Ez volt 2022 – Május

Igen sok sporteseményre került sor májusban, úgyhogy a Sportudvar éves összefoglalójának eme hónapot taglaló részében sok mindenről esik szó.

Boris Becker börtönbe került

Döntött a bíróság: Boris Beckernek legalább kettő és fél évre börtönbe kell vonulnia. A német teniszlegenda azért kapta a súlyos büntetést még április végén, mert eltitkolt több számlát és jövedelemforrást is, miközben csődöt jelentett be önmagával szemben. A londoni bíróság megalapozottnak találta az ügyészség azon vádját, miszerint Becker 2.5 millió fontot titkolt el a hatóságok elől, holott ebből az összegből akár teljes adósságát rendezhette volna. Most, amikor ez az összefoglaló megjelenik, úgy néz ki, hogy Beckernek nem kell teljes büntetését letöltenie, de ennek az az ára, hogy kiutasítják Nagy-Britanniából. A Sportudvar május 2-én dolgozta fel a történetet, amely alább olvasható el:

A Bayern focistáinak ibizai “csapatépítése”

Komoly kritikák kereszttüzébe került a Bayern München labdarúgócsapata május elején, miután kiderült, hogy a bajor együttes Ibizán pihente ki a Mainz ellen 3:1-re elvesztett német bajnoki mérkőzés fáradalmait. A csapat már korábban megnyerte a Bundesliga tavalyi kiírását, vagyis tét nélküli volt számukra a bajnokság vége, azonban a klublegenda Lothar Matthäus és a korábbi sikeredző, Felix Magath is elítélte a müncheni klubot, amiért az idény közben küldte el a csapatot a szórakozóhelyei mellett egyre inkább a kocsmaturizmus miatt ismertté váló Ibizára.

Ronnie O’Sullivan a világ legjobb sznúkeresévé vált

Május 2-án fejeződött be a sznúker-világbajnokság és sokak örömére a sportág élő legendája, Ronnie O’Sullivan diadalmaskodott. A 7. világbajnoki címét megszerző angol egyik legfőbb riválisát fektette két vállra a döntőben és ezzel most már ő minden idők legeredményesebb játékosa.

Miami – Forma-1-es pálya abszurd körítéssel

Május 8-án egy új pálya debütált a Forma-1-ben, ugyanis Miami először rendezett világbajnoki futamot. Az amerikai nagyváros mindent elkövetett annak érdekében, hogy nagy nyomot hagyjon a versenyzők és a nézők emlékezetében, s ez sikerült is. A pálya egyik kanyarja körül ugyanis Monacót próbálták meg imitálni a tervezők, ugyanis egy betonfelületre yachtokat lehetett elhelyezni, s ezt a felületet olyan borítással fedték be, amelynek következtében az ember távolról nézve simán elhinné, hogy valódi víz van ott. Az igen abszurd ötlet megosztotta a közvéleményt, s őszintén szólva nekem sem tetszett. Az már csak a hab a tortán, hogy az utólag közzétett adatok szerint a brutálisan magas jegyárak ellenére is veszteséges volt az első versenyhétvége, holott Miami környékén él néhány vagyonos ember…

Foci: Elfogadták a BL-reformot

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága május 10-én szentesítette a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénytől hatályba lépő reformját, és döntött arról, hogyan osztják szét a 32-esről 36 csapatosra emelt BL-főtábla plusz helyeit. Megváltozik az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga programja is, ugyanakkor a BL-ben egyelőre nem vezetik be a Négyes Döntőt. Ebben a cikkemben foglaltam össze a legfontosabb változásokat:

42 év után nyert európai kupát a Frankfurt

Maratoni csatát hozott a labdarúgó Európa Liga május 18-i döntője. A sevillai összecsapás rendes játékideje 1:1-es eredményt hozott, majd a 2×15 perces hosszabbítás során nem született újabb gól. A 11-esek döntöttek, s Aaron Ramsey kihagyott büntetőjének köszönhetően végül a Frankfurt legyőzte a Rangerst. A Sportudvar ebben a cikkben összefoglalta a mérkőzés legfőbb tanulságait.

F1: Fordulatot hozott a Spanyol Nagydíj

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíjat Sergio Pérez és George Russell előtt. Charles Leclerc minden edzést megnyert, de a futamon megállt az autója, így nem csak a versenyt, hanem a világbajnoki éllovas pozíciót is elvesztette, hiszen a barcelonai futam után már Verstappen vezetett, vagyis fordult a kocka a pontversenyben. A Sportudvar összefoglalta a futam legfőbb tanulságait.

Véget értek a fociligák

Május közepén mindegyik nagy európai labdarúgó-bajnokságban befejeződtek a küzdelmek, meglettek a bajnokok, az európai kupaindulók és a kiesők is. A Sportudvar összegzést készített róla, hol hogyan végződött a 2021-2022-es szezon.

Római győzelemmel debütált az új nemzetközi focikupa

Az AS Roma együttese 1:0-ra legyőzte a Feyenoordot a labdarúgó Európa Konferencia Liga május 25-i döntőjében, ezzel megnyerte a harmadik számú nemzetközi kupasorozat első kiírását. Az alábbi cikkben összefoglaltam a mérkőzés legfőbb tanulságait:

A Real Madrid nyerte a botrányos előéletű BL-döntőt

A Real Madrid Vinícius 59. percben született góljával 1:0-ra legyőzte a Liverpoolt a labdarúgó Bajnokok Ligája idei döntőjében, így 2018 után ismét fölülhetett az európai klublabdarúgás trónjára. A spanyolok sikeréhez kellettek Thibault Courtois nagy védései és a Liverpool több elpuskázott lehetősége is. Maga a mérkőzés nagyon jó volt, viszont 36 perces késéssel kezdődött, aminek az volt az oka, hogy a Stade de France körül súlyos összecsapásra került sor a többezer, jegy nélküli liverpooli szurkoló és a rendvédelmi szervek között, mivel előbbiek soraiból többen bejutottak arra a területre, ahova már csak az érvényes belépővel rendelkezők mehettek volna be. A hatóságok könnygázzal igyekeztek oszlatni a tömeget, de ártatlan embereket, kisgyerekeket és gyermekes családokat is megtámadtak, ami óriási fölháborodást váltott ki. A francia kormány néhány nappal később bocsánatot kért a történtek miatt, de ez is rávilágított arra, hogy a galloknál nem egyszerű feladat egy sportesemény megrendezése, ami a jövőre nézve komoly probléma:

Ez volt a kissé terebélyesre sikeredett májusi összefoglaló. Holnap, karácsony első napján a június kerül terítékre. Olvassatok minket az ünnep idején is!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply