Michael Smith mostantól nem örök vesztes, hanem világbajnok

Michael Smith nyerte a profi dartsvilágbajnokságot, mivel a döntőben 7:4-es szettaránnyal múlta fölül Michael van Gerwent. Az angol játékos harmadik döntőjében első győzelmét aratta, s ezzel a sikerrel a világelsőséget is megkaparintotta. Egy magas színvonalú, izgalmas döntőt láthattunk, amely bevonul a történelemkönyvekbe, hiszen Smith a vb-finálék történetében második játékosként kilencnyilast dobott. Van Gerwen, akit előzőleg szinte mindenki a legnagyobb favoritnak tartott, egymás után második vb-döntőjét bukta el gyenge kiszállózásának köszönhetően. Smithről sokáig örök vesztesként beszéltek, mert képtelen volt major tornát nyerni, ám most kettő hónapon belül már a második nagy versenyt nyerte meg, úgyhogy most már a darts legnagyobbjai között kell emlegetnünk.

Michael lesz a világbajnok – ennyit lehetett biztosan tudni a 2023-as dartsvilágbajnokság döntője előtt, valamint azt is, hogy aki nyer, világelső lesz, vagyis nagyon komoly tétje volt a mérkőzésnek, arról nem is beszélve, hogy a gyönyörű trófea mellé egy félmillió fontos, mai árfolyamon 228 millió forintos csekk is dukált.

Ez volt a második alkalom, hogy Michael Smith és Michael van Gerwen vívták a világbajnoki döntőt. 2019-ben a holland dobógép nagyon simán, 7:3-ra győzött, amivel harmadik, egyben mindmáig utolsó vb-címét szerezte. Azóta egyszer, 2020-ban volt még döntős, ám ott 7:3-ra kikapott Peter Wrighttól. Smith tavaly játszhatott még finálét, ám az ő útját is Wright állta egy 7:5-ös győzelemmel. Az angol első vb-győzelmére hajtott. A 2022-es szezon történései alapján szinte mindenki a holland győzelmét jósolta, sokan nem is kis különbségű győzelmet, mivel van Gerwen négy major tornát is megnyert (Premier League, World Matchplay, World Grand Prix, Players Championship Finals), s ezeken egészen elképesztő módon brillírozott. Ugyanez állt vb-teljesítményére is, hiszen bőven 100 fölötti tornaátlaggal jutott el a döntőig, ráadásul a finálét megelőző utolsó 13 szettjét kivétel nélkül ő nyerte, s a negyeddöntőben Chris Dobey-t 5:0-ra, az elődöntőben Dimitri van den Berghet 6:0-ra páholta el. Ezek még úgy is megsüvegelendő eredmények, hogy egyik játékos sem tartozik a közvetlen élmezőnybe jelen pillanatban, s különösen van den Bergh mentálisan sem tudott jól fölkészülni a van Gerwen elleni meccsre.

Ami Michael Smitht illeti, az angol dobógépnek már picivel nehezebb dolga volt, de összességében véve ő is könnyedén jutott túl ellenfelein, így pl. Joe Cullenen, Stephen Buntingon vagy éppen Gabriel Clemensen. Smith tornaátlaga kevéssel 100 alatti volt a döntőt megelőzően, úgyhogy abban lehetett bízni, hogy a finálé nem fog annyira egyoldalúan alakulni, ahogy azt sokan várták. Amíg a 2019-es döntőben Smith még nem igazán volt esélyes az akkoriban fénykorát élő van Gerwen legyőzésére, addig most már reális esélye volt a vb-cím megszerzésére, mivel tavaly novemberben megtört nála a jég és megnyerte első major tornáját a Grand Slam of Darts trófeájának elhódításával. Addig sokan örök másodiknak bélyegezték, mert egy sor finálét elvesztett, de a világbajnokságon mutatott játéka alapján már egyértelműen látszott, hogy a 32 éves angolnál komoly változásokat idézett elő az a siker.

Ilyen előzmények után érkeztünk el a tegnapi döntőhöz, amelynek az első fele igen kiélezett küzdelmet és nagyon magas színvonalat hozott. Csak úgy röpködtek a 180-ak és a nagy körök, s több esetben is kilencnyilas közelébe került vagy az egyik, vagy a másik, vagy pedig mind a két játékos. Pontosan ez utóbbi történt a 2. szett 3. legjében. Mindketten eljutottak a hat tökéletes nyílig, majd előbb van Gerwen dobhatott a kilencnyilasért és a kilencedik nyilat rontotta el, amely kevéssel elkerülte a D12-es szektort. Ezután jött Smith, aki már megdobta a 141-es kiszállót, ezzel megszületett a világbajnokság első és egyben utolsó kilencnyilasa. Smith tökéletes legje történelmi volt, mivel úgy dobott kilencest, hogy ellenfele előzőleg a kilencedik nyilat rontotta el. Nem véletlen, hogy mindenki a dartstörténelem legnagyobb legjeként beszél erről a körről, mert ilyenre még sosem volt példa, s bizony az őrület a tetőfokára hágott, ahogy azt lentebb majd látni is lehet. Michael Smith mindössze a második játékos, aki kilencnyilast tudott dobni vb-döntőn. Előzőleg Adrian Lewisnak sikerült ez a 2011-es finálé első szettjének második legjében.

Ahogy föntebb említettem, mindenki megőrült a szó jó értelmében az itt történtektől, köztük a magyar kommentátorok is, akiknek reakcióját ebben a videóban lehet megtekinteni.

Kezdetben sok volt a brék, azaz a hátsó pályáról megnyert leg a játékosok részéről, így bár a mérkőzést Smith kezdte, de van Gerwen nyerte az első, majd a harmadik játszmát is. 3:2 volt a hollandnak, innentől fogva azonban már minden Smithről szólt. Az angol zsinórban négy szettet húzott be, s 6:3-nál már a mérkőzésért dobhatott. Azt a szettet még meg tudta menteni a holland, ám a 11. játszmában már nem volt ellenszere az angollal szemben. Michael Smith könnyedén megnyerte ezt a szettet, s 7:4-re győzött a világbajnoki döntőben. A Bully Boy becenévre hallgató játékos harmadik döntőjében megszerezte első felnőtt világbajnoki címét, miután korábban volt ifjúsági világbajnok.

Nem jött be azoknak a számítása, akik sima van Gerwen-győzelmet vártak a döntőtől. Tény és való, hogy a holland némileg kiemelkedett a mezőnyből a finálét megelőzően mutatott teljesítményével, azonban én már tegnap napközben is azt mondtam, amikor szóba került a döntő, hogy Smith az a játékos, aki megállíthatja van Gerwent. Végül ez következett be. Smith teljesen megérdemelten lett világbajnok és világelső is, hiszen mától ő vezeti a PDC ranglistáját. Van Gerwen a 3. helyen áll, Peter Wright férkőzik be kettejük közé, míg Gerwyn Price az 1.-ről a 4. helyre csúszott vissza. Van Gerwen pocsékul kiszállózott és főleg a mérkőzés második felében a tömeggel is többször gondja akadt a sok szektorhibának köszönhetően, úgyhogy teljesen igaza volt, amikor a mérkőzés utáni interjúban azt mondta, magát hibáztathatja ezért a vereségért. A holland hatodik döntőjén a harmadik vereségét szenvedte el, s újabb egy évet várnia kell a régóta üldözött negyedik világbajnoki címre.

Bár a világbajnokság első kettő fordulójában nem sok nagy átlagot láthattunk, a végére azért igen magas színvonalat produkált ez a torna, s megdőlt a 180-rekord, ugyanis a 95 mérkőzésen 901 darab tökéletes dobást láthattak a nézők. Fogalmam sincs, hogy 96-os mezőny mellett hol van a határ, de ez egy egészen elképesztő szám.

Ezzel tehát véget ért a 2023-as dartsvilágbajnokság. Az idei szezon rekordszámú versenyt fog hozni, így a korábbi évekkel ellentétben már január közepén láthatjuk ismét a nagyok egy részét, mert kezdetét veszi a World Series of Darts egy bahreini és egy koppenhágai versennyel. A következő major torna a január utolsó hétvégéjén esedékes Masters lesz. Michael Smitht Bahreinben láthatjuk először világbajnokként és világelsőként, míg Michael van Gerwen a koppenhágai viadalon fog indulni legközelebb.

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply