Messi ezredes góllal ünnepelt, Ryan ajándékot adott – az Argentína – Ausztrália mérkőzés legfőbb tanulságai

Az argentin válogatott a vártnál nehezebb mérkőzésen 2:1-re legyőzte Ausztráliát, ezzel bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe. Az első félidőben még úgy tűnt, hogy simán győzhetnek a dél-amerikaiak, ám a fordulás után nem erőltették meg magukat annyira, s erre majdnem ráfáztak. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Messi gólt lőtt 1000. mérkőzésén

Messi 1000. felnőtt tétmérkőzését játszotta tegnap este, s ezt a fontos kilométerkövet stílszerűen góllal ünnepelte az Ahmad Bin Ali Stadionban. A 35. percben ő szerzett vezetést az argentin válogatottnak, kihasználva az ausztrál védelem nem megfelelő figyelmét, majd a második félidőben ugyancsak az auszik által hagyott nagy területeket kihasználva adott gólpasszt. Messi egyébként először szerzett gólt világbajnokság egyenes kieséses fázisában, ami azért hihetetlen, mert 2006 óta minden vb-n továbbjutott az argentin válogatott a csoportjából, s a Paris Saint-Germain játékosa is ott volt a csapatban. Igazi vezére volt tegnap együttesének, s erre a folytatásban is nagy szükség lesz, amennyiben Argentína világbajnok akar lenni.

Üdv Buenos Airesben!

Az nem vitás, hogy az egyik legtöbb szurkoló az argentin válogatottat kísérte el Katarba. Tegnap este is pokoli hangulatot teremtettek a stadionban, vagyis az ausztráloknak nem csak a játékosokkal, hanem a mögöttük álló cirka negyvenezer emberrel is meg kellett küzdeniük, hiszen amikor a kenguruk birtokolták a labdát, erős füttykoncertet rendeztek, amikor pedig jól ment az argentinoknak, akkor már-már őrjöngve éltették kedvenceiket. Bár a két csapat között komoly tudásbeli különbség van, de a szurkolók bíztatása is kellett ahhoz, hogy nyerjenek az argentinok, főleg, hogy az utolsó percekben az ausztrálok közel álltak az egyenlítéshez. Így azonban az argentin drukkerhad készülhet a Hollandia elleni pénteki negyeddöntőre, ahol biztosan megint ők lesznek többségben, mivel az európai csapatot csak pár ezer szurkolója kísérte el a sivatagba.

Ausztrália a lefújásig küzdött

Az nyilvánvaló volt a mérkőzés előtt, hogy Ausztrália válogatottja nem képvisel olyan erőt, ami elegendő lehetne Argentína legyőzéséhez. Az ugyan igaz, hogy a Socceroos Dániát is megelőzve lett 2. csoportjában, ám a skandinávok közel a nullával egyenlő fociját nézve megérdemelt volt az ottani győzelmük. Tegnap nem számíthattak arra, hogy övék lesz a kezdeményezés, s ez így is lett. A tudásbeli különbséget azonban sikerült harciassággal elfedniük, különösen az utolsó percekben, amikor az egyenlítésért mehettek előre. A hosszabbításban a csereként beállt Garang Koulnak kis híján sikerült is egalizálnia, közeli lövését óriási bravúrral kellett védenie Emiliano Martinez kapusnak. Kuol lehetett volna a világbajnokságok történetében a legfiatalabb játékos, aki egyenes kieséses mérkőzésen gólt szerez, ám így továbbra is Pelé tartja ezt a csúcsot, aki az 1958-as tornán 18 évesen és 79 naposan talált a hálóba. Kuol 17 esztendősen és 249 naposan lőhetett volna gólt. Ha ezt megteszi, új mérkőzés kezdődhetett volna, így viszont mégis érvényesült a papírforma, de az ausztrálok büszkék lehetnek magukra, mivel a franciák elleni első mérkőzést leszámítva minden találkozójukon remekül helytálltak, s kétszer is győztek, amire korábban még soha nem volt példa részükről.

NEGATÍVUMOK
Csendes első fél óra

Messi gólja előtt nem sok minden történt a mérkőzésen. Bár mindkét csapat igyekezett elszántan küzdeni, s különösen az argentinok intenzíven fociztak, de sok volt a pontatlanság, ezáltal egyik oldalon sem sikerült megtalálni a legjobb megoldásokat. A fordulás után emelkedett a színvonal, amihez kellett Alvarez gólja és Enzo Fernandez öngólja is. Mindkét oldalon több lehetőség adódott, a mérkőzés utolsó percei pedig egészen izgalmasra sikeredtek, úgyhogy összességében véve azért nem volt ez egy rossz meccs, de lehetett volna jobb is.

Ryan közlegény kapus kicsit korán ünnepelte meg a karácsonyt

Ahhoz, hogy Ausztrália negyeddöntős legyen, bravúrra, sőt, csodára lett volna szükség. Ezzel valószínűleg tisztában volt Matthew Ryan, az auszik kapusa, egyben csapatkapitánya is, ám azzal, hogy gólt ajándékozott az argentinoknak, mindez lehetetlen küldetéssé vált. Ryan két argentin csatár között igyekezett cselezni, ám elrontotta ezen megmozdulását, így Alvarez könnyedén talált kapujába. Azért nem kell teljesen letolni az ausztrál portást, hiszen a mérkőzés végén háromszor is góltól mentette meg csapatát.

Argentína tehát 2:1-re legyőzte Ausztráliát és Hollandiával találkozik a negyeddöntőben.

A kiemelt kép forrása: PAUL CHILDS / PANORAMIC

Leave a Reply