A Milan nyerte a ki-ki meccset, az utolsó körben előzött a Benfica – a szerdai BL-mérkőzések legfőbb tanulságai

Befejeződött a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre. A tegnapi nyolc mérkőzés közül a Milan – Salzburg találkozót övezte a legnagyobb figyelem – az olaszok végül simán győztek, ezzel továbbjutottak. A Paris Saint-Germain ugyan legyőzte a Juventust, ám a Benfica lemosta a pályáról a Maccabi Haifát, így megelőzte a franciákat és megnyerte a H-csoportot. A Lipcse kiütéses győzelemmel ugyancsak a nyolcaddöntőbe jutott.

POZITÍVUMOK
A Benfica utolsó körös előzése

A tegnap este legnagyobb meglepetése egyértelműen az volt, hogy a Benfica megelőzte a PSG-t a H-csoportban. Mindkét csapat győzött, ám amíg a párizsiak 2:1-re nyertek Torinóban a Juventus ellen, addig a portugál csapat 6:1-es diadalt aratott Izraelben a Maccabi Haifa ellen. A forduló előtt a párizsiaknak négy gól volt az előnyük a lisszaboniak előtt, emiatt igazán meglepő, hogy végül a Benfica jobbnak bizonyult. A PSG tehát a csoportelsők közül fog ellenfelet kapni a legjobb 16 között, miközben a Benfica biztosan elkerüli a Real Madridot, a Bayern Münchent vagy a Manchester Cityt.

Giroud továbblőtte a Milant

Közeleg a világbajnokság, s Olivier Giroud szeretne ott lenni Katarban. Az AC Milan francia csatára tegnap este sokat tett ezért, hiszen ő volt a Salzburg elleni sorsdöntő mérkőzés hőse. A lombard csapat végig uralta a mérkőzést, továbbjutásához nem fért kétség. Giroud a 14. és az 57. percben volt eredményes, a 46. minutumban Rade Krunicnak, a 91. percben pedig Junior Messiásnak adott gólpasszt, azaz mindegyik milánói gólból alaposan kivette a részét. Olivier Giroud 36 évesen és 33 naposan a Bajnokok Ligája történetének legidősebb olyan játékosa lett, aki egy mérkőzésen legalább három gólban érintett volt. Ez a fantasztikus teljesítmény nyolcaddöntőt ért csapatának, neki pedig alighanem katari repülőjegyet.

Nem izzadt meg a Lipcse

Az F-csoportban csupán annyi kérdés maradt az utolsó fordulóra, hogy a Lipcse vagy a Sahtar Donyeck lesz-e a csoport 2. helyezettje. A németeknek még az elsőségre is volt esélyük, de ez csak minimális volt, mert ugyan egy pont volt a hátrányuk a Real Madriddal szemben, ám a címvédő a Celticet fogadta otthon. A Madrid 5:1-re győzött, de a Lipcse is négygólos diadalt aratott, ugyanis 4:0-ra nyert Lengyelországban a donyeckiek ellen, így ott van a legjobb 16 között. A mérkőzés legjobbja Christopher Nkunku volt, aki gólt szerzett, majd gólpasszt adott Szoboszlai Dominiknak, vagyis magyar szempontból is van pozitívum ebben a mérkőzésben.

NEGATÍVUMOK
A Maccabi Haifa összeomlása

Arról már esett szó, hogy a Benfica kiütéssel nyert Haifában, de arról is érdemes megemlékezni, hogy a mérkőzés 26. percében még 1:1 volt az állás. Az izraeliek az első félidőben egyáltalán nem voltak megilletődve, a 20. percben ők kerültek előnybe, a fordulás után viszont teljesen szétestek, elképesztő védelmi hibákat követtek el, így a Benfica még öt gólt rúgott a hálójukba. Aki rosszmájú, most arra gondolhatna, hogy a félidőben megbeszélték a felek, hogy ez lesz, mert kell a Benficának a csoportelsőség, de erről nyilván nincs szó. Pedig ez a Haifa pár hete megverte otthon a Juventust, s vezetett a PSG ellen is. Mostanra jócskán elfogyott a lendület, pedig a haifaiaknak még volt esélyük az Európa Liga-szereplés kiharcolására.

Elcsúszott a Salzburg

Bár eleve nem az osztrák csapat volt a mérkőzés esélyese, de megmondom őszintén, egy kicsit többet vártam a Salzburgtól a Milan ellen. Végül azonban semmi veszélyt nem tudott jelenteni a csapat az olaszok kapujára, így megérdemelten kapott ki 4:0-ra. Az 1. félidő végén akadt egy-két veszélyesebb salzburgi megindulás, de Ciprian Tatarusanu, a milánóiak kapusa mindig a helyén volt, a védőkről nem is beszélve. Nyilván nem tett jót az osztrákok lelkének a fordulás után gyorsan bekapott második gól, mert ettől a pillanattól kezdve már csak egy csapat volt a pályán. A Milan továbbjutott, a Salzburg pedig az Európa Ligában folytathatja a legjobb 16 közé jutásért.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply