Veszélybe sodorhatja az energiaválság a német és nyugat-európai sporteseményeket

Európa több országában is súlyos problémákat idézhet elő az orosz gázszállítások teljes vagy részbeni leállítása, amelyet a teljesen hatástalan nyugati szankciók idéztek elő. Franciaországban és Németországban is uszodákat, sportcsarnokokat zártak be az ugrásszerűen megnövekedett rezsiköltségek miatt, s további szigorítások vannak kilátásban. A Német Olimpiai Bizottság elnöke pénzügyi segítséget követel a tartományoktól a szorult helyzetbe került sportegyesületek megmentéséhez, de egyelőre nem tudni, lesz-e megoldás. Ha nem, klubok sokasága húzhatja le a rolót és akár sportesemények is elmaradhatnak, mert mondjuk nem lesz mivel világítani.

Akiknek velem ellentétben van még elég gyomruk ahhoz, hogy rendszeresen figyelemmel kísérjék a világ történéseit, bizonyára pontosan tisztában vannak azzal, hogy Németországban és Nyugat-Európában több országban is súlyos az energiahelyzet, mivel az ukrajnai hadműveletek gyors lezárásának reményében Oroszországra kiszabott nyugati szankciók olyannyira sikeresek voltak, hogy még több mint hét hónap elteltével is ropognak a fegyverek és valószínűleg csak súlyosbodni fog a helyzet az elrendelt részleges mozgósítás után. Bár a Nyugat-Európába és Németországba irányuló gázszállításokat nem tiltották meg, de a Gazprom orosz gázóriás több ország felé jelentősen csökkentette értékesítését, más országok felé pedig teljesen leállította szállításait.

Németország az előbbi körbe tartozik, de a szövetségi kormány célja az orosz gázfüggőség megszüntetése. A problémát az okozza, hogy az országban még az előző kormány politikájának keretében rengeteg atomerőművet bezártak a 2011-es fukusimai baleset után, s a most még üzemelő atomreaktorok nem képesek kielégíteni az áramszükségleteket. A kormány állítása szerint igyekszik néhány atomerőművet újraindítani, valamint alternatív gázforrásokat találni, de mire ezek az intézkedések révbe érhetnek, akár egy-két év is eltelhet. Bár a hivatalos közlés szerint a németországi gáztározók töltöttségi szintje magasan van, de a szakemberek attól tartanak, hogy egy nagyon erős tél esetén ez a mennyiség sem lesz elég a lakosság és az intézmények, üzemek ellátásának szavatolásához. Vagyis áram- és fűtéspara van Németországban, ami már a sportot is elérte.

Néhány önkormányzat már bejelentette, hogy kikapcsolja a reflektorokat a sportpályákon, hogy energiát takarítsanak meg. Emiatt azonban a komplett sportvilág megbénulhat, a gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló edzéseket ugyanis el kell halasztani, mivel azok délután zajlanak, világítás hiányában pedig sötétben kellene sportolni. Amennyiben azonban nincsen edzés, akkor a mérkőzések és versenyek is elmaradnak, s akár a hétvégi sportesemények is ellehetetlenülhetnek.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) hetek óta követeli, hogy ne töröljék el a sporteseményeket. Hermann Winkler a német sajtónak fakadt ki és emlékeztetett arra, hogy sok helyen már elzárták a meleg vizet, a villanyhasználatot pedig jelentősen visszafogták, és az edzőtermeket sem fűtik fel teljesen. Winkler szerint mindezt nem lehet a háborús helyzetre fogni, sokkal inkább a szövetségi kormány a hibás, és öngerjesztett energiaválságról beszélt a szakember.

Az Északkelet-Német Labdarúgó-szövetség (NOFV) egyik bajnokságában egyébként egy mérkőzés már elmaradt, mert Eilenburg városa kikapcsolta a reflektorokat. A labdarúgáson kívül más sportágakban is érződik a közelgő krízis, a fedett uszodák vízhőmérsékletét például már kettő fokkal csökkenteni kellett, így az úszásoktatásokat és a vizes sportesemények nagy részét el kell törölni.

A német másodosztályban szereplő Nürnberg labdarúgócsapata a múlt hét második felében bejelentette, hogy a városi önkormányzatnak a világítás és a pályafűtés korlátozására vonatkozó rendeletéhez igazodva fél órával előbbre hozza minden hazai mérkőzésének kezdési időpontját, hogy ezáltal spóroljanak a reflektorok használatán. A döntés értelmében a világítást minden meccsnapon legkésőbb 21 órakor le kell kapcsolni a stadionban, vagyis pl. nem kezdődhet 20:30-kor egy mérkőzés. A Nürnberg a Német Labdarúgó Liga (DFL) hozzájárulása után döntött a pályafűtés mellőzéséről is – ez utóbbi lépés főleg télen, nagy havazások alkalmával még komoly problémákat okozhat.

Nem a Nürnberg az egyetlen a fociklubok közül, amely ilymódon igyekszik szembenézni az energiaválsággal, ugyanis az angol negyedosztályban szereplő Mansfield Town is bejelentette, hogy korábban kezdi hazai mérkőzéseit a reflektorhasználat visszafogása érdekében. A csapat október 15-i, Walsall elleni mérkőzése ennek keretében magyar idő szerint 16 helyett 14 órakor kezdődik. Nigel Clough, a csapat menedzsere kijelentette, hogy az angol liga legjobb döntése ez az elmúlt években, mivel felelősséget kell vállalni azért, hogy jusson áram a lakosságnak és a kulcsfontosságú intézményeknek, gyáraknak.

A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) végrehajtó bizottsága a múlt héten az elszabadult infláció és az energiakrízis miatt fölszólította a tartományi kormányokat, hogy nyújtsanak pénzügyi segítséget a nehéz helyzetbe került sportkluboknak. Thomas Weikert, a DOSB elnöke kijelentette, nem lehet decemberig várni, hogy elinduljanak a tervbe vett gázszállítások az Egyesült Arab Emirátusokból Németországba, most kell segítség a sportegyesületeknek.

“Naponta kapjuk a megkereséseket a sportegyesületektől, hogy már létüket érzik veszélyben az egekbe szökött energiaárak miatt. Ezeket a klubokat nem szabad magukra hagyni, mert attól tartunk, hogy máskülönben súlyos csapások érhetik a német sport szerkezetét” – hangoztatta Weikert, aki korábban a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség elnöke volt.

A sportvezető hozzátette, hogy elsősorban azok a klubok érintettek a problémában, amelyeknek saját tulajdonú létesítményeik vannak. A válság miatt Weikert fölszólította a szövetségi és tartományi politikusokat, hogy a segélycsomagok összeállítása során a sportra is legyenek tekintettel.

Franciaországban már a nyár végén arról lehetett olvasni, hallani, hogy körülbelül 30, magántulajdonú uszodát zártak be a megnövekedett rezsidíjak miatt. A döntés nagy fölháborodást okozott, hiszen rengeteg gyermek és felnőtt használta ezeket a létesítményeket. Néhány uszodát ezek közül azóta újranyitottak, igaz, korlátozott nyitvatartással.

A tervek szerint csütörtökön fog a francia kormány nagy bejelentéseket tenni az energiatakarékossági csomagról, amelynek keretében az élet minden területére vonatkozóan ajánlásokat és előírásokat fognak megfogalmazni. Összesen kilenc munkacsoport dolgozott a jogszabályok összeállításán, s ezek közül az egyik a sporttal foglalkozott. Jelen pillanatban még nem sok dolog szivárgott ki a tervekből, de szinte biztosra vehető, hogy a sportlétesítményeket ott is takarékoskodásra fogják kényszeríteni. Annak valószínűsége, hogy pl. az első osztályú labdarúgó-mérkőzések esetében nappali időpontokat jelöljenek meg, egyelőre csekély, legalábbis nem hallani ilyesmiről még pletyka szintjén sem, s ugyanez áll Németországra és Angliára is.

Nagy kérdés, hogyan alakul az időjárás és az energiahelyzet. Jelenleg nehéz megmondani, mi történhet még, de van rá esély, hogy lesznek még szigorítások a sportvilágban a krízis miatt, s ennek komolyabb következményei is lehetnek. A Sportudvar valószínűleg a későbbiekben is foglalkozik még a témával.

A kiemelt kép forrása: Youtube-képkivágás

Leave a Reply