Richarlison brillírozott, a szerbek nem voltak kellően erősek – a Brazília-Szerbia mérkőzés legfőbb tanulságai

A sokak által a végső győzelemre is esélyesnek tartott brazil válogatott Richarlison duplájával 2:0-ra legyőzte Szerbiát a labdarúgó-világbajnokságon, így már Európa sem veretlen a katari tornán. A brazilok nagyjából végig uralták a mérkőzést, s a két gól szerzője mellett még Vinícius Junior emelhető ki igazán. Neymarnak földagadt a bokája, úgyhogy miatta aggódhatnak a brazilok, de úgy tűnik, akár nélküle is lehet esélyük a vb-címre. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Richarlison estéje

A várakozásoknak megfelelően Richarlison volt a brazilok befejező csatára a szerbek ellen, s valószínűleg az egész tornán ez lesz a helyzet, az Everton légiósa ugyanis rögvest első mérkőzésén letette névjegyét, mert az ő duplájával győzött Brazília. Richarlison a torna eddigi legszebb gólját is meglőtte, amikor egy félollóból szerzett találatot. Ahogy egy befejező csatár esetében általában lenni szokott, viszonylag kevés részt vett ki a játékból, hiszen mindössze 25-ször ért labdába, de a 16-oson belül végig életveszélyes volt. A szerb védők nehezen tudtak mit kezdeni vele, bár egy órán át megtudták gátolni abban, hogy gólt szerezzen. Ettől függetlenül Richarlison jelezte: nagy segítségére lehet Brazíliának abban, hogy világbajnok legyen. Persze nem ez volt a selecao legnehezebb mérkőzése a katari tornán, de a végső győzelemre valóban megvan az esély.

Vinícius kínozta a szerbeket

A Real Madrid játékosa volt a brazilok egyik legjobbja. A bal oldalon végig nagy átütőerővel focizott, a szerb védők több alkalommal sem tudták tartani vele a tempót. Sok akcióból kivette a részét és az első gól előkészítésében is főszerepet vállalt.

Alex Sandro fáradhatatlan munkája

Alex Telles helyett Alex Sandrónak szavazott bizalmat Tite, a brazilok szövetségi kapitánya és ez nagyon jó döntésnek bizonyult, mivel nagyon jól játszott a bal oldalon. A brazil balhátvédnek rengeteg remek fölfutása volt és ő ért a legtöbbször, szám szerint 103-szor labdába a mérkőzésen. Akár ő is gólt szerezhetett volna, de nem kell csüggednie, hiszen védőként nem ez az elsődleges feladata.

NEGATÍVUMOK
Neymar ismét kidől?

A harmadik világbajnokságán szereplő Neymar számára nem indult zökkenőmentesen a katari torna, mivel Szerbia ellen könnyes szemekkel bandukolt le a pályáról, mivel egy rúgás következtében földagadt a jobb bokája. A csapatorvos előzetes, tehát még nem végleges megállapítása szerint megrándulhatott a szóban forgó testrész. Jelen pillanatban még nem ismert a pontos diagnózis, de a brazilok aggódnak legnagyobb sztárjuk sorsa miatt, akinek nem ez volna az első olyan vébéje, amikor sérülés miatt dől ki a sorból, hiszen a 2014-es hazai rendezésű tornán a Kolumbia elleni negyeddöntőben szenvedett nagyon súlyos sérülést, s ez nagyban hozzájárult a brazilok ezt követő csúfos leszerepléséhez. A PSG támadója volt a szerbek legfőbb célpontja, hiszen nem kevesebb mint 9 szabálytalanságot követtek el vele szemben. Amennyiben kidől, az komoly érvágás lehet a braziloknak, bár Richarlison formáját elnézve most nem lennének annyira rossz helyzetben csatárfronton, mint nyolc évvel ezelőtt.

Szerbia nagy szenvedése

Már a meccs előtt sejteni lehetett, hogy nem a szerbekről fog szólni ez a találkozó, s nem pusztán azért, mert a brazilok voltak az egyértelmű esélyesek, hanem azért is, mert egy igen defenzív, 5-4-1-es taktikai hadrendben küldte pályára övéit Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány. Alekszandar Mitrovics, a szerbek legjobb góllövője volt az egy szem csatár, ő azonban a mérkőzés nagy részében egyedül maradt, mert egyszerűen nem tudták megjátszani a társak. Ez a rendszer kezdetben még működött is a balkáni játékosok agresszivitása miatt, de a fordulás után egyértelműen látszódott, hogy déli szomszédaink kezdenek elfáradni, s a brazilok ezt ki is használták. Így borítékolható volt a szerb vereség.

Raphinha volt a brazilok fekete pontja

Raphinha ugyan becsülettel próbálkozott, de nem az ő estéje volt a tegnapi. A jobb oldalon sok jó megoldása volt, de a támadások befejezésénél rendre rossz döntést választott vagy pedig elkapkodta az akció lezárását. Nem volnék meglepődve, ha a következő mérkőzésen nem lenne kezdő, mert hibáival alaposan hátráltatta csapata dolgát.

Brazília tehát 2:0-ra legyőzte Szerbiát a G-csoportban, s legközelebb Svájccal játszik, mely Kamerun 1:0-ás legyőzésével kezdte vb-szereplését. A szerbek az afrikaiak ellen javíthatnak.

A kiemelt kép forrása: AFP / Reuters

Leave a Reply