Van Gerwen visszatérése, a sok feltörekvő beérése és Glen Durrant hanyatlása – a 2022-es dartsszezon értékelése

A Players Championship Finals nevű versennyel a múlt hétvégén véget ért a 2022-es profi dartsévad. Idén is rengeteg jó mérkőzést és remek teljesítményt láthattunk, s már most bizakodva várhatjuk a december 15-én rajtoló 2023-as világbajnokságot, mivel nagyon sok esélyese van a világbajnoki címnek. A vébéig még van egy kis idő, úgyhogy most értékeljük a 2022-es szezon pozitív és negatív történéseit.

POZITÍVUMOK
Michael Smith megtörte a jeget

Évek óta az volt a darts egyik legtöbbet emlegetett kérdése, hogy vajon mikor sikerül végre valahára megszereznie első nagy tornagyőzelmét Michael Smithnek. Az angol játékos egyből vb-döntővel kezdte 2022-t, ám ötödik nekifutásra sem sikerült televízió által közvetített versenyt nyernie, mivel a szettarányt tekintve 7:5-re kikapott Peter Wrighttól. Smith márciusban a UK Openen is döntőzött, de ott Danny Noppert bizonyult jobbnak nála egy legarányt tekintve 11-10-es győzelemmel. Október végén az Európa-bajnokságon jutott be a fináléba az angol, ám ott egy másik Smith, Ross múlta fölül 11-8-as diadalával. Smith számára azért lehetett különösen fájó mindkét vereség, mert egyfelől élete első nagy tornadöntőjében rögtön győzedelmeskedő játékos verte meg, másfelől mindkét mérkőzésen jobban kezdett, de elsősorban mentális szempontból nem tudta megfelelően kezelni a döntővel járó helyzetet, sorra jöttek a hibák, így kikapott. Michael Smith hét vesztes nagy tornadöntővel a háta mögött érkezett meg november 20-án a Grand Slam of Darts fináléjába, ahol Nathan Aspinall volt az ellenfele. Smith végig ihletetten dobálta a nyilakat, ellenfelének semmi esélyt sem adott, s kiütéses, 16-6-os győzelemmel hódította el a trófeát, s szerezte meg első nagy tévés sikerét. Nyugodtan mondhatjuk, hogy átszakadt nála egy gát, aminek következtében a világbajnokságon ismét eséllyel indulhat a végső győzelemért, s ki tudja, lehet, hogy 2023. január 3-án ő lesz a befutó, ugyanis akkor rendezik a döntőt.

Michael van Gerwen visszatért

Michael van Gerwen volt a 2010-es évek második felének legjobb dartsosa, azonban az új évtizedben kezdetben nem találta régi nagy formáját. 2020-ban vb-döntőt bukott el nagyon simán, majd ugyanabban az évben karrierje során először nem jutott be a Premier League négyes döntőjébe. Ugyan a UK Opent és a Players Championship Finalst is megnyerte abban az esztendőben, de 2021-ben mindössze az Eb-döntőbe tudott bejutni, s ott is kikapott Rob Crosstól, így tavaly 2012 óta először zárt úgy egy évet és ezzel együtt egy szezont, hogy nem nyert nagy tornát. Ezzel szemben idén négy nagy versenyt is megnyert a háromszoros világbajnok holland, hiszen győzött a Premier League-ben, megnyerte a World Matchplayt, a World Grand Prix-t, s vasárnap sziporkázó játékkal a Players Championship Finalst is. Ezen kívül ő nyerte a Queensland Darts Masterst, valamint a European Tour három állomását is. Sikerszériájában minden bizonnyal nagy szerepe van annak, hogy rengeteg Players Championship-fordulót kihagyott, hogy az így keletkező szabadidőt családjával tölthesse vagy pedig regenerálódásra fordíthassa. Ez a hozzállás egyelőre tökéletesen működik, hiszen kijelenthetjük, hogy MvG visszatért, s a világbajnokság legnagyobb favoritjai között kell emlegetnünk. Bő két év után ismét erősen duzzad az önbizalomtól, amit vasárnap esti nyilatkozata is bizonyít, hiszen úgy fogalmazott, hogy ha saját játékát tudja játszani, akkor nem lehet őt legyőzni. Jó kérdés, hogy a világbajnokságon, ahol nagyon hosszú mérkőzéseket kell vívni a torna második felében, mennyire tud majd dominálni a holland, de az biztos, hogy amíg az elmúlt két évben nem lehetett igazán várni tőle a vb-címet, addig most igenis benne van abban a bizonyos pakliban, hogy van Gerwen emelheti magasba a vb-trófeát, méghozzá negyedik alkalommal pályafutása során.

A feltörekvők

Hosszú évek óta tartó tendencia az a dartsban, hogy egyre fiatalodik a mezőny, s egyre több 18-20-22 éves játékos érkezik, aki elképesztő teljesítményre képes, s a világ szűk elitjébe is el tud jutni viszonylag rövid idő alatt. Ez különösen igaz Luke Humhpriesra. A 27 éves angol először a 2019-es világbajnokságon hallatott magáról, amikor nagyon jó játékkal kiverte a címvédő Rob Crosst, akinek az volt az első veresége az Alexandra Palace-ban. Ezt követően kicsit visszaesett a teljesítménye, ami annak volt betudható, hogy pánikrohamokkal kellett megküzdenie, ezért időt adott magának a probléma megoldására. Már 2021-ben látszódott, hogy Humhpries átlendült ezen a nehézségen, mivel döntőt játszott a UK Openen. Bár ott 11-5-re kikapott James Wade-től, de már lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb, de inkább előbb a világ legjobbjai közé kerülhet. Ez be is igazolódott, hiszen a 2022-es idény során nem kevesebb mint négy European Tour-fordulót nyert meg a 13-ból, s az utolsó kettő nagy tornán: a Grand Slam of Dartson és a Players Championship Finalsön egyaránt elődöntőig jutott. Ezen kívül föl tud mutatni egy-egy negyeddöntőst szereplést a világ- és az Európa-bajnokságról is. Ezek az eredmények oda vezettek, hogy Luke Humphries 5. kiemeltként várhatja a 2023-as világbajnokságot, mivel ezt a pozíciót foglalja el a világranglistán, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy ott van a szűk világelitben, s egy jó vb-szereplés esetén jövő évi Premier League-tagsága is garantált lesz. Én őt is a vb-cím várományosai közé sorolom, mivel teljesen egyértelmű, hogy ma már mentálisan is készen áll a nagy küzdelmekre.

Szintén a feltörekvők között kell említenünk Ross Smitht. A 33 éves angol játékos nagyon sokat dolgozott azért, hogy eljusson oda, ahol most tart. Már évek óta lehetett sejteni vele kapcsolatban, hogy egy szép napon megnyerhet egy nagy tornát, hiszen számos alkalommal tört borsot nála nagyobb nevek orra alá tévés versenyeken, s a kisebb tornákon is rendszeresen kimagasló eredményeket ért el. Jól mutatja fejlődését, hogy idén játszhatott a legtöbb, szám szerint hat nagy tornán. Igazán jó eredményeket egészen az Európa-bajnokságig nem ért el (addig egy 2019-es UK Open-negyeddöntő volt számára a csúcs), ám a dortmundi versenyen nagyot robbantott. Először azzal, hogy 7-3-as hátrányból fordítva 10:8-ra legyőzte a világbajnok Peter Wrightot, majd a döntőben Michael Smitht is legyőzte 11-8-ra. Ezzel megszerezte élete első nagy tornagyőzelmét, s rögvest föl is ugrott a világranglista 19. helyére. Innen várhatja a világbajnokságot is, ahol szintén megmutathatja, mennyire sokat fejlődött az utóbbi időben. Eddigi legjobb vb-eredményét éppen idén érte el, amikor a legjobb 32 között esett ki. Nem lennék meglepve, ha a 2023-as tornán ennél is messzebbre jutna.

Szintén ebbe a kategóriába sorolható a holland Danny Noppert. Mint ahogy Humhpries és Smith esetében, nála is már évek óta tudni lehetett, hogy előbb-utóbb komoly sikert fog elérni. Ez idén márciusban be is következett, hiszen megnyerte a darts FA-kupájának nevezett UK Opent, a sportág profi szakágának legnagyobb, 160 fős tornáját. Neki is a 2022-es volt az eddigi legjobb éve, hiszen idén először fordult elő, hogy csupán egy nagy versenyt kellett kihagynia, az összes többire azonban kvalifikálta magát, s eredménysora is most volt a legerősebb, hiszen a World Matchplayen, a darts második legrangosabb tornáján elődöntőt játszhatott, az Európa-bajnokságon és a Players Championship Finalsön pedig negyeddöntős volt. Noppert 9. a PDC legfrissebb világranglistáján, s az ő esetében is komoly esély lehet egy nagyszerű vb-szereplésre. Nála most még nem érzem azt, hogy világbajnok lehetne, de pár éven belül ide is eljuthat, ha továbbra is ezen a szinten tud játszani. Rá is igaz az, hogyha remekül szerepel a világbajnokságon, akkor könnyen bekerülhet a Premier League mezőnyébe, amit ő is először élhetne meg.

Végezetül szót kell ejteni Joe Cullenről is. Az angol már hosszú évek óta ott van a PDC mezőnyének tágabb értelemben vett élmezőnyében, idén azonban már a szűkebb értelemben vett elitbe is bekerült azzal, hogy megnyerte a Masterst, majd döntőt játszott a Premier League-ben, ahol meccsnyila is volt Michael van Gerwen ellen. Végül ott kikapott, de bebizonyította, hogy a januári Masters-győzelem nem egy véletlen volt, hanem egy tudatos és célzatos fejlődési pálya eredménye. Ez a pálya akár őt is elvezetheti vb-győzelemig, hiszen annak mindenképpen nagy szerepe van sikereiben, hogy meg tudta törni vb-átkát, vagyis azt, hogy rendre első mérkőzésén kikap és kiesik. Az elmúlt kettő világbajnokságon remekül szerepelt és szerintem most is ez fog történni. Hogy meddig juthat el, az nagy kérdés ebben a sűrű mezőnyben, de simán eljuthat olyan magasságokba is, ahol még sosem járt.

NEGATÍVUMOK
Gary Anderson kifelé kacsintgat?

A Repülő Skót azután, hogy tavaly döntőt játszott a világbajnokságon, idén az elődöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Peter Wright állította meg. Ezek után azt gondolhattuk, hogy a kétszeres világbajnok Gary Anderson idén is ott lesz a legjobbak között, s tornát, akár tornákat nyerhet. Ehhez képest rég nem volt annyira gyenge éve a skótnak, mint idén. Nagyon sok versenyt kihagyott, köztük életében először a Grand Slam of Dartsot, mivel szeretne több időt szentelni családjának. A legtöbb nagy versenyen ugyan ott volt, de a vb-elődöntőt leszámítva komolyabb eredményt sehol sem tudott fölmutatni, hiszen jellemzően első vagy második körös búcsúkat produkált, a Premier League-ben pedig az utolsó, 8. helyen végzett. Emiatt joggal vetődött föl sokszor és sok ember részéről az a kérdés, hogy Anderson a visszavonulásra készül-e. Az biztos, hogy a világbajnokságon ott lesz, de csupán 11. kiemeltként. Szurkolói nagyon bíznak abban, hogy az Ally Pally-ben ismét keményen odacsap az asztalra, s nagy menetelésbe fog kezdeni. Erre eredménysora alapján nagy esély mutatkozik, hiszen 2011 óta mindig eljutott a világbajnokságon legalább a legjobb tizenhatig, s ez idő alatt ötször döntőzött (kettő győzelem, három vereség), kétszer elődöntőzött, kétszer negyeddöntőzött, a nyolcaddöntőben pedig összesen háromszor esett ki. Ezek alapján óriási blama lenne tőle, ha most mondjuk már a legjobb 32 között elvérezne, de az az igazság, hogy ő most kicsit egy fekete lónak tekinthető, hiszen a sok kihagyás miatt nem tudjuk, ténylegesen milyen fizikai és lelki állapotban van. Ha minden rendben van, akkor ismét kijöhet belőle egy nagyszerű eredmény, más esetben viszont korán elbukhat, amire látok némi esélyt. Én is abban bízom ugyanakkor, hogy Gary Anderson messzire tud jutni a világbajnokságon és nem fog egyhamar visszavonulni, mert az bizony komoly veszteség lenne.

Glen Durrant nem tudott formába lendülni

Glen Durrant 2017 és 2019 között zsinórban háromszor lett amatőr világbajnok, majd 2019-ben csatlakozott a PDC, azaz a profik mezőnyéhez. Itt is megállta a helyét, hiszen rögtön első évében elődöntőt játszott a World Matchplayen, a World Grand Prix-n és a Grand Slam of Dartson is, majd pedig a 2020-as PDC-világbajnokságon a negyeddöntőig jutott. 2020-ban újból elődöntős volt a World Matchplayen, de ennél is nagyobbat szólt, hogy első nekifutásra megnyerte a Premier League-et. Ez volt legnagyobb sikere a profik között, s akkor még azt gondolhattuk, hogy ezt továbbiak fogják követni. Nem így lett. Durrant napokkal PL-győzelme után tüdőgyulladást kapott, ami miatt néhány hétig nem játszhatott. Visszatért, ám teljesítménye már sosem volt az igazi. A 2021-es világbajnokságon még eljutott a nyolcaddöntőig, azonban az év későbbi részében ahol elindult, ott szinte mindig az első mérkőzés jelentette számára a végállomást, s nem csak a nagy versenyeken volt ez így, hanem a kisebb, jellemzően zárt ajtók mögött zajló tornákon is. Ez a borzalmas mélyrepülés idén is folytatódott. A világbajnokságra még eljutott ranglistás helyezésének köszönhetően, ám ott 3:0-ra kikapott a legjobb 64 között William O’Connortól. Utolsó nagy versenye a UK Open volt, de ott is első mérkőzésén, a legjobb 64 között sima vereséget szenvedett. Durrantnek volt egy 268 napos nyeretlenségi szériája, ami alighanem rekord a PDC történetében. Ennek megtörése sem hozta el a remélt változást, s az angol szépen lassan kicsúszott a legjobb 32-ből a világranglistán, s mivel semmilyen más módon sem tudta kvalifikálni magát a világbajnokságra, így tegnap bejelentette, hogy 2023-ra felfüggeszti pályafutását. A következő évet elmondása szerint új kalandokra fogja szánni, de már készül arra, hogy 2024-ben visszatérjen a dartsba. Őszintén remélem, sikerülni fog neki a megújulás, bár az tény és való, hogy már ötven év fölött jár, s ugyan a darts szinte kortalan sport, de manapság, amikor egyre fiatalodik a mezőny, egyre nehezebb 50+-osként visszakapaszkodni a legjobbak közé, egyáltalán a profi versenyeken való indulásra feljogosító kártyát megszerezni.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply