Orsic remek csavarása mindent eldöntött, a marokkói védelem elfáradt – a Horvátország-Marokkó mérkőzés legfőbb tanulságai

Horvátország 2:1-re legyőzte Marokkót, ezzel bronzérmes lett a katari labdarúgó-világbajnokságon. A mérkőzés mindhárom gólja az 1. félidőben esett. Főleg a fordulást megelőzően nyílt sisakos volt a játék, de a 2. félidőben sem volt alacsony a színvonal. Összefoglalom a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Orsic remek csavarása sordöntőnek bizonyult

A világbajnokság ha nem is 10, de mondjuk 15 vagy 20 legszebb találata közé sorolhatjuk Mislav Orsic gólját, amellyel kialakult a 2:1-es végeredmény a mai kisdöntőben. A Dinamo Zágráb szélsője a 42. percben kapott remek labdát a bal oldalon Livajától és azt Bono kapujának bal felső sarkába csavarta a 16-os sarkáról. A marokkóiak portásának nem sok esélye volt a védésre, annyira jól eltalált lövés volt ez. Ez a gól bronzérmet ért Horvátországnak, amely 1998 után második alkalommal lett 3. egy világbajnokságon.

Luka Modric szépen búcsúzott (?) a vébétől

Bár gólt nem szerzett, de ma is a horvát csapat motorja volt Luka Modric. A Real Madrid középpályása Marokkó ellen is remekelt, ami elsősorban labdavezetésében és váltásaiban mutatkozott meg. Horvátország újabb világbajnoki éremszerzésének ő az egyik legfőbb szereplője, hiszen csak úgy, mint 2018-ban, most is csapata vezére volt. Modric jelenleg 37 éves, vagyis jó esély van rá, hogy ez volt az utolsó világbajnoksága, bár a mérkőzés után úgy nyilatkozott, egyelőre folytatná a horvát válogatottban karrierjét.

NEGATÍVUMOK
Elfáradt a marokkói védelem

Marokkó úgy jutott el a legjobb négy közé, hogy öt mérkőzésen csupán egy gólt kapott, aztán viszont utolsó kettő találkozóján megötszöröződött ez a szám, hiszen Franciaország után Horvátország is kétszer tudta mattolni Bono kapust. Egyértelmű, hogy a marokkói védelem, amelynek az elődöntő előtt csodájára járt a világ, a finisre elfáradt, de ez egyébként a csapat egészére jellemző volt, különösen ma. Nyilván sokat nyomott a latban, hogy Najeg Aguerd és Romain Saiss sérülés miatt nem állt Walid Regrági szövetségi kapitány rendelkezésére. Azt is hozzá kell azonban tenni a mai marokkói bizonyítványhoz, hogy Bono kapus és a védők is többször bizonytalankodtak, ami persze veszélyes szituációkat teremtett. Az első horvát gól előtt Dári nem helyezkedett túl jól, igaz, kettő perccel később egyenlítő góljával jóvá tette hibáját.

Amrabat, a fáradt katona

Amennyiben Aguerd és Saiss sérülése nem lett volna elég, az Atlasz Oroszlánjai a helyükre a kezdőbe került labdarúgókat: Dárit és El-Jámikot is elvesztették mérkőzés közben sérülés miatt, így Nordin Amrabat belső védőt volt kénytelen játszani. Csapattársaihoz hasonlóan ő is kis túlzással fényévekre volt a torna elején látott formájától, amikoris nem bírtak vele az ellenfelek. Ma sokkal kevésbé voltak élesek beavatkozásai, mint korábban és határozottságával is gondok akadtak. Gvardiollal szemben elkövetett szabálytalanságának 11-est kellett volna eredményeznie. Mázlija volt, hogy sem a katari bíró, sem a VAR-teremben helyet foglaló bírók nem ítélték annak az esetet.

Horvátország tehát 2:1-re legyőzte Marokkót, ezzel 1991-es függetlenedése óta a harmadik világbajnoki érmét szerezte. Holnap 16 órakor kezdődik az Argentína – Franciaország döntő, melyről természetesen szintén beszámolok itt, a Sportudvaron. Tartsatok velem!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply