A hollandok fölszámolták az amerikai csapdát és bejutottak a vb-negyeddöntőbe

Hollandia nyerte a labdarúgó-világbajnokság első nyolcaddöntőjét, mivel 3:1-re verte az Egyesült Államok csapatát. Az Oranje most is hatékony támadójátékkal rukkolt elő, de a sikerhez azért kellettek a fiatal amerikai csapat hibái is. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
A hollandok meglőtték az egyik legszebb gólt

Ott volt Abubakar merőkanálja a Kamerun – Szerbia mérkőzésen vagy Richarlison akrobatikus gólja ugyancsak a szerbek ellen, de Memphis Depay tegnapi gólja is simán befér a világbajnokság legszebb találatai közé. Nem feltétlenül maga a gól volt nagyon szép, hanem az a holland támadás, amely azt előidézte. De Jong tisztán hozta ki a labdát a saját térfeléről, majd a hollandok elindítottak egy kollektív támadást, amelynek végén Dumfries gólpasszából talált a kapuba Depay. Az alábbi ábra pontosan megmutatja, hogy ezt a holland gólt nem kevesebb mint húsz passz előzte meg – ennyire kidolgozott, góllal végződő akcióra az 1966-os világbajnokság óta nem volt példa.

A hollandok leckét adtak a valóságról az amerikaiaknak

Az amerikai válogatott a mérkőzés elején kapott egy leckét. A mérkőzés első tíz percében igyekeztek jegelni a labdát, mivel nem igazán tudtak mit kezdeni vele. Nagyon lassan építgették támadásaikat, s látszott rajtuk, hogy kicsit el vannak veszve a pályán. Hollandia a 10. percben megszerezte a vezetést, s ezzel megmutatta ellenfelének, hogyan is kellene támadni, pedig addig az Oranje 30%-os labdabirtoklást tudott csak fölmutatni. A félidőben az volt a helyzet, hogy a hollandok kettő kaput eltalált lövésből szerzett kettő góllal vezettek 2:0-ra. Megint nem játszottak nagy focit, de ismét fantasztikus volt a helyzetkihasználásuk. Az amerikaiak a 2026-os, részben hazai rendezésű világbajnokságra megtanulhatják, nem feltétlenül az a kifizetődő, ha tartod a labdát, de közben nem tudsz semmit sem csinálni vele.

Dumfries nagyon jó volt

A világbajnokság kezdete óta a hollandoknál minden figyelem a 3 mérkőzésen 3 gólig jutott Cody Gakpóra szegeződött. A tegnapi mérkőzésen azonban a három gól közös pontját Denzel Dumfriesnak hívták. Az Inter játékosa a jobb oldalon rendre jó megoldásokat produkált, s kettő gólpassza mellé a 81. percben maga is betalált az amerikai kapuba. A 75. percben góltól mentette meg csapatát, vagyis a védekezésben is hasznára vált együttesének.

NEGATÍVUMOK
Túl feszültek voltak az amerikaiak

Kiegyenlített mérkőzésre számítottam, s az első tíz percben úgy tűnt, igazam is lesz. Azonban igen korán kiderült, hogy ennek a fiatal amerikai válogatottnak még túl sok a vb-nyolcaddöntő légköre. Az Adams – McKennie – Musah összeállítású középpálya technikailag túlságosan pontatlanul játszott ahhoz, hogy föl tudja idegesíteni a tapasztalt hollandokat. Az amerikai csatárok nem igazán tudták fenyegetni Noppert kapust sem, s ugyan Wright révén a 77. percben szépítettek, de erre gyorsan válaszoltak a hollandok, így elmondható, hogy abszolút nem volt esélyük a továbbjutásra.

Túl fáradt volt az amerikai védelem

A mérkőzés előtt az Egyesült Államok úgy állt, hogy három csoportmérkőzésen csak egy gólt kapott, s még az angolok ellen is érintetlen maradt a háló. Tegnap este az amerikaiaknak nem sikerült megvédeniük kapujukat a góltól, az első félidőben lényegében könnyen megadták magukat. Gakpo és Depay sokszor okozott kálváriát a Ream – Zimmermann védőpárosnak, melynek utóbbi tagja az 51. percben idegességében kis híján egy öngólt is összehozott.

Hollandia tehát 3:1-re győzött az Egyesült Államok ellen, s a negyeddöntőben Argentínával találkozik.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply