Ezek lesznek 2023 legjobban várt sporteseményei

Elkezdődött egy újabb év, amely sok, magyar szempontból is érdekesnek ígérkező sporteseményt tartogat. A Sportudvar szokásos újévi beharangozójában ezekről az eseményekről lesz szó.

Január 11-29.: Férfi kézilabda-világbajnokság

Szokás szerint a páratlan évek első, hazai szempontból fontos sporteseménye a férfi kézilabda-világbajnokság lesz. A Lengyelországban és Svédországban sorra kerülő eseményen 32 válogatott méri össze erejét nyolc csoportban. Mindegyik kvartettből az első három jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első kettő helyezettje kerül a legjobb nyolc közé. A magyar válogatott a D-csoportban Izlanddal, Portugáliával és Koreával mérkőzik meg. Az ázsiaiak ellen kötelező a győzelem, a két európai riválissal szemben már nehezebb dolga lesz a legénységnek, amelynek a sikertelen tavalyi, hazai rendezésű Európa-bajnokság után kellene most nagyot villantania. A papírforma alapján a középdöntőbe jutás nem lehet gond, ott viszont a társházigazda svédek és a brazilok ellen is játszani kell, ami megint nem ígérkezik könnyűnek. A vb az olimpiai kvalifikáció szempontjából sem utolsó, hiszen erről a tornáról ugyan csak a győztes fog kijutni a játékokra, de az év későbbi folyamán már az olimpiai szereplésen lesz a hangsúly, s egy sikeres világbajnokság sokat lendíthet a csapat szekerén. De mi lenne sikeres szereplés? Azt hiszem, a negyeddöntő már bravúr kategória lenne ettől a csapattól, de a középdöntőbeli tisztes helytállás már jó lenne.

Február 3-5.: Ciklokrossz-világbajnokság

Február első hétvégéjén rendezik Hollandiában a kerékpárosok ciklokrossz-világbajnokságát. Az elmúlt pár évben komoly népszerűségre szert tett szakág legnagyobb seregszemléjére nekünk is érdemes lesz odafigyelni, hiszen a nők mezőnyében Vas Kata Blanka révén komoly magyar esélyes fog szerepelni, ha addig nem jön közbe semmi. Blanka remekül szerepel a nemzetközi mezőnyben, s mindig tartaniuk kell tőle az ellenfeleknek. Reméljük, a vébén is jól fog tekerni és mászni, s akkor egy nagyon szép eredményt érhet el.

Április 5-16.: Női jégkorong-világbajnokság

A tavasz közepén Kanadában kerül sor a női hokivébére, melyen ismét ott lesz a magyar csapat. A mieink számára szerencsés volt a sorsolás, mivel a csoportkör során sikerült elkerülni a női jégkorongban toronymagasan kiemelkedő amerikai-kanadai kettőst, de a finn-svéd-német-francia négyes ellen sem lesz könnyű a lányok dolga. A legutóbbi vb-n sikerült kiharcolni az A-csoportban maradást, s most is ez a fő cél, ugyanakkor a negyeddöntő sem elérhetetlen, mert ehhez az első háromban kell végezni. Úgy gondolom, ezen a hokivébén több sansz van a bennmaradásra.

Május 12-28.: Férfi jégkorong-világbajnokság

Most először fordul elő a jégkorong történelmében, hogy egy évben a férfi és a női A-csoportos világbajnokságon is ott van a magyar válogatott, hiszen az uraknak tavaly sikerült visszajutniuk a legjobbak közé néhány év szünet után. A Finnországban és Lettországban rendezendő torna csoportfázisában a a 16 induló közül legalacsonyabban rangsorolt mieink Tamperében a finnekkel, az amerikaiakkal, a svédekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal fognak összecsapni. A negyeddöntőbe jutás csodaszámba menne, a reális cél itt is a bennmaradás lehet, ehhez pedig akár egy győzelem is elég lehet, mivel a csoport utolsó helyezettje búcsúzik az A-divíziótól. Úgy gondolom, hogy a francia-dán-osztrák hármas fogható, ebből a trióból legalább az egyik csapatot meg kellene és meg is lehet verni, s akkor már lehet reménykedni a bennmaradásban, ami eddig egyszer sem sikerült.

Június 15-25.: Női kosárlabda-Európa-bajnokság

Bár ebben a pillanatban még nincs meg a torna összes résztvevője, de a magyar válogatottnak jó esélye van a kvalifikációra, mivel csoportjában Spanyolország mögött a 2. helyen áll, azonban a csoportmásodikok összevetésében a 3., vagyis ez alapján kijut a kontinenstornára. Abból kiindulva, hogy február közepén előbb Izlandot, majd Romániát fogadja itthon a nemzeti együttes, s mindkét csapatnál nagyobb erőt képvisel, ezért elég komoly sansz van a kijutásra, bár a pontkülönbségre azért nem árt majd odafigyelni. Csak megjegyzésképpen: Izlandot 115:58-ra, Romániát 99:40-re sikerült verni a selejtezősorozat elején. Több mint bíztató.

Június 21-július 2.: Európa-játékok

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre az európai olimpia, az Európa-játékok, amely rengeteg sportoló számára a nagy olimpiára való felkészülés fontos állomását jelenti, de nyilván nem kis dicsőség, ha az öreg kontinens versenyzői közül valaki a legjobbnak számít egy adott sportágban. Valószínűleg sok magyar fog indulni a Krakkóban és környékén rendezendő játékokon, bár jelen pillanatban még homályos, kik is utazhatnak konkrétan. Az biztos, hogy ha az előző kettő Európa-játékok eredményeit nézzük, aki a magyarok közül dobogóra tud állni, annak az egy évvel későbbi olimpián is jó esélyei lehetnek ugyanerre. Reméljük, hogy lesznek magyar sikerek annak ellenére is, hogy a síkvízi kajak-kenut, amiben négy éve remekeltek a mieink, idén kivették a programból.

Július 14-30.: Vizes világbajnokság

Amennyiben semmi sem jön közbe, a Japán délnyugati részén fekvő Fukuoka július 14. és 30. között megrendezheti a vizes világbajnokságot, amelyen az úszás, a nyíltvízi úszás, a szinkronúszás, a műugrás és a vízilabda lesz terítéken. Az esemény fontos állomása lesz az olimpiai kvalifikációnak, hiszen úszásban el lehet érni a kvótaszerzéshez előírt szintidőket, vízilabdában pedig világbajnoki cím esetén megvan az olimpiai indulás is. Úszásban több magyar is éremesélyesként fog Japánba utazni. Mivel még fél év van a vébéig, ezért most korai volna konkrétan bárkit is megnevezni közülük, hiszen addig még sok víz fog lefolyni a Dunán, s közbejöhet sok minden, de reméljük, hogy azok, akiktől érmet, érmeket remélhetünk, ott lesznek. Vízilabdában a magyar férfi és női válogatott is ott lesz Fukuokában, de a vb-cím mindkét együttestől meglepő lenne a mostanában mutatott forma miatt, pedig az uraknál a döntősök, a hölgyeknél csak a győztes szerezhet kvótát. Mindenesetre az olimpiai kvalifikáció szempontjából nem lesz mellékes az itteni eredmény. Bízzunk a legjobbakban!

Augusztus 19-27.: Atlétikai világbajnokság

Az év csúcseseménye abból a szempontból mindenképpen az atlétikai világbajnokság lesz, hogy fővárosunkban kerül sor az eseményre. Minden bizonnyal rengeteg magyar atléta fog indulni a versenyeken, s akadnak olyanok, akiknek éremre is lehet esélyük. Elsősorban férfi kalapácsvetésben lehet jó eredményben bízni Halász Bence kapcsán, de azért érdemes lesz odafigyelni a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett Kozák Lucára is, aki 100 gáton fog szerepelni. A vb más kávéház (különösen a futószámokban), de a hazai, várhatóan nagyszámú közönség támogatása sokat segíthet versenyzőinken. Abban bízom, hogy egy, esetleg két érem összejön, de ennél több már csodaszámba menne. Magyarország számára inkább abból a szempontból lesz fontos ez az esemény, hogy ismét összejöhet egy sikeresen lebonyolított világverseny. Ez a jövőbeli olimpiai elképzelések szempontjából kulcsfontosságú lenne.

November 30-december 17: Női kézilabda-világbajnokság

Az év utolsó, magyar szempontból fontos sporteseménye várhatóan a női kézilabda-vb lesz, hiszen a magyar válogatottnak jó esélyei vannak az Izland elleni oda-visszavágós selejtezős párharc megnyerésére. Az már most biztos, hogy erős mezőny fog szerepelni a dán-norvég-svéd közös rendezésű tornán, úgyhogy a mieinknek alaposan föl kell majd készülniük, amennyiben szeretnének minél messzebbre eljutni a vébén. Természetesen ez a torna is fontos lesz az olimpiai kijutás szempontjából, hiszen a világbajnok kvótát szerez. Arra nincs sok esély, hogy a magyar csapat legyen az aranyérmes, de egy minél jobb eredmény elérésével annál jobb előjelekkel lehet belevágni a selejtezőkbe 2024 tavaszán.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply