Verstappen rekordbeállítása, Sainz balszerencséje – az Amerikai Nagydíj legfőbb tanulságai

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Amerikai Nagydíjat Austinban. Mögötte Hamilton és Charles Leclerc ért célba. A holland újabb sikere azt jelenti, hogy a Red Bull megnyerte a konstruktőri világbajnokságot is. A futam vesztese egyértelműen Carlos Sainz, aki az élről rajtolva csupán egy kanyart tudott megtenni. Nagyot zárkózott Fernando Alonso és Cunoda Juki, s meglepően erős volt az Aston Martin.

POZITÍVUMOK
Verstappen majdnem elbukta a győzelmet, de végül meglett neki a 13. idén

Max Verstappen már kétszeres világbajnokként utazott el az Egyesült Államokba, úgyhogy számára már “csak” annyi tétje van ennek az évnek, hogy sikerül-e megdöntenie az egy szezonon belüli legtöbb győzelem rekordját. A holland a 2. helyről kezdte a futamot, ám lerajtolta Carlos Sainzot, így rögtön az élre került. A 35. körben azonban majdnem tönkretette a holland versenyét a Red Bull-csapat, mivel kerékcseréje 11 másodpercig tartott a bal első abroncs körüli bénázás miatt. Ekkor a világbajnok az elméleti 3. helyre tért vissza Hamilton és Charles Leclerc mögé. A történteken magát alaposan fölhúzó németalföldi pilóta ekkor vadászatba kezdett, s a 39. körben már csak öt másodpercre volt a hétszeres világbajnoktól, aki abban reménykedett, hogy meglesz idei első sikere. Amíg azonban Verstappen a közepes, addig a brit a kemény gumikon száguldott, s végül előbbi keverék bizonyult nyerőnek. A 48. körben már DRS-nyitási távolságon belül volt, majd az 50.-ben el is ment Hamilton mellett. Verstappen végül tehát nyert, így szépen emlékezett meg a Red Bull alapítójáról és tulajdonosáról, a szombaton 78 éves korában elhunyt Dietrich Mateschitzről. Az italgyártós csapatnak ezzel meglett a konstruktőri világbajnoki cím – 2013 után először. Verstappen megszerezte 13. idei futamgyőzelmét, ezzel beállította Michael Schumacher rekordját.

Cunoda és Alonso fölzárkózása

Cunoda Juki a 19. rajtkockából vághatott neki az Amerikai Nagydíjnak. Az AlphaTauri japánja végül a 10. helyen ért célba, vagyis pontot szerzett. Meglepően jó teljesítmény ez tőle, miután nem sok mindent csinált idén. Ugyanitt megemlítendő Fernando Alonso is, aki azután tudott a 14. helyről startolva 7.-ként célba érni, hogy Lance Stroll egészen amatőr hibája után a levegőbe röpült, de autója és ő is megúszta a balesetet baj nélkül.

Meglepően erős volt az Aston Martin

Nem az Aston Martin éve 2022, ennek ellenére Austinban igen versenyképesnek bizonyult a brit alakulat. Lance Stroll talán élete legjobb szárazpályás időmérőjét teljesítette szombaton azzal, hogy az 5. helyet szerezte meg. Arról, hogyan alakult a kanadai futama, kicsit lejjebb esik szó. A két pilóta közül végül csak Vettel ért célba, aki a 8. helyen zárt, pedig Strollnak is kinézett egy masszív pontszerző helyezés, mivel a versenyen is igen jól mentek a kocsik. Legközelebb talán több szerencséjük lesz.

NEGATÍVUMOK
Sainz óriási balszerencséje

Carlos Sainz szerezte meg a pole pozíciót az Amerikai Nagydíjon, a Ferrari spanyolja azonban nem sokáig élvezhette ezt a helyzetet a futamon, mivel a rajtnál Verstappen rögtön elé került jobb indulásának köszönhetően, majd az 1. kanyarban George Russell megforgatta őt. Bár elsőre nem tűnt túlságosan nagynak az ütközés ereje, de mint kiderült, megsérült a Ferrari oldaldoboza, így Sainz kénytelen volt a bokszba hajtani és föladni a futamot. Sokan bíztak abban (köztük én is), hogy a spanyol és Verstappen között kemény csata lehet a győzelemért, amibe talán Leclerc és a Mercedesek is beszállhatnak, de ez sok más mellett ennek a korai búcsúnak is köszönhetően elmaradt. Russell ugyan kapott egy 5 másodperces büntetést az esetért, melyben a felelősséget egyébként nehéz megítélni, de ez nem vigasztalhatja Sainzot, főleg, hogy így éppen Russellel szemben kisebb hátrányba került a világbajnoki 4. helyért folytatott küzdelemben, ráadásul Hamilton is ott lohol közvetlenül mögötte. Abban bízhat, hogy több szerencséje lesz a hátralévő három versenyen.

Stroll elképesztő hibája

Lance Stroll – mint föntebb említettem – az igen előkelő 5. helyről kezdhette meg az Amerikai Nagydíjat. Az Aston Martin kanadai pilótája amíg versenyben volt, folyamatosan erős pontszerző helyet birtokolt, ám ezt eldobta magától. Nem sokkal a Valtteri Bottas kiesése miatti biztonsági autós fázis végét követően ugyanis nagy balesetet idézett elő, amiért kizárólag ő hibáztatható. Fernando Alonso támadta hátulról Strollt, aki egy egyenes részen egyszerűen elbambult, s olyan kormánymozdulatot tett, ami után Alonso repült egy kicsit és csúnyán nekiütközött a szalagkorlátnak, ő maga pedig lebontotta kocsiját, így kiesett. Jó eséllyel kap egy komolyabb büntetést a következő futamra, mivel hibája miatt újból be kellett küldeni a Biztonsági Autót. Kész csoda, hogy Alonso tovább tudott menni.

Ez volt az Amerikai Nagydíj értékelése. Most vasárnap a Mexikói Nagydíjjal folytatódik a Forma-1 idei küzdelemsorozata, amelyben az egyéni 2. és 4., valamint a konstruktőri 2. hely sorsa még nem dőlt el.

A kiemelt kép forrása: f1.com

Leave a Reply