Mbappé zseniális megmozdulásai, új francia rekorderek és harmatgyenge lengyelek – a Franciaország-Lengyelország mérkőzés legfőbb tanulságai

A címvédő francia válogatott 3:1-re legyőzte a lengyel csapatot a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, ezzel már a legjobb nyolc között van. Teljesen megérdemelt a siker, mivel a lengyelek szinte semmit sem mutattak, a franciák pedig több osztállyal voltak jobbak. Külön kiemelendő, hogy Olivier Giroud és Hugo Lloris is rekordot döntött ezen a mérkőzésen. A Sportudvar összefoglalja a találkozó legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Lélegzetelállító Mbappé

Abban nem lehet vita, hogy Kylian Mbappé volt a mérkőzés legjobbja. A franciák csatára duplázott és gólpasszt is jegyzett, azaz csapata mindhárom találatából kivette részét. A Paris Saint-Germain focistája a franciák legutóbbi hét góljában egyaránt benne volt valamilyen szinten. Mbappé tegnapi duplájával immár ötgólos Katarban, ezzel vezeti a vb góllövőlistáját és 11. világbajnoki találkozóján már a 9. gólját szerezte – mindezt kettő torna alatt. Csak összehasonlításképpen: az egyaránt ötödik világbajnokságán szereplő Messi és Cristiano Ronaldo is 9-9 gólnál tart. A jelenlegi vb-gólrekorder Miroslav Klose, aki 16 gólig jutott, vagyis ha azt nézzük, hogy Mbappéban simán lehet még 3-4 világbajnokság is, könnyen lehet, hogy ez a csúcs egy szép napon az övé lesz. Az az igazán megdöbbentő Mbappé teljesítményében, hogy nagyon lazán focizik, abszolút nem látszik rajta, hogy bármennyire is rágörcsölne a gólszerzésre. Éppen ez a lazaság az, ami miatt nehéz vele bármit is kezdeni, s abszolút igaza van a lengyel szövetségi kapitánynak, aki a tegnapi mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy a következő évek legjobb játékosa lehet a fiatal francia. Sokak szerint már most az, s ha így folytatja Katarban, akkor valóban ő a jelenlegi legjobb.

A “nagypapák” rekorddöntései

A francia válogatott két rutinos játékosa: Olivier Giroud és Hugo Lloris számára is szép emlékeket fog fölidézni a tegnapi mérkőzés, olyan emlékeket, amelyekre sokáig emlékezni fognak. Előbbi azért ünnepelhet, mert azzal, hogy vezetéshez juttatta a gallokat, megdöntötte Thierry Henry válogatott gólrekordját, hiszen a Milan csatárának immár 52 gólja van a nemzeti csapatban. Utóbbi azért lehet boldog a továbbjutás mellett, mert 142. alkalommal volt válogatott, ezzel utolérte az örökrangsorban Lilian Thuramot. Giroud gólja nem csak azért volt fontos, mert ezzel kerültek előnybe a franciák, hanem azért is, mert ez lényegében megtörte a lengyelek addig úgy-ahogy meglévő ellenállását és küzdeni akarását, s ennek köszönhetően a 2. félidőben már teljesen egyoldalú volt a mérkőzés. Nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy Lloris ezt a meccset is letudja kapott gól nélkül, ám a hosszabbításban Robert Lewandowski megismételt tizenegyesét már nem tudta megfogni, miután az elsőt igen, csak éppenséggel mindkét lábával elhagyta a gólvonalat, ami szabálytalannak számít. Ez semmit sem vett el a két játékos öröméből a meccs után, hiszen megvan a továbbjutás és azért nem akármilyen csúcsokat döntögetnek.

NEGATÍVUMOK
Nem voltak acélosak a franciák az első félidőben

Minden tiszteletem a lengyel válogatotté, de azért legyünk őszinték, az első félidőben sokan többet vártunk a francia válogatottól. A szünetben 1:0 volt az állás, pedig ha kicsit nagyobb intenzitással és pontosabban fociznak Giroud-ék, akkor akár több góllal is vezethettek volna 45 perc után. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a lengyeleknek az első játékrészben akadtak veszélyes lehetőségeik, elég csak arra a tűzijátékra gondolni, amikor egy akción belül háromszor is a kapuba találhattak volna a közép-európaiak, de a kissé megzavarodott francia védelem a gólvonalnál állta a sarat. A második félidőben már teljesen nyilvánvaló volt, hogy francia győzelem fog születni, de intő jel a címvédő számára, hogy azért voltak hibák rendesen, s nem biztos, hogy egy, a lengyelnél erősebb csapat ezt nem hagyná megtorlás nélkül. Például Anglia.

A lengyelek alig mutattak valamit

Bár a lengyel válogatottnak ebben az évezredben először sikerült továbbjutnia világbajnoki csoportjából, ám a tegnapi mérkőzés arra világított rá, hogy ennek a csapatnak nem biztos, hogy helye lett volna ebben a mezőnyben. A csoportkör során a gyengécske Szaúd-Arábiát sikerült 2:0-ára megverni, ám Mexikó ellen nagyon pocsék volt, szinte nem is létezett a támadójáték, s még 11-esből sem sikerült gólt szerezni. Ott azért lett 0:0 a vége, mert a mexikóiak sem voltak túlságosan erősek. Argentína ellen gyakorlatilag semmit sem mutattak támadásban a lengyelek, akik beérték azzal, hogy kikapnak kettő góllal, mert továbbjutásuk így sem forgott nagy veszélyben. A franciák ellen az 1. félidőben akadtak veszélyes lengyel lehetőségek, de a gólszerzés végül csak büntetőből, s a hosszabbításban, 3:0-ás hátránynál jött össze, s akkor is csak úgy, hogy Lewandowskinak újra kellett rúgnia a 11-est. A lengyelek négy mérkőzésük közül csak egyen tudtak akciógólt szerezni, s összesen három találatig jutottak. Az elmúlt években nem a legacélosabb a lengyel válogatott, amely a 2020-as Európa-bajnokságon utolsó lett csoportjában, a világbajnoki selejtezők során egy viszonylag könnyű csoportból került a pótselejtezőbe, ahol egy, ráadásul hazai mérkőzésen kellett Svédországot megverni a kijutáshoz. Robert Lewandowski már 34 éves, vagyis nem biztos, hogy sok segítségére tud lenni ennek a csapatnak a jövőben. A 2024-es Eb-n valószínűleg ott lesz (ha kijutnak a lengyelek), de a 2026-os vb-n már nem biztos, pláne, ha oda nem sikerül kvalifikálni. A lengyeleknél egyelőre nem látni olyan játékost, játékosokat, aki(k) komoly eredmények elérésére képes együttest faraghatnának a közeljövőben, s ez a világbajnokság megmutatta, hogy a mostani lengyel válogatott nem egy vb-szintű csapat.

Franciaország tehát 3:1-re legyőzte Lengyelországot, így ott van a negyeddöntőben, ahol Angliával találkozik.

A kiemelt kép forrása: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Leave a Reply