A Lipcse és Nkunku varázsolt, a Dortmund-City meccs nagy csalódás volt – a keddi BL-mérkőzések legfőbb tanulságai

Ismét igen gólzáporosra sikeredett egy játéknap a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ugyanis a tegnapi nyolc mérkőzésen 33 alkalommal zörrentek meg a hálók. A Lipcse megverte a Real Madridot, ezzel igen jó helyzetbe került a továbbjutást illetően. A Juventus sok fiatallal állt ki a Benfica ellen, de ennek is vereség lett a vége. A Sportudvar összefoglalja a tegnap esti történéseket.

POZITÍVUMOK
A Lipcse legyőzte a Real Madridot

Nagy várakozások előzték meg Lipcsében a Real Madrid elleni mérkőzést, mivel a keletnémet csapatnál sokan bíztak abban, hogy sikerül borsot törni a címvédő orra alá. Ez megtörtént. A lipcseiek remekül játszottak, szereztek három gólt és ezzel győztek. A madridiaknak nyilván nem jött jól, hogy Karim Benzema nélkül álltak fel, de ez semmit sem von le a Lipcse érdemeiből, hiszen Gvardiol góljával került előnybe a hazai legénység, majd Christopher Nkunku duplája döntötte el az összecsapás sorsát. A Real Madridnak kétszer is sikerült szépítenie, de 3:2-re kikapott. A Lipcse számára azért is nagyon jó ez az eredmény, mert eközben a Sahtar Donyeck csak döntetlenre volt képes a Celtic otthonában, így a németeknek az utolsó körben egy lengyelországi, Sahtar elleni döntetlen is elegendő lesz a továbbjutáshoz.

Iling Junior, Soulé – fiatalok, akik fölpezsdítették a Juventust

A Juventus 70 percen keresztül teljesen apatikusan állt hozzá a Benfica elleni mérkőzéshez, így nem volt meglepő, hogy a portugál csapat 4:1-re elhúzott. Az utolsó 20 minutumban azonban kissé föltámadt az olasz csapat, ami eddig ismeretlen fiataloknak volt köszönhető, akiket Allegri vezetőedző minden mindegy alapon bedobott a mélyvízbe. Ők pedig nem okoztak csalódást. Samuel Iling Junior, egy fiatal angol adott gólpasszt Arkadiusz Miliknek, amivel 4:2 lett az állás, s a harmadik torinói gólban is benne volt, mivel remekül futott el a bal oldalon, s a portugál védők nem nagyon tudtak mit kezdeni vele. Matias Soulé szerezte a 3. gólt, Fabio Miretti pedig sok levegőt pumpált a haldokló Öreg Hölgybe. Mindez kevés volt az egyenlítéshez, de talán van remény a Juventus számára, hogy a következő idényben jobb lesz az együttes.

Rafa Silva egy nagy tehetség

Rafa Silvának, a Benfica fiatal portugál csatárának nagyon jó egy órája volt a Juventus ellen. Ő juttatta vezetéshez csapatát, amikor kihasználta a Zebrák védelmének nagy hibáját, s a magára hagyott Szczesny kapussal szemben könnyű dolga volt. A fordulás után újabb gólt szerzett, amivel 4:1-re vezetett a Benfica. 4:3-nál meccslabdája volt, melyet ajtó-ablak helyzetben Szczesnybe lőtt, de ez végül nem került sokba csapatának, meglett a győzelem. A jövő nagy sztárjainak egyike lehet Rafa Silva, aki már most sok mindent elért.

Nagy harcban győzött és továbbjutott a Chelsea

Még kora este játszották a Salzburg – Chelsea mérkőzést. A londoniak abban a tudatban utaztak Mozart szülővárosába, hogyha győznek, akkor biztosan továbbjutnak azután, hogy a csoportkört egy zágrábi vereséggel kezdték. Az osztrákok is harcban vannak a továbbjutásért, s alaposan meg is nehezítették az angolok dolgát. A Chelsea a 23. percben szerzett vezetést Mateo Kovacic révén, ám a 48. percben Adamu találatával egalizált a Salzburg. A Chelsea ezután képes volt magasabb fokozatra kapcsolni, s ennek eredményeként a 64. minutumban Kai Havertz állította be a 2:1-es végeredményt. A Salzburg nagyot küzdött, de ennek végül nem lett eredménye, ráadásul a Milan győzelme miatt nehéz helyzetben van a továbbjutást illetően. A Chelsea már megnyugodhat, biztosan ott lesz jövő februárban is a BL-ben.

NEGATÍVUMOK
Dortmund – Manchester City: Sokan várták, aztán sokan belealudtak

Előzőleg sokan a keddi játéknap legérdekesebb mérkőzésének a Dortmund – Manchester City találkozót tartották. Végül a meccsen nem történt semmi. Azt kell mondani, hogy a 0:0-s döntetlen abszolút igazságos volt, mivel mindkét csapat – talán már a közelgő vb-re gondolva – takaréklángon égett. Megtehették, hiszen a City már továbbjutott, s a Dortmundnak sem kell sok ehhez, csak az, hogy nyerjen Koppenhágában. Ugyan volt egy 11-es a mérkőzésen, de Rijád Mahrez kihagyta, ezen kívül viszont tényleg nem érdemes semmiről sem említést tenni, talán csak azt a statisztikát érdemes idehozni a meccs színvonalának szemléltetése gyanánt, hogy a két együttes összesen 19 alkalommal szerzett labdát az ellenfél térfelén – ez irtó kevés.

Végleg elszállt a Juventus

Eleve nem túl vaskos továbbjutási reményekkel utazott a Juventus Lisszabonba, ám ott az átaludt első 60-70 perc végleg el is döntötte az olaszok sorsát. A Juventus nem igazán tudott semmi jót sem csinálni ebben a periódusban, a Benfica pedig ezt – ahogy föntebb említettem – kegyetlenül kihasználta. Az utolsó húsz percben ugyan sikerült 4:3-ra följönnie a Juventusnak, de a torinói csapatnak győzelem kellett volna ahhoz, hogy legyen még valami halvány reménye a továbbjutáshoz. Így azonban eldőlt, hogy a PSG és a Benfica (11-11 pont) jut tovább, míg a Juventus a Haifával együtt 3-3 egységgel áll, azaz még az Európa Liga-folytatás is veszélyben lehet. A BL-szezon eddigi legnagyobb kudarca az olasz bajnokságban is szenvedő csapat teljesítménye.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply