Tagadják a katariak, hogy fizetett “szurkolók” lennének a focivébén

Egyre több kép és videó jelenik meg az interneten a katari labdarúgó-világbajnokságra érkező külföldi szurkolókról. Az embereket látva azonban egyből gyanússá válik a dolog, ugyanis pl. a brazil vagy az argentin válogatott mezét viselő drukkereken is látszik, hogy nem Dél-Amerikából érkeztek, hanem sokkal inkább Ázsiából. Többen fölvetették annak gyanúját, hogy mivel külföldről viszonylag kevesen mehetnek a vb-re, hogy Katar dél-ázsiai szurkolókat fizetett le, hogy valamely csapat mezében úgy tegyen, mintha az illető együttesnek drukkolna. A szervezők persze igyekeztek egyből cáfolni ezt a híresztelést, de egyelőre erősen lehet élni a gyanúperrel, hogy több más korábbi sporteseményhez hasonlóan a focivébén is foghíjasak lehetnek a lelátók Katarban.

“Ez degradáló és nagyon frusztráló” – bosszankodott Ameen Sharak, egy Dohában, Katar fővárosában élő indiai, aki állítása szerint az angol válogatott szurkolója. Azon háborodott föl, hogy a nemzetközi média azt feltételezi, hogy Katar álszurkolókat fizetett le azért, hogy valamely válogatottnak szurkoljon a világbajnokságon.

“Mint mindig, most is visszautasítjuk a vádakat, amelyek lesújtóak, de nem meglepőek” – áll a torna legfelsőbb szervezőbizottságának közleményében, amelyet szerdán adtak ki, utalva az országot ért kritikákra, amelyek a vasárnapi kezdés közeledtével felerősödtek.

Ennek a híresztelésnek az adott alapot, hogy kedden 200 szurkoló fogadta az angol válogatottat a Dohától délre fekvő Al-Wakrah városában található szálláshelye előtt, s közülük csak 20 volt angol, többségük pedig indiai. A közösségi oldalakon egyből kommentek sokasága jelent meg, amelyekben a felhasználók azt firtatták, hogy nem valódi focidrukkerek jelentek meg a háromoroszlánosok fogadására, s erre rátettek egy lapáttal a fizetett “szurkolók” alkalmazásáról megjelent brit, francia és spanyol újságcikkek.

A 29 éves Sajidh szerint a Katarban élő indiaiak felháborodtak azon az állításon, hogy fizettek nekik azért cserébe, hogy részt vegyenek a dohai tengerparton rendezett felvonuláson, amelyen néhány ezer, főként argentin és brazil mezbe öltözött ember gyűlt össze.

“Ez tisztán és egyszerűen dezinformáció és szeretném magas és erős hangon kijelenteni, hogy egyikünk sem kapott pénzt azért, hogy felvonuljon. Mi Anglia feltétlen szurkolói vagyunk. Gyermekkorom óta David Beckham a kedvenc játékosom, de szerettem Wayne Rooneyt és Michael Owent is” – tette hozzá Sajidh.

“Nagyon rosszul esett nekünk ez a megállapítás. Az emberek egyszerűen nem veszik észre, mekkora jelentősége van a labdarúgásnak Keralában” – mondta Anas, utalva arra a délindiai államra, ahonnan az angolok fogadására érkezett szurkolók többsége származott. Elmondása szerint minden hétvégén megnézi a Premier League mérkőzéseit és arról is beszélt, hogy mivel India nem jutott ki a világbajnokságra, ezért az indiaiak más csapatoknak szurkolnak, mindenki annak, amelyiknek akar. Anas azt is hozzátette mondandójához, hogy Harry Kane-nek, az angolok csapatkapitányának már a 2018-as világbajnokság idején egy 25 (!) méteres szobrot állítottak Kerala egyik városában. Nos, sehol sem találtam a műalkotás létezésére utaló nyomot…

A múlt pénteki felvonuláson részt vevő rajongók a közösségi médiában és WhatsApp-üzenetekben olvasták a sajtóban megjelent híreket, s mint a föntiekből kitűnik, többségük föl van háborodva a híresztelések miatt.

A címvédő francia válogatott szerdán érkezett meg Dohába. Olivier Giroud, a gallok csatára tegnapi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, nem tudta, hogy Indiában szurkolnak a francia válogatottnak, bár megjegyezte, egy milliárdos lélekszámú ország esetén ez nem meglepő. Ezzel arra célzott, hogy a franciákat is főleg indiaiak fogadták nagy örömmel a szállodánál.

Október közepén nyitották meg Dohában, a Nyugati-öböl névre hallgató központi negyedben a világbajnokság fő jegyárusító irodáját. Azóta minden reggel több tucat ember sorakozott föl előtte, hogy belépőhöz juthasson. Közöttük főleg Dél-Azsiából érkezett bevándorlók találhatók – Katar 2.9 milliós lakosságából 750 000-et az indiaiak, 400 000-et a bangladesiek tesznek ki.

Vasárnap napközben egy fiatal bangladesi üres kézzel távozott a jegyirodából. Nem kívánt bemutatkozni az őt kérdező újságírónak, de annyit elmondott, hogy nem vett semmit, mivel nem árultak olyan jegyet, amellyel Lionel Messit láthatta volna, azaz nem jutott be az argentinok egyetlen csoportmeccsére sem. Az argentin válogatott egyébként szerdán este szállt le Dohában, s az ő fogadásukra is rengetegen mentek ki.

Aron, egy másik Katarban élő indiai számára Messi a világbajnokság legnagyobb sztárja. “Ha meg tudja nyerni a világbajnokságot, biztosan ő lesz a legjobb! Nagyon ismert Katarban, mert korábban az Ooredoo helyi telekommunikációs cég nagykövete volt” – magyarázta a 16 éves diák, akivel kedden délután Doha belvárosában beszélgetett az AFP francia hírügynökség tudósítója.

“Cristiano Ronaldo és Neymar is népszerűek itt, de Messi a legnépszerűbb” – ezt már két, szintén Katarban élő nepáli: a 36 esztendős Dipendra Shah és a 33 éves Rakesh mondta (utóbbi nem vállalta családi nevét).

Bár ott élnek Katarban, de túl drágának találták a jegyeket, ezért nem vettek. “800 katari rijálba (mintegy 86 500 forintba) kerül egy jegy, ami túl sok. De visszatérünk, mivel az árak napról napra változnak” – mondták.

Egy közeli pláza sportszerüzletében egy eladónő vasárnap megerősítette, hogy elsősorban az argentin és a brazil mezek és egyéb szurkolói termékek iránti kereslet magas, bár az európai nagycsapatok termékei iránt is komoly érdeklődés mutatkozik meg. Hozzátette, hogy a turisták elsősorban szuvenírt vásárolnak, hogy legyen valami emlékük Katarról.

Egyelőre tehát nem tisztázott, hogy a katariak fizetnek-e bárkinek azért, hogy szurkolónak adja ki magát a világbajnokságon, de ebből az ügyből világosan látszik, hogy nem sok külföldi szurkoló tartózkodik egyelőre a kettő nap múlva kezdődő torna helyszínén. A jegyek többségét katariak vásárolták meg, úgyhogy minden bizonnyal sok olyan mérkőzés lesz, ahol igazi szurkolás nem vagy csak elvétve lesz tapasztalható. Vasárnaptól, de még inkább hétfőtől meglátjuk.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

A kiemelt képen brazil mezbe öltözött, de főleg dél-ázsiai kinézetű emberek láthatók Dohában.

Leave a Reply