Gakpo volt a hős, Mendy nagyot repült a semmiért – a Szenegál-Hollandia mérkőzés legfőbb tanulságai

Hollandia 2:0-ra verte Szenegált a labdarúgó-világbajnokság második napján, az A-csoport második mérkőzésén. A meccs nagy részében az afrikaiak támadtak többet, azonban az utolsó percekben a hollandok kétszer is betaláltak a kapuba, így nagyon közel kerültek a csoportelsőséghez. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Gakpo remekül pótolta Depayt

Mivel Memphis Depay sérülése miatt nem volt 100%-os állapotban, ezért Cody Gakpo kezdett a hollandoknál csatárként. Depay ugyan beállt az utolsó fél órára, de Gakpo remekül teljesített, nagyban hozzájárult Hollandia győzelméhez. A sokak által a holland labdarúgás nagy ígéretének tartott fiatal támadó (aki 23 évesen már a PSV csapatkapitánya lett) élete első vb-meccsén csapata legjobbja volt. Több remek passza volt és sokat próbálkozott lövésekkel. Nagy igyekezetének meglett az eredménye: a 84. percben ő juttatta előnyhöz Hollandiát, bár ehhez azért kellett Mendy kapus óriási hibája is, amit lentebb részletezek majd. Ez volt Hollandia első kaput eltaláló kísérlete, s ez el is döntötte a mérkőzést. Gakpót a végén lecserélte van Gaal kapitány, de biztosak lehetünk benne, hogy sokat fogjuk még látni, akár Depay helyén is.

Van Dijk és Koulibaly, a két szikla

Ahogyan az várható volt, a két csapatkapitány lényegében külön meccset vívott egymással a mérkőzésen belül, hiszen mindketten védelmük oszlopos tagjai voltak, s a találkozó során bizonyították is, hogy mind a levegőben, mind a talajon nehéz velük elbánni. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy sokáig 0:0 állt az eredményjelzőn. Virgil van Dijknak volt két veszélyes fejese a 27. és az 53. percben, s ugyan egyikből sem született gól, de a holland győzelem így sem maradt el.

De Jong nagyon bátran játszott

Néha enerváltan, de összességében véve jól teljesített Frenkie De Jong. A hollandok egyik legnagyobb nevének ugyan a 30. és a 46. percben is volt egy-egy veszélyes labdavesztése, ám a 84. percben Gakpo az ő beívelése után szerezte meg a vezetést. De Jong sok esetben fölvállalta az elkerülhetetlen rizikót, olykor az egyenesen veszélyes helyzeteket is. A Barcelona középpályása, aki időnként a védekezésből is kivette részét, nem kevesebb mint 80 alkalommal ért labdába, amivel ő volt a legjobb, s bátor játéka alapvetően jól működött. Amennyiben a későbbiekben is hasonló teljesítményre lesz képes és sikerül kevés hibáját kiküszöbölnie, akkor nagy szolgálatára lehet a hollandoknak.

NEGATÍVUMOK
Mendy óriási hibája

Nem mondhatnánk, hogy túlságosan jó időket él meg mostanában Édouard Mendy. A szenegáliak kapusa sokáig a Chelsea első számú portása volt, ám Graham Potter menedzser érkezése után Kepa lett az angol csapat főkapusa. Lehet, hogy a kevesebb játéklehetőség is hozzájárult ahhoz, hogy Mendy a meccs végén hatalmas hibát követett el, ami három pontjába került együttesének. A 84. percben Gakpo zavartalanul fejelhetett nagyjából 11-12 méterről az üresen maradt szenegáli kapuba, mivel Mendy nemes egyszerűséggel elrepült mellette, annyira rosszul jött ki ketrecéből, amire egyébként szerintem nem is feltétlenül lett volna szükség. A második gólnál is hibázott, ugyanis a 99. percben nem volt kellően határozott Depayjal szemben, aki könnyedén passzolta el előtte a labdát Klaassennek, aki aztán az üres kapuba guríthatta azt. Egyelőre még korai arról beszélni, mi lehet Mendy sorsa a folytatásban, de az biztos, hogy bőven lesz mit kihevernie ma.

Kouyaté és Diallo is megsérült

Lehet, hogy a mérkőzés neuralgikus pontja volt, amikor a 70. percben sérülés miatt le kellett cserélni Cheikhou Kouyatét a szenegáliaknál. Egészen addig ő és Nampalys Mendy uralták a középpályát, s javarészt nekik volt köszönhető, hogy a hollandok az első góljukig, azaz a 84. percig egyáltalán nem találták el a kaput. Kouyaté fejsérülés miatt volt kénytelen föladni a játékot, s ez azzal együtt, hogy a 61. percben Abdou Diallót is sérülés miatt kellett lehozni, súlyos csapást jelentett Szenegál számára, amely napokkal a torna kezdete előtt vesztette el legjobbját, Sadio Manét. Egyelőre még nem tudni, hogy Kouyaté és Diallo tudják-e vállalni a játékot Katar és Ecuador ellen. Szereplésük kulcsfontosságú lenne a nyugat-afrikaiak számára, akiknek hátralévő mérkőzéseiket meg kellene nyerniük a továbbjutáshoz.

A kiemelt kép forrása: AI / Reuters / Panoramic / MOLLY DARLINGTON / REUTERS / DYLAN MARTINEZ

Leave a Reply