Öngyilkos lett két Liverpool-szurkoló a BL-döntő előtti események miatt

Bár már négy hónap telt el azóta, hogy május végén, a Liverpool – Real Madrid Bajnokok Ligája-döntő előtt közvetlenül súlyos csetepaté alakult ki a rendfenntartó erők és az angol szurkolók között Párizsban, még most sem került pont az ügy végére. Egy brit újság szerdán azt közölte, hogy két Liverpool-szurkoló, aki már az 1989-es Hillsborough-tragédiát is a helyszínen élte át, nem bírta földolgozni mindazt, ami Párizsban velük is történt, emiatt önkezűleg vetettek véget életüknek. 1800 angol drukker nemrégen beperelte az UEFA-t a BL-döntő előtt történtek miatt, miközben a hivatalos megállapítás szerint a francia rendfenntartó szervek hibáztak.

Még mindig nem tudta a Liverpool összes szurkolója megemészteni a május 28-ai párizsi BL-döntő előtt történt eseményeket, amelyek miatt 36 perces késéssel kezdődött a Real Madrid ellen, végül 1:0-ára elvesztett összecsapás.

A Daily Star című brit lap szerdai számában a következő megdöbbentő hírt közölte:

“A Liverpool két szurkolója, aki túlélte, de nehezen tudta földolgozni az 1989-es Hillsborough-tragédiát, öngyilkos lett, miután érintett volt az idei párizsi BL-döntő előtt történt eseményekben. A Stade de France körül lejátszódott szörnyű események, majd a Liverpool Real Madrid elleni veresége együttesen több Hillsborough-túlélőnél is szörnyű mentális megpróbáltatást jelentett”.

A történtek 30. évfordulóján a Sportudvar megemlékezett az 1989. április 15-én, a sheffieldi Hillsborough-stadionban játszott Liverpool – Nottingham Forest FA-kupa-elődöntő első perceiben történt tragédiáról, amikor a rossz irányítás miatt egy helyen összezsúfolódott rengeteg liverpooli szurkoló körében pánikjelenet alakult ki és rengetegen összetaposták egymást, mások pedig lezuhantak az emeleti lelátóról. 96 halálos áldozata volt a szörnyű eseménynek, közöttük gyerekek is. A L’Équipe francia sportlap szerint legalább 150 olyan Liverpool-szurkoló utazott el Párizsba az idei BL-finálé apropóján, akik túlélői voltak a Hillsborough-ban történt eseményeknek, de természetesen időbe telt, mire valahogy földolgozták az ott lezajlott történéseket. Az érintettek májusban újra átélhették a 33 évvel korábbi szörnyű élményeket.

1800 Liverpool-szurkoló perli az UEFA-t

Mint sokan emlékezhetnek rá, május 28-án kora este a Bajnokok Ligája döntője előtt az okozott tumultust a Stade de France bejáratainál, hogy több liverpooli szurkoló hamis jeggyel vagy jegy nélkül akart bejutni a mérkőzésre. Mivel közülük többeknek sikerült bejutniuk a stadion körül abba a zónába, ahol már csak az érvényes belépővel rendelkezők tartózkodhattak volna, ezért a szervezők leállították a beléptetést addig, amíg a rendfenntartó erők nem tisztítják meg a terepet az illetéktelen személyektől.

A karhatalmi fellépés azonban brutálisra sikeredett, mivel a rendőrök mindenkit ütöttek, akit értek, olyanokat is, akik egyébként ártatlanok voltak. Könnygáz és gumibot is előkerült, emiatt többen is megsérültek. A helyzetet csak súlyosbította, hogy a Párizs Saint-Denis nevű elővárosában élő (itt található a Stade de France), többségében migrációs hátterű fiatalok egy csoportja szintén megtámadta a liverpooliakat, s a rendvédelemnek ellenük is föl kellett lépnie. A francia törvényhozás vizsgálatot folytatott a történtekkel kapcsolatban, s ennek eredményeképpen fölmentették állásából Párizs rendőrfőnökét, s úgy határoztak, hogy a következő években növelik a fővárosi rendőrök számát, mivel arra is fény derült, hogy kevés rendőr biztosította a helyszínt, holott közel 80 000 néző érkezésére lehetett számítani már hetekkel a mérkőzés előtt. A parlamenti jelentés egyébként fölmentette az érvényes jeggyel rendelkezett liverpooliakat a felelősség alól.

A késve véget érő beléptetés miatt a mérkőzés 36 perc csúszással kezdődött el.

A Liverpool több mint 1800 szurkolója éppen egy hete indított pert az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ellen, a felpereseket három ügyvédi iroda képviseli. A dühös drukkerek azért fordultak bírósághoz, mert – mint beadványukban fogalmaztak – szörnyű eseményeket kellett átélniük a rendőri intézkedés során. Emellett azt is a szövetség szemére vetik, hogy megsértette a jegyvásárlásra vonatkozó előírásokat és nem tett eleget a szurkolók biztonságának megóvására vonatkozó kötelezettségének sem.

Az UEFA a nyáron szintén vizsgálatot folytatott le a történtekkel kapcsolatban, s a francia hatóságokhoz hasonlóan arra a megállapításra jutott, hogy a jegy nélküli vagy hamis jeggyel rendelkező liverpooli szurkolók idézték elő a döbbenetes eseményeket. A Liverpool az UEFA-vizsgálat során több mint 8500 szurkolójának képekkel, videókkal alátámasztott tanúvallomását gyűjtötte össze. Ezek egy része minden bizonnyal a most következő bírósági procedúra során is előkerülhet.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply