Bemutatták a 2023-as Tour de France útvonalát

A Tour de France szervezői csütörtökön Párizsban bemutatták a francia kerékpáros körverseny jövő évi útvonalát. A három hét során a mezőny megjárja Spanyolországot, s a szakaszok többsége versenyt és jó ritmust ígér. A Sportudvar részleteiben mutatja be az útvonalat.

Spanyol triplával nyit a verseny

A Tour de France történetében 25. alkalommal rajtol Spanyolországból a verseny. Korábban 1992-ben volt rajt ebből az országból, akkor San Sebastian volt a helyszín. Jövőre is Baszkföldről startol a világ legnagyobb bicikliversenye, ám ezúttal Bilbaóban lesz a Nagy Rajt. Az 1. szakasz a város körül fog zajlani, majd a 2. etap keretében Vitoria-Gasteizből San Sebastianba tekernek a versenyzők, végül a 3. szakasz Amorebieta-Extanóból indul és a franciaországi Bayonne-ban ér véget. “Szerettük volna megmutatni Baszkföldet, a tengert, a tengerpartot, a hegyeket, a meredek lejtőket. Két szakasz is a hegyi menőknek szól, egy pedig a sprintereknek. Úgy gondolom, igen jó lesz ez a része a versenyek” – mondta Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója.

A megemlékezések

Egy kerek évforduló keretében fog zajlani a 2023-as Tour de France, ugyanis jövőre lesz ötven éve, hogy Luis Ocana megnyerte a francia kört. A kiváló kerékpáros 1994 szeptemberében öngyilkos lett, így sajnos róla is már csak megemlékezni lehet majd. Prudhomme versenyigazgató elmondta, hogy a Tour de France nem felejtette el gyökereit és múltjának dicső alakjait, éppen ezért az egyik szakasz befutója Nogaróban lesz, ahol Ocana élete utolsó éveit töltötte. Egy másik etap Mont-de-Marsanból rajtol, mivel a kasztíliai legendát a Mont-de-Marsan spanyolja becenévvel illették. A 4., Dax-ból startoló szakasz is az emlékezésről fog szólni: “Ezen a szakaszon André Darrigade-ra fogunk emlékezni, aki 1953-ban teljesítette első Tour de France-át. Ugyanabban az évben lett bevezetve a zöld trikó, amelyet Darrigade 1959-ben és 1961-ben is viselhetett. Rá és a zöld trikó születésnapjára is emlékezni fogunk”. André Darrigade egyébként világbajnok, 22 Tour de France-szakaszt nyert és 19 alkalommal húzhatta magára az összetett éllovasának járó sárga trikót.

Bordeaux visszatér

A bayonne-i befutó után a Tour de France útvonalában immár 77. alkalommal szereplő Bordeaux fogja kínálni a következő lehetőséget a sprintereknek a szakaszgyőzelemre. A délnyugat-franciaországi nagyváros 2010 után tér vissza a Nagy Kör becenévvel illetett verseny vérkeringésébe – akkor Mark Cavendish nyerte a sprintbefutót. Bordeaux a városok között a 2. helyen áll a Tour de France-részvételek számát tekintve: csak a rendre az utolsó szakaszt lebonyolító Párizs előzi meg. A 3. helyen Pau áll, ahová 72-szer látogatott el a mezőny.

Puy-de-Dome nagy visszatérése

Christian Prudhomme hosszú ideje dédelgetett álma valósult meg azzal, hogy Puy-de-Dome városában lesz az egyik befutó. Ez egy legendás helyszíne a Tour de France-nak, hiszen 1964-ben itt vívott egymással késhegyre menő csatát Jacques Anquetil és Raymond Poulidor. Utoljára 1988-ban érintette a verseny ezt a települést. Jövőre tehát újból befutó lesz itt, maga a szakasz egyébként Saint-Léonard-de-Noblat-ból rajtol. “Raymond Poulidor miatt megyünk el ismét Puy-de-Dome-ba. Ott lakott, s ott majdnem megverte Jacques Anquetilt, ám végül hajszállal ugyan, de kikapott tőle. 48 órával később Anquetil megszerezte ötödik összetett győzelmét”. Mint a versenyigazgató hozzátette, azzal a feltétellel térhet vissza a Tour de France Puy-de-Dome-ba, hogy a szakasz utolsó 4 kilométerén nem lesznek nézők, mivel egy természetvédelmi szempontból kiemelt övezetben lesz a hegyi befutó.

Grand Colombier július 14-én

2020 után ismét befutó helyszíne lesz a Grand Colombier névre keresztelt hegy. A Bugey piramisa becenévvel is illetett hegy messziről látható, s rendkívüli környezetben fekszik. Igen nehéz dolga lesz a mezőnynek július 14-én, a francia nemzeti ünnepen, amikor meg kell mászniuk ezt a hegyet, ugyanis 17 km-es emelkedőt kell megtenniük, amelyet nagyon hosszú és nagyon meredek lejtők fognak tarkítani. Prudhomme abban bízik, hogy nagyon szép lesz a látvány és jó a verseny ezen a hegyen. 2020-ban Tadej Pogacar bizonyult itt a legjobbnak, aki aztán a versenyt is megnyerte.

Vb-helyszínen lesz az időfutam

Az Alpokban is több szakasz lesz, azon belül pedig főleg Felső-Savoya megyében, ami nem véletlen, hiszen a térség néhány hónapja kapta meg a 2027-es, minden szakágat magába foglaló kerékpáros világbajnokság rendezési jogát. Christian Prudhomme elmondása szerint a Tour de France mezőnye érinteni fogja a hegyikerékpár-versenyeknek otthont adó részt, Gets térségét, ahonnan először fog szakasz indulni. A jövő évi verseny egyetlen, 22 km-es időfutama is ebben a térségben lesz, konkrétan Passy és Combloux között, amikor a versenyzők eltekernek a 2027-es vb legmagasabb pontja, a Domancy mellett, melynek nagykövete a kerékpáros legenda, Bernard Hinault.

A királyszakasz

A 2023-as Tour de France minden bizonnyal legkeményebb, s a verseny végső kimenetele szempontjából is jó eséllyel sorsdöntő szakasza Saint-Gervais-Mont-Blanc-ból indul és Couchevel-ben végződik, de érinteni fogja a jövő évi verseny tetejét, a 2304 méter magasan fekvő Col de la Loze hegyet. Ezt a csúcsot utoljára 2020-ban mászták meg a kerekesek, s azonnal magával csábította a kerékpározás rajongóit éles kanyarjaival, nagyon komoly meredekségével és egyedi elrendezésével. A királyetap átlagosan 2000 méteres magasságon fog zajlani, úgyhogy mindenkinek kőkeményen föl kell készítenie testét és szervezetét erre a szakaszra.

Utolsó előtti szakasz a Vogézekben

Mielőtt 2023. július 23-án sor kerülne a záró szakaszra a párizsi Champs-Élysées-n, Belfort és Markstein között egy 133 km-es, 3500 méter szintkülönbséget magában foglaló kőkemény etapot kell teljesíteniük a versenyzőknek. Csak ezen a napon hat hegyet kell megmászni: a Ballon d’Alsace-t (1173 m magas ; 11,5 km hosszú és 5,3% az átlagmeredeksége), a col de la Croix des Moinats-t (891 m ; 5,2 km és 7,1%), a Grosse Pierre-t (944 m ; 3,2 km és 8%, közte egy 12,2%-os 1,2 km és 18%-os legnagyobb meredekség), a Schulcht-t (1146 m ; 4,3 km és 5,5%), a Petit Ballon-t (1163 m ; 9,1 km és 8,1%) és a Platzerwaselt (1193 m ; 7,1 km és 8,4%). Prudhomme azt ígéri, hogy a Vogézekben rendezendő szakasz nagyon szelektív lesz, azaz akik egy picit is elfáradnak, le fognak szakadni a strapát jól bírókról.

Érintkezési pontok a női Tour de France-szal

Ahogy idén, úgy jövőre is lesznek közös pontjai a férfi és a női Tour de France-nak. A férfi verseny 11. szakasza Clermont-Ferrand-ból indul, ahonnan július 23-án a női viadal fog elstartolni. A Pireneusokban mindkét nem tagjai megmásszák az Aspin és a Tourmalet csúcsokat – utóbbi egy befutó helyszíne lesz. A női útvonalban szerepelni fog a Mauriac-hegy és egy Colonges-la-Rouge – Lascau közötti szakasz is. A Cahors-ból Rodez-be vezető szakasz során az urak és a hölgyek is eltekernek a Cayxon-kastély előtt, amely a dán királyi család egyik rezidenciája. Mint tudjuk, idén Koppenhágából rajtolt a férfi Tour de France, melyet végül Jonas Vingegaard személyében egy dán nyert meg, úgyhogy nyilván ennek is betudható ez az útvonal. Mindkét nemnek lesz befutója Albiban és Blagnac-ban. A hölgyek időfutama is 22 km-es lesz, amit Pau-ban rendeznek meg. A női Tour de France július 30-ig fog tartani, s 956 km-t kell megtennie a mezőnynek. Christian Prudhomme elmondása szerint a verseny útvonalának egy része azt az utat fogja követni, melyen Julian Alaphilippe 2019-ben nagyot ment.

A férfi Tour de France július 1. és 23. között fog zajlani, s remélhetjük, hogy jövőre is remek versenyt fogunk látni sok sztárral, akár magyarokkal is.

A kiemelt kép forrása: letour.fr

Leave a Reply