelek számára.

Arina Szabalenka nagy lendülete Melbourne-ben is kitartott

A 2023-as Ausztrál Open mindent egybevetve nem fog a tenisztörténelem legizgalmasabb Grand Slam-tornájaként bekerülni a nagy könyvbe. A férfiaknál és a nőknél is kevés izgalmas mérkőzést láttunk, kivéve persze Andy Murray összecsapásait. A kivételek közé tartozik ugyanakkor a női döntő is, melyben Arina Szabalenka és Jelena Ribakina is nagyon magas színvonalon tudott teniszezni. A két hölgy 2 óra 34 percen át gyepálta egymást, míg végül Szabalenka lett a végső győztes. Pedig az 1. szettet még Ribakina nyerte, ám a 2.-ban egyenlített Szabalenka, a döntő játszmában pedig óriási csatában szintén a fehérorosz kerekedett fölül. Ribakina nem volt messze ellenfelétől az eredmény tekintetében, de többet hibázott, így csak az volt a kérdés, hogy Szabalenka mikor fejezi be a mérkőzést. Ez kissé nehezen, de sikerült neki, mert Ribakina nagyon nagyot küzdött a meccsben maradásért. Arina Szabalenka 24, Jelena Ribakina 23 esztendős, vagyis biztos, hogy mindkettejüktől fogunk még nagyon jó mérkőzéseket látni, s jó eséllyel GS-sikereket is.

Sir Andy Murray

2019 januárjában a teniszrajongók szomorúan vehették tudomásul, hogy Andy Murray a visszavonulásra készül. A brit akkor jelentette be, hogy rövidesen szögre akaszthatja ütőjét. Ez mindmáig nem történt meg mindannyiunk legnagyobb örömére. A vascsípővel rendelkező korábbi világelső ugyanis elképesztő mérkőzések egész sorát játszotta Melbourne-ben. Ő volt az, aki az egyébként nem túl izgalmas két hét kevés izgalmának nagy részét szállította.

Murray az 1. fordulóban 6-3, 6-3, 4-6, 6-7, 7-6 arányban győzte le a 13. kiemelt Matteo Berettinit. Már ez a mérkőzése is jó öt óráig tartott, de ugyanígy járt a 2. körben a hazai közönség által egész éjszaka buzdított Thanasi Kokkinakis ellen is. Az a mérkőzés magyar idő szerint 13:00 körül kezdődött és kevéssel 18:00 után ért véget – akkor Melbourne-ben már 4:00 is elmúlt. Óriási csatára került sor ott is, melynek végül 4-6, 6-7, 7-6, 6-3, 7-5 lett a végeredménye Murray szempontjából. A 3. fordulóban már nagyon kimerült volt a több mint tíz, pályán töltött óra után és Roberto Bautista Agut ellen 6-1, 6-7, 6-3, 6-4-re kikapott.

Andy Murray 35 éves, s mivel sok mindent megnyert pályafutása során, így ma már úgy játszhat, hogy nincsen veszítenivalója. Valószínűleg ettől tud annyira küzdeni, ahogy azt most is tette. Reméljük, egyelőre félretette a visszavonulásra vonatkozó gondolatait és szórakoztat még minket egy darabig.

Megérkezett az amerikai tenisz új generációja

Azután, hogy Frances Tiafoe a tavalyi US Openen az elődöntőig menetelt, az amerikai játékosok az idei Ausztrál Openen is megmutatták, mekkora életerő van bennük, a minőségről nem is beszélve. A verseny 3. fordulójában, azaz a legjobb 32 között összesen tizennégy játékos (8 férfi és 6 nő) képviselte az Egyesült Államokat, s a negyeddöntőben is volt 3 férfi és 1 női játékos ebből az országból. Meglepetésre azonban nem Tiafoe vagy a tavalyi női döntős Danielle Collins jutott ezúttal a legtovább, hanem Tommy Paul, aki az elődöntőben a legyőzhetetlen Novak Djokovicstól szenvedett vereséget. Paul több mint 20 helyet javított, így a 19. helyen áll a tegnapi kiadott világranglistán.

Az amerikaiak közül megemlítendő még a negyeddöntőjét sérülés miatt föladni kényszerült Sebastian Korda és a 2. fordulóban Casper Ruudot búcsúztató Jenson Brooksby, akik feledtetni tudták az amerikai szurkolókkal azokat a csalódásokat, amelyeket Taylor Fritz második körös vagy Coco Gauff legjobb 16 közötti kiesése okozott.

Tegnap óta az ATP világranglistájának első ötven helyezettjéből tíz amerikai, vagyis nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években kissé háttérbe szorult amerikai férfi tenisz ismét ott van a legjobbak között. A következő, egyben utolsó teljesítendő lépcsőfok egy Grand Slam-torna megnyerése. Amíg a nőknél az utolsó amerikai GS-diadal 2020-ra datálódik (akkor Sofia Kenin nyerte az Ausztrál Opent), addig a férfiaknál Andy Roddick 2003-as US Open-sikere óta várat magára a következő amerikai tornagyőzelem. Nem lesz könnyű már idén megtörni ezt a nagy pauzát, de ki tudja, mi fog még történni a Roland Garroson, Wimbledonban és New York-ban.

VESZTESEK ÉS NEGATÍVUMOK
Nagy volt a kontraszt a torna két hete között

Az első hét egy komoly érzelmi hullámvasút volt. Az Ausztrál Open egy héten keresztül szokásához híven sok meglepetést, drámát és óriási küzdelmet hozott. Ezzel szemben a második hét igen kiábrándító volt. A sérülés miatt távolmaradó Carlos Alcaraz és Nick Kyrgios hiányában, valamint az olyan, szárnyaikat talán túlságosan gyorsan bontogató feltörekvő tehetségek, mint Holger Rune korai kiesésével az Ausztrál Open nem hozhatta azt őrületet, amit a tavalyi US Openen láthattunk. Senkinek sem állt módjában kisiklatni a szélvészgyorsan száguldó Djokovics Expresszt, emiatt az utolsó napok kis túlzással kínszenvedést hoztak azok számára, akik elsősorban azért keltek fel korán, hogy izgalmas mérkőzéseket lássanak. Sokat árulkodik az idei Ausztrál Open színvonaláról, hogy a férfiaknál utoljára a nyolcaddöntőben voltak ötszettes mérkőzések, az utolsó hét találkozóból pedig hat is 3:0-ás szettaránnyal ért véget, egyedül a Cicipasz – Hacsanov elődöntő hozott négy játszmát. A hölgyeknél szintén a nyolcaddöntőben volt két döntőszettbe torkolló, azaz három játszmát hozó összecsapás, majd legközelebb a döntőben kellett három szettet játszani. A férfi és női egyéni verseny győztesei természetesen bekerülnek az emlékezetbe, a két torna már jóval kevésbé.

Caroline Garcia nem tudta megfelelően kezelni új státuszát

Caroline Garcia sokat fejlődött az elmúlt években és azzal, hogy tavaly megnyerte a női világbajnokságot, egyből nagyon komoly elvárásokkal kellett szembesülnie elsősorban a francia, de azért a nemzetközi közvélemény részéről is és nyilván magától is azt várta el, hogy a Grand Slam-eken is meg legyen a siker. Ez Melbourne-ben nem jött össze, mert Garcia a legjobb 16 között 7-6, 6-4-re kikapott a lengyel Magda Linette-től. Garcia sokáig számított be nem teljesült ígéretnek a női teniszben, mígnem eljött a vb-cím napja, de egyelőre nem tudott javítani GS-mérlegén, hiszen 43 eddigi nagy tornáján csak egyszer tudott elődöntőt játszani.

Megfelelő fizikai állapota ellenére nem tudta azt a pompás támadó játékot produkálni, amellyel 2022 második felében annyira sok jó eredményt tudott elérni. Mentálisan még nem tudta teljesen feldolgozni és kezelni a világbajnoki címmel rá irányuló megnövekedett figyelmet és elvárásokat. Gyakorlatilag csak annak köszönhetően jutott el a nyolcaddöntőig, hogy adogatóként szinte lehetetlen volt megverni őt az előző mérkőzéseken. “Küzdöttem, hogy kordában tartsam az érzelmeimet, földobjam a játékomat és elengedjem magam” – vallotta be a 29 éves lyoni játékos, aki per pillanat (a férfiakat is ide véve) a francia tenisz egyetlen igazi reménysége, akiben benne lehet egy Grand Slam-győzelem is akár. Ehhez azonban sokat kell dolgoznia mentális állapotán, máskülönben újabb csalódások fogják érni, ahogy az nem egy egyébként kiváló francia játékossal megtörtént az elmúlt években.

Az 1. és 2. kiemeltek

A férfiaknál a torna előtt világelső Carlos Alcaraz sérülés miatt kihagyta az Ausztrál Opent, ezért honfitársa, a címvédő Rafael Nadal lett az 1. kiemelt, míg Casper Ruudot rangsorolták a 2. helyen. A nőknél a világranglista első két helyezettje: Iga Swiatek és Unsz Dzsabír ott volt Melbourne-ben, így értelemszerűen az első két helyen őket rangsorolták. Ebből a négy játékosból egyik sem jutott be a legjobb nyolc közé – erre a több mint fél évszázados múltra visszatekintő Open-érában először volt példa. A férfi címvédő Rafael Nadalt sokadjára hagyta cserben teste, hiszen Mackenzie McDonald elleni 2. fordulós mérkőzésén végig megsérült bal oldali csípőhorpaszizma kínozta. A spanyol ugyan becsülettel végig játszotta a mérkőzést, de három szettben kikapott az amerikaitól, s az MRI-vizsgálat eredménye alapján 6-8 hetes kihagyás vár rá. Szintén a legjobb 64 között búcsúzott Casper Ruud is, akit egy másik amerikai, Jenson Brooksby győzött le négy játszmában (6-3, 7-5, 6-7, 6-2). A hölgyeknél Iga Swiatek a nyolcaddöntőben 6-4, 6-4-re kapott ki a későbbi döntős Jelena Ribakinától, míg Unsz Dzsabír a 2. körben a cseh Marketá Vondrousovától kapott ki 6-1, 5-7, 6-1-re.

Félix Auger-Aliassime nagy tornája továbbra is várat magára

Félix Auger-Aliassime évek óta ott van a legjobbak között, de eddig nem tudott Grand Slam-tornát nyerni. Várakozása tovább tart, annak ellenére, hogy az Ausztrál Open előtt tett nyilatkozata szerint egyre inkább képesnek érzi magát arra, hogy fölérjen a csúcsra valamelyik kéthetes tornán. Azután, hogy tavaly Wimbledonban az 1. fordulóban Maxime Cressy, a US Openen pedig a 2. fordulóban Jack Draper búcsúztatta, a kanadai újabb csalódást okozott teljesítményével, hiszen Melbourne-ben a legjobb 16 között a középmezőnyhöz tartozó cseh Jíri Leheckától kapott ki négy szettben. Auger-Aliassime még mindig csak 22 éves, vagyis bőven van ideje nagy karriert fölépíteni, de előbb-utóbb nem ártana GS-t nyernie, ha szeretne egyszer a legnagyobbak közé kerülni a tenisztörténelemben.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply