Rengeteg sztár hiányozhat a focivébéről

Már csak 12 nap van hátra a labdarúgó-világbajnokság kezdetéig, azonban több, a végső győzelemre is esélyesnek tartott csapatnál lassan hosszabb a sérültek, mint a kerettagok listája. Komoly bizonytalanság ütötte föl a fejét több helyen is, hogyan lehet a kidőlt alapembereket pótolni, s velük milyen teljesítményre lehet képes az adott csapat. Az már biztos, hogy Paul Pogba, N’Golo Kanté, Georginio Wijnaldum és Ben Chilwell távol marad a tornától. A Sportudvar áttekintést nyújt a helyzetről.

Anglia

Az angol válogatottnál elsősorban a védelem összeállításánál okozhat gondokat az, hogy több kulcsjátékos is sérüléssel bajlódik.

Ben Chilwell lett az első játékos szombaton, aki biztosan kihagyni kényszerül a katari világbajnokságot, mivel a Chelsea – Arsenal mérkőzés után tartott vizsgálatok során kiderült, hogy megsérült a combizma. Csapattársa, Reece James november 10., a kerethirdetés napja előtt nem fog visszatérni, de ő még reménykedhet abban, hogy a torna kezdetére annyira fölépül, hogy lehetőséghez juthat Katarban.

Szintén a védelemben kérdéses még Kyle Walker és Kalvin Phillips játéka, de mindkét Manchester City-focista a gyógyulás útjára lépett korábbi sérüléséből, így nekik is van esélyük bekerülni a keretbe.

Argentína

Achilles-ín-gyulladás – hivatalosan ezt diagnosztizálták Lionel Messinél, ami kétségtelenül aggodalommal tölti el az Albiceleste drukkereit. Messi azonban várhatóan kerettag lesz a Paris Saint-Germain következő mérkőzésén, úgyhogy vb-szereplése is úgy tűnik, nem lesz veszélyben.

Christian Romero középhátvéd izomsérüléssel bajlódik. A vb előtt már biztosan nem lép pályára a Tottenhamben, de a válogatott keretében bekerülhet, mint ahogy a Juventusban focizó Angel Di María is.

Paulo Dybala október 9. óta nem játszott mérkőzést, de van rá esély, hogy a hétvégén ismét ott lesz az AS Roma együttesében, úgyhogy az ő katari utazása sem kizárt.

Komplikáltabb a helyzet Giovani Lo Celso esetében. A Villarreal szélsője október 30-án sérült meg, a combjával vannak gondok. Ő a legoptimistább számítások szerint leghamarabb a nyolcaddöntőben léphet ismét pályára, de jó kérdés, hogy a szövetségi kapitány hajlandó-e magával vinni olyan labdarúgókat, akik a világbajnokság kezdetekor még sérültek.

Belgium

Belgium nagyon aggódik gólzsákjáért, Romelu Lukakuért. Az Inter támadójának kiújult korábbi combsérülése, s jelenleg hazájában kezelteti magát. Bizonyos médiumok tudni vélik, hogy amennyiben kerettag lesz, biztosan kihagyja a Kanada elleni első csoportmérkőzést, amelyre november 23-án kerül sor.

Alexis Saelemaekers, az AC Milan labdarúgója térdbántalmakkal küszködik, ő jó eséllyel lemarad a vb-ről.

Az arccsonttörést szenvedett Thomas Meunier öt mérkőzést hagyott ki, de a Borussia Dortmund középpályása reménykedik a kerettagságban.

Brazília

Richarlison, aki vádlisérülést szenvedett el, a következő napokban ismét kollektív edzéseken vehet részt a Tottenhamnél azután, hogy az elmúlt időszakban még csak egyéni edzésmunkát végzett – derült ki brazil médiumok egybehangzó jelentéseiből. A Spurs csatára tehát ott lehet Katarban, amennyiben igazak ezek a hírek. Az biztos, hogy Lucas Paqueta (West Ham) és Gleison Bremer (Juventus) még a világbajnokság előtt visszatérhet klubcsapatában.

Franciaország

A világbajnoki címvédőnél az már eldőlt, hogy Paul Pogba és N’Golo Kanté nem lesz ott Katarban.

Didier Deschamps szövetségi kapitánynak ezzel azonban nem értek véget a bizonytalanságok, ugyanis két fontos hátvéd szereplése is bizonytalan. Bár a L’Équipe tegnap azt közölte, hogy a combsérüléssel bajlódó Raphäel Varane bevethető állapotban lesz a vébé kezdetére, de az is kérdéses, hogy az Achilles-ín-sérülést összeszedő Presnel Kimpembe rendbe jön-e a torna kezdetére vagy legalább a csoportkör végére. Varane a Manchester United-ben már nem fog pályára lépni a világbajnokság előtt éppen azért, hogy rendbe jöjjön sérülése, Kimpembe viszont vasárnap pályára léphet a PSG-ben.

Több másik játékos katari repülőjegye is függőben van még. Jules Koundé combizom-szakadásból, Mike Magnan vádlisérülésből lábadozik. Karim Benzema kihagyta a Real Madrid tegnap esti mérkőzését, míg Lucas Digne vasárnap sérülten bandukolt le a gyepről az Aston Villa – Manchester United mérkőzésen. Mindegyikőjük vb-szereplése kérdéses.

Hollandia

Georginio Wijnaldum sípcsonttörése miatt biztosan kihagyja a világbajnokságot. A holland válogatott ezt leszámítva eddig megúszta a komolyabb sérüléshullámot, s azok a potenciális kerettagok, akik nemrég megsérültek, már a gyógyulás útján haladnak, így jó esély van katari szereplésükre. Ebbe a kategóriába tartozik a combsérülésből lábadozó Martin de Roon, aki a hétvégén már csereként lehetőséget kapott, valamint Mathijs De Ligt, a Bayern München labdarúgója, aki szombaton térhet vissza térdsérülése után.

Németország

Timo Werner lett volna a német válogatott befejező csatára Katarban, azonban a Lipcse hétvégi bajnoki mérkőzésén megsérült a bal bokája, így biztos, hogy ebben a naptári évben már nem léphet pályára.

Jó hír a németek számára, hogy a vállsérülés miatt egy hónapot kihagyó Manuel Neuer szombaton ismét védett a Bayern Münchenben, mint ahogy visszatért a korábban izomszakadást elszenvedő Leroy Sané is. Már több aggodalomra van ok Thomas Müller játékát illetően, ő ugyanis szeptember vége óta csak pár perceket kapott, mivel folyamatosan problémái vannak a csípőjével és a medencecsontjával.

Ugyancsak csípősérülése van a sajtóhírek szerint Antonio Rüdigernek, aki emiatt kihagyja a Real Madrid utolsó kettő mérkőzését a vb előtt. Az ő sorsa egyelőre kérdéses.

Portugália

A 39 éves Pepe október eleje óta nem játszott mérkőzést. Sergio Conceicao, a Porto vezetőedzője szerint csúnya sérülése van a veterán hátvédnek, emiatt pesszimista vb-szereplését illetően.

Diogo Jota, akitől pedig a támadó szekcióban sokat vártak volna Katarban, már biztosan nem lesz ott a világbajnokságon. Edzője, Jürgen Klopp október közepén, amikor vádlisérülést szenvedett, több hónapos kihagyást jósolt neki.

A szélen bevethető Pedro Neto és a védelemben szereplő Ricardo Pereira is biztosan kihagyja a világbajnokságot.

Spanyolország

A spanyol válogatott egyelőre megúszta a komolyabb sérüléseket. Csak az izombántalmakkal küzdő Eric Garcia és a hosszú térdsérülése után az edzésekhez nemrég visszatért Mikel Oyarzabal kapcsán vannak problémák, de minden bizonnyal mindketten kerettagok lesznek.

A többi csapatnál is lehetnek fontos hiányzók

Nagyon félnek attól Dél-Koreában, hogy ki kell hagynia a világbajnokságot Szon Hjung Minnek, aki nemrég ún. orbitális törést szenvedett el. A legrosszabb forgatókönyvre is jó esély van, de egyelőre nem született döntés a Tottenham légiósának vb-szerepléséről.

Az már biztos, hogy Szenegál nem számíthat a térdsérüléssel bajlódó Bouna Sarra, Dániának pedig a bokasérülést szenvedett Andreas Christensent kell nélkülöznie.

Dél-Koreához hasonlóan a vb-re 36 év kihagyás után visszatérő Kanada is legjobb játékosának vb-szereplését félti, ugyanis Alphonso Davies combsérülést szenvedett, ám klubja, a Bayern München arról biztosított, hogy világbajnoki szereplése nincs veszélyben.

Dusan Vlahovics, a Juventus szerb sztárja ágyéksérüléséből igyekszik fölépülni, s van is rá remény, hogy a héten ismét edzhet.

Uruguayban is vannak félelmek, mivel Edinson Cavani bokasérülése miatt egy ideje nem játszott, de van esély arra, hogy a vb-re, vagy legkésőbb az egyenes kieséses szakasz kezdetére rendbe jön. A Barcelonát erősítő Ronald Araujo helyzete már nehezebb lehet, mivel szeptember végén szenvedett súlyos bokasérülést, így valószínűleg nem lehet ott Katarban.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply