Ez volt 2022 – December

A most véget érő esztendő utolsó hónapja sem volt sportban szegény, hiszen többek között befejeződött a labdarúgó-világbajnokság. Elsősorban a katari tornával kapcsolatos cikkek fognak szerepelni az évvégi összefoglaló utolsó részében, hiszen december folyamán több komoly meglepetés is született, s akkor az őrült döntőről még nem is beszéltem. Tarts velem!

Foci VB: Az E-csoport egészen elképesztő utolsó fordulója, belga és német búcsú

Elképesztő eseményeket hozott a labdarúgó-világbajnokságok történetének első decemberi játéknapja. Újabb kettő csoportban értek véget a küzdelmek, s ennek eredményeként Marokkó és Japán csoportelső lett, Belgium és Németország pedig kiesett. A Sportudvar összefoglalta a történéseket az alábbi, igen olvasott cikkben:

Miért gyengék évek óta a németek?

Azután, hogy 2006 és 2016 között zsinórban hat nagy tornán végzett a dobogón, a német labdarúgó-válogatott a legutóbbi három viadalon csúnyán leszerepelt. Az immár négy éve tartó mélyrepülés egy folyamatot ír le, amelynek senki sem tudja, hol a vége, pedig bő másfél év múlva Európa-bajnokságot fog rendezni az ország. Ebben a cikkemben a Nationalelf mélyrepülésének okaira igyekeztem rávilágítani.

A horvát kapus jelentette a különbséget a Japán elleni vb-nyolcaddöntőn

A horvát válogatott 1:1-es 120 perc után 11-esekkel 3:1-re verte Japánt, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon. A négy évvel ezelőtti döntős egy mindvégig kőkemény és komoly erőfeszítést igénylő összecsapást tudott megnyerni, amihez kellett kapusának, Dominik Livakovicnak a büntetőrúgások során bemutatott több védése is. Az alábbi cikkben a mérkőzés értékelését olvashatjátok, amely szintén komoly népszerűségnek örvendett az olvasók körében.

Marokkó túljutott Spanyolországon

Marokkó a labdarúgó-világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését okozva 11-esekkel legyőzte Spanyolországot, ezzel negyedik afrikai csapatként jutott a negyeddöntőbe. A marokkóiak remekül védekeztek, így megérdemelt továbbjutásuk, főleg, hogy a spanyoloknak sehogy sem ment a gólszerzés, játékuk pedig nem volt meggyőző. A Sportudvar az alábbiakban foglalta össze a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

A brazilok 115 percen át domináltak, de végül kiestek

Horvátország 1:1-es 120 perc után 11-esekkel 4:2-re legyőzte Brazíliát, ezzel elsőként jutott a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A vezetést a brazilok szerezték meg Neymar révén, azonban a csereként beállt Bruno Petkovic találatával négy perccel a 2×15 perces hosszabbítás vége előtt egyenlítettek a horvátok, akik aztán mind a négy büntetőjüket berúgták, miközben Dominik Livakovic a 120 perc alatt bemutatott tíz védéséhez még egyet tett hozzá, így a nagy esélyesnek kikiáltott selecao utazhatott haza.

A hollandok a sírból jöttek vissza, de mégis kikaptak Argentínától

Az argentin válogatott ugyan 2:0-ra is vezetett már, ám a hollandok a rendes játékidő hosszabbításának végén, konkrétan a 101. percben egy zseniálisan kivitelezett szabadrúgással egyenlítettek a focivébé második negyeddöntőjében. A 2×15 perces ráadás nem hozott gólt, így itt is a 11-esek döntöttek. Ezeket az argentinok rúgták jobban, így ők játszhattak Horvátországgal az elődöntőben.

Marokkó Portugáliát is kiejtette

Marokkó sporttörténelmi tettet véghez véve 1:0-ra legyőzte Portugáliát, ezzel első afrikai csapatként jutott elődöntőbe a labdarúgó-világbajnokságok történetében. Jusszef En-Neszíri szerezte a marokkóiak győztes gólját, de a sikerben Bono kapusnak is kulcsszerepe volt. Eközben a portugálok komolyabb ötlet nélkül próbálták feltörni a marokkói védelmet – sikertelenül. A Sportudvar ennek a mérkőzésnek a legfőbb tanulságait is összefoglalta.

Az angoloknak sokba került Kane egekbe bombázott tizenegyese

A címvédő francia válogatott 2:1-re legyőzte az angolokat, így utolsóként jutott az elődöntőbe a labdarúgó-világbajnokságon. A torna talán legjobb mérkőzését hozta a két együttes összecsapása, amely a végletekig kiélezett volt, s bizony simán nyerhettek volna az angolok is, azonban Harry Kane második tizenegyesét nem tudta értékesíteni, így búcsúztak a háromoroszlánosok.

Az argentinok megtörték a jól kezdő horvátokat és döntőbe jutottak

Argentína jutott elsőként a világbajnokság döntőjébe, miután 3:0-ra verte Horvátországot az elődöntőben. A horvátok jobban kezdték a mérkőzést, ám az 1. félidő utolsó negyedórájában egy váratlan 11-es és egy hatalmas védelmi hiba következtében gyorsan kétgólos hátrányba kerültek a szomszédok, akik innen már nem tudtak föltápászkodni, ráadásul a 2. félidőben még egy gólt kaptak. Az argentinok ezzel visszavágtak a horvátoknak a 2018-as torna csoportkörében elszenvedett 3:0-ás vereségért.

A franciák már túl nagy falatok voltak Marokkó számára

A címvédő francia válogatott 2:0-ra legyőzte Marokkót, ezzel bejutott a labdarúgó-világbajnokság döntőjébe. A gallok már az 5. percben vezetéshez jutottak, kihasználva az afrikaiak védelmének egyik legnagyobb katari hibáját. A folytatásban kemény küzdelmet lehetett látni, s Marokkónak akadtak egyenlítési lehetőségei, de újabb gólt a franciák szereztek, akik Argentína ellen védhették meg címüket.

Marokkónak nem lett meg a bronzérem sem

Horvátország 2:1-re legyőzte Marokkót, ezzel bronzérmes lett a világbajnokságon. A mérkőzés mindhárom gólja az 1. félidőben esett. Főleg a fordulást megelőzően nyílt sisakos volt a játék, de a 2. félidőben sem volt alacsony a színvonal. A horvátok egymás után második világbajnokságukon lettek dobogósok, a marokkóiaknak viszont nem jött össze még egy sporttörténelmi tett, ami az első afrikai érem megszerzése lett volna. Az észak-afrikaiak nagyon elfáradtak a torna végére, így annak is örülhetnek, hogy ennyivel megúszták.

Egy felejthetetlen vb-döntő

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt írom, hogy minden idők legelmebetegebb világbajnoki döntőjét rendezték december 18-án Luszaílban. Az argentin-francia mérkőzés 80 percig lefutottnak tűnt, ám egy 11-es mindent megváltoztatott, s a rendes játékidő hosszabbításának végén már a sokáig semmit sem mutató franciák dönthették volna el a mérkőzést. A 2×15 perces hosszabbítás során újabb két gól esett, ám ez sem döntött, így a 11-esek következtek, amelynek végén trónfosztásra került sor. A finálé másnapján igyekeztem hideg fejjel összefoglalni a mérkőzés legfőbb tanulságait.

Elhalasztották a 2030-as téli olimpia helyszínének kijelölését

Miközben már a 2032-es nyári olimpiának közel kettő éve megvan a rendezője, addig még most sem tudni, hol kerülhet sor a 2030-as téli ötkarikás játékokra. Pályázók akadnának bőven, azonban a NOB december elején váratlanul úgy döntött, elhalasztja a jövő év őszére tervezett helyszínkijelölést 2024-re. Az sem biztos már, hogy a szokványos módon, azaz szavazás útján döntenek a házigazdáról, hanem ahogy a 2032-es nyári olimpia kapcsán láttuk, célzott párbeszéd keretében jelölhetik ki a helyszínt. Problémát jelent viszont, hogy ennyire hirtelen jelentették be ezt a változtatást, miközben több városban is gondolkodnak még a pályázásban.

Ez volt az éves összefoglaló utolsó része.

Ezúton is köszönöm szépen mindenkinek az egész éves megtisztelő, kitartó és aktív figyelmet, s arra bíztatlak benneteket, hogy őrizzétek meg ezt a jó szokásotokat 2023-ban is! Mindenkinek boldog, békés, egészséges, sportos új évet kívánok! 🙂

Holnap találkozunk!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply