Kézilabdadömpinggel indult 2023 – Hétvégi Összefoglaló

Beindult a magyar sportélet az ünnepi csökkentett tempó után. Az új év első teljes hétvégéjén elsősorban a kézilabda került főszerepbe, hiszen a férfi válogatott világbajnoki főpróbán lépett pályára, a nőknél pedig hat klubcsapat volt érdekelt az európai porondon. Azért volt még itt kosárlabda is. Minderről szó esik 2023 első Hétvégi Összefoglalójában!

Női kézilabda: Simán nyert a Győr, szoros mérkőzésen kapott ki a Ferencváros

A változások szele érződik a Győri Audi ETO KC háza táján: tavaly óta új a vezetés, a nyártól új vezetőedző lép munkába, és Anne Mette Hansen bejelentett távozásán túl a zuhanyhíradóban további várható játékosmozgásról hallani. Szombaton pedig már a három és fél évre szerződő új mezszponzor, a japán Mizuno zöld-fehér szerelésében lépett pályára a magyar együttes – amelynek céljai azonban nem változtak, és ehhez némi biztatást jelentenek a visszatérő hiányzók és a gyógyuló sérültek. A Storhamar ellenében az ifjú anyukákon, Jelena Deszpotovicson és Kari Brattseten kívül már csak a továbbra is maródi Veronica Kristiansen hiányzott a megszokott gárdából.

Az ETO toronymagas esélyes volt a csoportban eddig csak két mérkőzést megnyerő norvégokkal szemben. Alig öt perc alatt 5:1-et mutatott az eredményjelző, ezt követően azonban megtört a lendület, kimaradtak a helyzetek, és a védekezés is veszített hatékonyságából. Az osztrák játékvezetők nem sokat foglalkoztak a szurkolók füttykoncertjével, meglepően gyakran (tíz percig) játszottak a szünetig emberhátrányban a győri kedvencek. Igaz, a lelkes vendégek nem tudták igazán megközelíteni a győrieket, a pályaválasztó pedig időnként mintha új taktikai elemek és formációk gyakorlására is használta volna a mérkőzést.

A második játékrész forgatókönyve hasonlított az őszi norvégiai találkozóéhoz. Ekkor már mind jobban megmutatkozott a tudás- és tapasztalatbeli különbség a két gárda között. A Storhamar játékosai, noha 26-szor késztették megadásra a győri védelmet, elfáradtak abban az igyekezetben, amellyel megkísérelték felvenni a mind nagyobb előnyhöz jutó csapat által diktált tempót, és végül tizenhárom gólos zakóval távoztak Győrből. Az ETO 39:26-ra győzött, így továbbra is harcban van a csoportelsőségért.

Megint megérdemelt volna egy pontot a Ferencváros a címvédő Vipers ellen. Tavaly októberben a felek Érden döntetlenre végeztek egymással, most ahhoz hasonlóan őrületesen nagy harcot vívtak – ezúttal Norvégiában –, azonban a magyar együttes ezúttal pont nélkül maradt. A magyar csapat helyzetét nehezítette, hogy Andrea Lekics betegség miatt alig tudott edzeni a találkozó előtt, míg a bokasérüléssel küzdő Márton Gréta el sem tudott utazni Norvégiába.

Az FTC az első tíz perc lagymatagabb, puhább, lassabb játéka után foggal-körömmel beleállt a harcba, és Elek Gábor időkérése, s intő szavai után gyorsan ledolgozta háromgólos hátrányát. Emily Bölk óriási bombákat küldött Katrine Lunde kapujába, Angela Malestein is többször eredményes volt, és már az első félidőben volt rá alkalom, hogy két góllal vezetett az FTC. Ekkor a cseh Markéta Jerábková volt a legveszélyesebb hazai játékos, a másik átlövő klasszist, az orosz Anna Vjahirevát sikerült kikapcsolni a játékból.

Aztán a második félidőben előbbi eltűnt, az utóbbi viszont a vállára vette a Viperst, de a Ferencváros állta a sarat. A kapuban Bíró Blanka bizonyította, hogy hosszú sérülése után egyre jobb formába lendül, Bölk továbbra is remekelt, Szucsánszki Zita rutinja aranyat ért, Lekics pedig fontos gólokat lőtt. Többször is ismét kettővel vezettek a vendégek, az utolsó tíz percre azonban visszajöttek a norvégok, teljesen nyílt lett a hajrá. Sajnos a végén a jó megoldások a Vipers oldaláról érkeztek, és bő egy perccel a zárás előtt egygólos hátrányban Dragana Cvijics ziccert hibázott, így elszállt az esély a pontszerzésre. 27:26-ra nyert a Vipers. A Ferencváros 9 ponttal csoportja 5. helyén áll 4 fordulóval a zárás előtt.

Női kézilabda: Nagy csatában győzött a Loki, s nyert a Mosonmagyaróvár is, kikapott viszont a Vác és a Siófok az Európa Ligában

A sérült Hornyák Dóra nélkül játszó DVSC kiválóan kezdte a remek hangulatú mérkőzést az Európa Liga csoportkörének 1. fordulójában a dán Nyköbing ellen, és gyors támadásainak köszönhetően 5:1-re ellépett. A lendület azonban nem tartott sokáig, hat perc alatt egyenlítettek a vendégek, ezért Szilágyi Zoltán vezetőedző időt kért. Minden debreceni hibát gyors ellenakcióval büntetett az egyre pontosabban kézilabdázó Nyköbing, amely átvette a vezetést. A lassú támadójáték nem vezetett eredményre magyar oldalon, ezért kapusának lecserélésével a létszámfölényes akciók mellett döntött Szilágyi. A Loki több mint 11 percig nem talált be, de egyre hatékonyabban védekezett, így csupán egygólos hátrányban volt a szünetben.

Az első félidő hajrájában, súlyos térdsérülését követően, tíz hónap után egy büntető kivédésével tért vissza a debreceni kapuba a német Ann-Cathrin Giegerich.

A második felvonás elején Bordás Réka vezérletével egyenlített a magyar csapat, amely megtalálta az ellenszert a dánok játékára, így a folytatásban is szoros volt az állás. A piros-fehérek több mint 35 perc után vezettek ismét (22:21), ám az ellenfél nyitott védekezésre váltott. Egy 3:0-s és egy 4:0-s sorozata is volt a magyar bajnokság legutóbbi bronzérmesének, amely a hajrában Planéta Szimonetta és Kácsor Gréta találataival biztosította be győzelmét. Bár a debreceniek már 27:23-ra is vezettek, az utolsó percek váratlanul izgalmasra sikeredtek, és végül csak egy gól lett a különbség. 28:27 a végeredmény.

Kácsor Gréta és Planéta Szimonetta hét-hét, Bordás Réka négy góllal, Catherine Gabriel hat, Ann-Cathrin Giegerich négy védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Mia Svele hat, Elma Halilcevic és Marie-Hélene Sajka öt-öt gólt lőtt.

A DVSC vasárnap a Kapronca otthonában folytatja szereplését a második számú európai kupasorozat csoportkörében.

Erősen kezdte a norvég FANA elleni találkozót a Mosonmagyaróvár, a kisalföldi együttes 13 perc alatt kilenc gólt szerzett, erre pedig csak néggyel tudtak válaszolni a skandinávok – jött is az időkérés Erlend Lyssand vezetőedző részéről. Az más kérdés, hogy a játék képe ezután sem változott, a mosonmagyaróvári támadások továbbra is rendre góllal végződtek – sokatmondó adat, hogy a norvég kapusok 17 perc alatt csupán egy lövést hárítottak –, a norvégok végül nagy nehezen feljöttek öt gólra, ez pedig magyar időkérést eredményezett. A félidő második felében összekapta magát a FANA és a 24. percben már az egyenlítésért támadhatott, de a mosonmagyaróvári lányok nem omlottak össze és kétgólos előnyben mentek a szünetre.

A fordulás után is jobban koncentrált a Mosonmagyaróvár és sikeresen őrizte 2-3 gólos előnyét, majd Stranigg Zsófia egy kontra végén négygólosra hizlalta a különbséget – mindeközben Szemerey Zsófia fontos védésekkel tartotta kordában a norvégokat. A Mosonmagyaróvár ezután – az első félidőhöz hasonlóan – lépésről lépésre elhúzott az európai kupaporondon újoncnak számító ellenfelétől és a 20. percben elérte a 30 gólos határt.

A hajrában ezúttal elmaradt a norvég feltámadás, a Mosonmagyaróvár 35:29-es győzelemmel kezdte az Európa Liga küzdelmeit. A mérkőzés végén pályára lépett és gólt is szerzett az a Tóth Gabriella, akinek még tavaly áprilisban szakadt el a keresztszalagja – szép visszatérés volt ez a mosonmagyaróvári irányító számára.

A nyugat-magyarországi együttes vezére a hét találatig jutó Stranigg Zsófia volt, de a 6–6 gólt dobó Tóth Eszter, Barbora Lancz duó is kitett magáért – míg a 43.75%-os hatékonysággal védő Szemerey Zsófia ugyancsak kulcsszerepet játszott a magabiztos sikerben.

Jól indította az idegenbeli meccsét a Vác – amelynek keretéből Bánfai Kíra, Bárdy Noémi, Kürthi Laura, Világos Diána és Pásztor Bettina hiányzott –, azonban 4:4-et követően a kihagyott helyzetek és az elszórt labdák után sorra jöttek román lerohanások (különösen a korábbi siófoki el-Gaui Aszma jeleskedett ebben a műfajban), a Valcea pedig 8:4-re meglépett. Herbert Gábor időkérése után megfogta az állást a magyar csapat, és a játékrész második felében egy hatos sorozattal 16:16-nál egyenlített. Kuczora Csenge ezúttal is húzóember volt, de a jó periódusban Ballai Borbála is fontos szerepet vállalt.

A szünetre újra ellépett három góllal a Valcea, azonban a játék képe alapján azt lehetett remélni, a folytatásban is tud majd tapadni a Vác – nem így történt. A második játékrészben bő tíz perc alatt kétszer is időt kellett kérnie Herbertnek, és bizony joggal emelte fel a hangját, a játékosok nem tudták megvalósítani a szünetben megbeszélteket. A váratlanul összeeső magyar csapat technikai hibái és a szellős védekezés azt eredményezte, hogy egyre nőtt a két fél közötti különbség.

A hazai beállók sok gondot okoztak, és Irina Glibko szintén megszórta magát, a Valcea így 13 góllal is vezetett, és bár a Vác eljutott 30 lőtt találatig, tízzel így is alulmaradt, azaz 40:30 lett a vége. A váciak a hétvégén a német Thüringer HC-t fogadják.

A Siófok öt percig tartotta lépést a Besanconnal, 3:3 után ellépett a francia gárda, Debreczeni-Klivinyiék futhattak az eredmény után. A 21 éves Clarisse Mairot játékára nem volt ellenszere a Balaton-partiaknak, akik hatgólos hátrányban vonultak a szünetre.

A játék képe a fordulás után sem változott, a franciák sokkal pontosabban céloztak vendégüknél – a besanconi 70%-os (!) lövéshatékonyság sokatmondó adat, főleg úgy, ha mellétesszük a Siófok 48%-os mutatóját. Az idő múlásával tovább nyílt az a bizonyos olló, a Balaton-parti együttestől csak kisebb fellángolásokra futotta – megérdemelt, kilencgólos győzelmet aratott a Besancon (30:21).

Hazai oldalon a Clarisse Mariot, Sabrina Zazai páros 5-5 gólt tett bele a közösbe, a Siófokból a hat, illetve öt találatot felmutató Tamara Mavsar és Papp Nikoletta lógott ki felfelé.

Férfi kézilabda: Visszavágtak a szlovénok a mieinknek

Január 11-én kezdődik a férfi kézilabda-világbajnokság, erre készül a magyar válogatott is, amely pár napja Ljutomerben egygólos győzelmet aratott Szlovénia ellen. Nagykanizsán viszont jó első félidő után a másodikbeli gyengébb védekezés miatt sima vereség lett a vége.

Még öt perc sem telt el a magyar–szlovén felkészülési mérkőzésből, amikor egy ütközés után Lékai Máté a földön maradt, és rögtön jelezte, hogy valami nincs rendben a jobb térdével, így lebicegett a pályáról. Érkezett a helyére Hanusz Egon, akit óriási ováció fogadott – nem csoda, hiszen a csurgóiak egy teli szurkolói busszal érkeztek Nagykanizsára. Meg is telt a Kanizsa Aréna a két csapat e heti második mérkőzésére, háromezren szurkoltak a magyar válogatottnak.

A csütörtöki összecsapástól eltérően ezúttal a mieink kerültek lépéselőnybe, köszönhetően Mikler Roland három bravúros védésének, amelyek közül az egyik hetes volt. Szerencsére tíz perc pihenés után Lékai visszatért, de aprították rendesen, így öt perc után egy újabb ütközést követően ismét lesétált. Chema Rodríguez forgatta a csapatot becsülettel, láthatóan igyekezett több variációt kipróbálni, de nem sikerült újra elszakadni a vendégektől.

A második félidőben főleg a védekezésben akadtak gondjaink, és volt lehetőségünk gyakorolni az emberhátrányos játékot is, mert öt kétperces kiállítást adtak nekünk az osztrák játékvezetők, akik minden szlovén trükköt megettek, így a vendégek a ljutomeri találkozóhoz hasonlóan most is megkapták a hazai pályát. A vége 32:29 lett oda, az utolsó felkészülési mérkőzés után Chema Rodríguez a napokban hirdeti ki a világbajnokságra utazó keretet. A magyar csapat csütörtökön 18 órától Dél-Korea ellen kezdi el világbajnoki szereplését Kristianstadban.

Férfi kosárlabda: 21 pontos hátrányban is volt, mégis nyert a Szolnok

A férfi kosárlabda NB I szombati játéknapján a Szolnoki Olajbányász rendkívül szoros mérkőzésen 78–76-ra legyőzte idegenben a Sopron KC-t. 

A hazai szurkolók kelléktárában maradt még néhány petárda szilveszterről, úgyhogy volt mit elhasználniuk a Novomatic Aréna mellett a férfiélvonal idei első rangadója előtt. Mindkét fél hat győzelmet számlált sorozatban, a Szolnok a második, a Sopron a negyedik helyen állt a tabellán, ugyanakkor igencsak foghíjasan készültek a találkozóra a felek. A soproniak nem számíthattak két légiósukra, Tavarius Shine be sem öltözött, míg a korábban Szolnokon is játszó Andre Jones igen, de ez nem jelentett semmit, ugyanúgy játékperc nélkül maradt. A Tisza-partiaknál Lukács Norbert és Pallai Tamás hiányzott, ahogy Jimmy Gavin is, de az ő pótlására időlegesen szerződtették a Kaposvártól Dayon Griffint.

Egy perc és 14 másodperc telt el, amíg a vendégeket gardírozó Gasper Potocnik az Olaj szempontjából nulla négynél kikérte az első idejét. Jordan Barnett büntetői után hamar 6:0 lett az állás, aztán a fiatal Gilszki Erik szórt be egy triplát a túloldalon. Gyors akciókat vezetett, látványos kosarakat szerzett a házigazda, miközben a Nemzeti Sport által a legutóbbi két évben az NB I legjobb légiósának választott montenegrói Bojan Szubotics nem is tudta palástolni a dühét, amikor leült a látogató kispadjára.

17:3-nál következett az újabb Potocnik-időkérés, ekkor három perc és 45 másodperc pergett le az első negyedből. Hat perc elmúltával már a húszpontos differenciát ünnepelte a soproni publikum, de bizonyára emlékeikben élt a tavaly februári összecsapás, amit ugyan megnyert az SKC, ám húszpontos hátrányból fordítani tudott a Szolnok… A második negyed elején kis időre Kosztasz Flevarakisz egyszerre négy magyart küldött fel a parkettre, amit egyrészt jó volt látni, másrészt azt is mutatta, bízik fiatal tanítványaiban. Ettől függetlenül zárkóztak a szolnokiak, fogyott a soproni lendület, Rudner Gábor triplája után a 18. percben már csak nyolc pont volt a kék-fehérek előnye (36:28). Valerio-Bodon Vincent kosarainak köszönhetően aztán ismét megnyugodhattak a hazaiakkal szimpatizálók kedélyei, bár Auston Barnes sikeres dudaszós tripláját videózás után érvényben hagyták a játékvezetők (45:33).

A negyedórás pauza egyértelműen a Szolnoknak tett jót, négy perc elteltével újabb, már a harmadik Rudner-triplával egyetlen pontra zárkózott fel. Valerio-Bodon hárompontosa különösen fontos pillanatban zúdult a pirosak gyűrűjébe, de nem estek vissza Potocnik legényei, Barnes két sikeres büntetőjével 56:56 lett az eredmény.

A záró periódus második percében a remeklő Barnes triplája és Szubotics könnyű ziccere azt eredményezte, hogy 63:59-re már az Olajbányász vezetett, Flevarakisz kötelező jelleggel magához is rendelte övéit. Valerio-Bodon ismét bepörkölt egy kritikus hármast, ám postafordultával érkezett a mezőny másik legjobbja, Barnes ugyancsak jó távoli dobással. Alapfokú jóstanfolyam nem lehetett ekkor elegendő ahhoz, hogy kisilabizálja valaki a várható végeredményt, de hamarosan már engedhettünk a szigorú feltételekből: a 37. percben Szubotics triplája a Szolnok 75:68-as előnyét hozta.

Valerio-Bodont viszont nem lehetett megállítani, dobott egy hárompontost, kiosztott egymást követő két blokkot és betalált középtávolról, így már csupán két pont volt az SKC hátránya. Videózás után, egy perccel a vége előtt meg is kapta a lehetőséget a vendéglátó, hogy támadjon az egyenlítésért, csakhogy Yasiin Joseph eladta a labdát, és Jabril Durham kosara papíron megpecsételte a Sopron KC sorsát (73:77). A valóságban viszont nem, plusz kettőnél Szubotics két büntetőt is elrontott, azonban ugyanezt megtette a túloldalon a végül negatív hőssé váló Joseph is, akinek nem sikerült hosszabbításra menteni a találkozót.

Üldözi tovább a címvédő Falcót az Olaj, de csüggedésre a két külföldije nélkül is jó karaktert mutató Sopronnak sincsen oka.

Az éllovas Falcónak nem jelentett gondot a 11. helyen álló Kaposvár – a szoros kezdés után a szombathelyi gárda végül nagyon simán, 86:61-re behúzta a mérkőzést. A DEAC Nyíregyházán, az Alba Fehérvár pedig az Oroszlány vendégeként aratott magabiztos sikert – a debreceniek 21 (75:96), a fehérváriak 17 (66:83) ponttal nyertek.

Pontzuhatagot rendezett a Zalakerámia hazai pályán, hiszen 109 pontot szerzett a mindössze 77 egységig jutó Körmend ellen, amelynek már a meccs elején sem volt esélye a győzelem megszerzésére. Nagy meglepetésre az alsóházban található Budapesti Honvéd SE 73:69-re felülmúlta a hatodik helyen tanyázó Atomerőmű SE Paksot.

Női kosárlabda: Győztek az esélyesek

A kissé döcögős kezdés után könnyedén nyert a Sopron a BEAC otthonában. Már a nagyszünetben 26 ponttal vezetett, s végül simán nyert 92:65-re a BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós vendégeként a női kosárlabda NB I 15. fordulójának szombati játéknapján az Atomerőmű KSC Szekszárd. Ha a vártnál nehezebben is, de hozta a kötelező győzelmet a Vasas Akadémiát Angyalföldön felülmúló Serco UNI Győr, míg a PEAC-Pécs száz pont fölé jutva diadalmaskodott Cegléden.

Alaposan bekezdett Szigetszentmiklóson a tavalyi döntős tolnai csapat, amely már az első negyedben tetemes előnyt alakított ki, melyet a második játékrészben tovább növelt és a nagyszünetben már 26 ponttal, 51:25-re vezetett.

A Ruth Hebard, Miklós Melinda és Cyesha Goree által vezérelt szekszárdiak a térfélcsere után sem vesztettek lendületükből és a harmadik negyedben további nyolc pontot tettek közé, így még az is belefért, hogy a Pest megyeiek az utolsó tíz percet 25:18-ra megnyerjék, a meccsen ugyanis a Szekszárd így is simán győzött 92:65-re.

A címvédő és listavezető Sopron az 1. negyed után még 22:17-es hátrányban volt a BEAC ellen, ám a későbbiekben már nem volt kérdéses a dunántúliak győzelme, akik végül 79:62 arányban diadalmaskodtak, így továbbra is vezetik a bajnokságot.

A tabella második helyén álló Serco UNI Győr ha a vártnál nehezebben is, de hozta a kötelező győzelmet a Vasas Akadémia vendégeként. Az angyalföldiek az első két felvonásban igyekeztek tartani a lépést a Rába-partiakkkal, akik ugyan a nagyszünetben négy ponttal vezettek, ám a piros-kékeknek a harmadik negyedben sikerült egyenlíteniük. A kisalföldiek viszont a záró felvonásban ismét meg tudtak újulni és nyolcpontos előnyt építettek, amiből hatot megtartva nyertek 80:74-re.

A Diósgyőr végig magabiztosan játszva 76:46-ra verte a TFSE-MTK együttesét és zsinórban hatodik győzelmét aratta, így a 3. helyen áll a Sopron-Győr páros mögött.

A PEAC-Pécs sem hagyott sok kérdést az utolsó előtti Cegléd otthonában. A vendégek az első negyedben kidolgozott nyolcpontos előnyüket a folytatásban fokozatosan növelték, s a mérkőzés végéig lendületben maradva 105 pontig meg sem álltak, végül 29 ponttal nyertek.

A tabella utolsó helyén álló PINKK Pécs a Ludovika Csata ellen sem tudta megszerezni első győzelmét, hiszen hazai pályán sima, 83:49-es vereséget szenvedett a fővárosiaktól.

A kiemelt kép forrása: dvsckezilabda.hu

Leave a Reply