Az autisták előtt is nyitva állnak a labdarúgó-vb stadionjai

Vasárnap kezdetét veszi a labdarúgó-világbajnokság, amely a FIFA ígérete szerint minden idők legelérhetőbb vb-je lesz olyan értelemben, hogy minél több fogyatékos számára teszik kényelmessé a szurkolást. Ennek keretében nem csak a mozgáskorlátozottak, hanem a hallássérültek és az autisták is külön eszközöket vehetnek igénybe.

Hozzáférés mozgáskorlátozottak számára, a mérkőzések hangban történő közvetítése, pihenőhelyek autista emberek számára: ún. “szenzoros helyiségeket” is kialakítottak a katari labdarúgó-világbajnokság egyes stadionjaiban és szurkolói zónáiban annak érdekében, hogy a 2022-es torna minél több embert vonzzon.

A vasárnap kezdődő katari világbajnokság lesz minden idők legjobb és egyben legelérhetőbb focivébéje – ígéri a sportág nemzetközi szövetsége, a FIFA. Az idei torna újdonsága, hogy a nyolcból három stadionban (Az ún. Oktatási Városban, valamint Al-Bájtban és Luszailban) autista vagy érzékszervi problémákkal küzdő embereknek szánt tereket alakítottak ki. Hat másik hasonló terület működik a különböző szurkolói zónákban.

Az első szenzoros helyiségek

Ezek a nézők és egy kísérőjük különjeggyel követhetik a lelátóról a mérkőzéseket, de ha a hangulat “egy kicsit nyomasztóvá” válik, akkor ezekbe a bizonyos szenzoros helyiségekbe vonulhatnak vissza, ahol nyugodt és biztonságos környezetben élvezhetik tovább a mérkőzést – mondta Hala Ousta, a FIFA hozzáférhetőségi felelőse. Ezekben a terekben legalább 10, de egyes esetekben ennél több ember is elfér. Nagy, színezett ablakokkal vannak fölszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy továbbra is nyugodt környezetben nézhessék a meccseket.

A színes matracok, melyekre le lehet ülni, a tapintható szenzorral ellátott szőnyegek, a projektorok, a LED-ek és a világító száloptika olyan sok tevékenységet kínálnak, amelyekben a gyerekek és a fiatal felnőttek elmerülhetnek, ha megterheli őket a lelátón uralkodó légkör. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ezek a nézők erre a térre korlátozódnak. “Nem szabad, hogy elkülönülés legyen köztük és köztünk. Azért alakítottuk ki ezeket a külön tereket, hogy apránként szokjanak hozzá a stadionok légköréhez” – mondta Alison Saraf, aki részt vesz a Dohában általa alapított, autista gyerekek fejlesztésére és oktatására szakosodott üzlet munkájában.

Zajcsillapító, fejhallgató, nehezékes takarók és stresszoldó játékok is kaphatók a lelátóra merészkedők számára.

Angliában már volt ilyen

Ez a kezdeményezés nem újkeletű: Angliában, a Watford stadionjában már 2016 decemberében kialakítottak egy szenzoros termet. Mark Dyer, a világbajnoki szervezőbizottság elérhetőségi felelőse elmondta, hogy példaként ezt is fölhasználták a különleges terek kialakítása során, hiszen a világbajnokságon először lesz példa ilyesmire.

Helyi szinten a 2016 óta fölállított akadálymentesítési témájú találkozókon hangzott el az igény a szenzoros terek létesítésére – teszi hozzá Samantha Sifah, a Legfelsőbb Szervezőbizottság tagja. Először a világbajnokság próbaeseményeinek szánt tornákon: a klubvilágbajnokságon és az Arab Kupán tesztelték ezt a megoldást, amelyek Mark Dyer elmondása szerint néhány nappal a vb kezdete előtt 99%-os felkészültségi állapotban vannak.

Az idei világbajnokság másik újdonsága, hogy egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével a látássérültek több nyelven is hallgathatják a mérkőzések közvetítését, valamint a nyitó- és a záróünnepséget. Ezt a megoldást először a 2014-es brazíliai világbajnokságon alkalmazták, ám akkor még csak portugál nyelven, az újdonság az, hogy idén már több nyelven elérhető ez a lehetőség.

A szervezők a mozgáskorlátozottak számára is “teljesen akadálymentesített útvonalakat” ígérnek szálláshelyüktől a stadionokig vagy a szurkolói zónákig tömegközlekedéssel és autóval egyaránt.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply