Elképesztő fájdalmairól mesélt Juan Martin Del Potro

Juan Martin Del Potro, az argentinok egykori kiváló teniszezője a La Nación című újságnak interjút adott, amelyben őszintén beszélt sorozatos sérüléseiről, amelyek idén visszavonulásához vezettek. A korábbi világranglista-3., US Open-győztes ex-játékos nyilatkozatából kiderült, hogy mindennapi életében is komoly megpróbáltatások elé állítják egészségügyi problémái.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy 2022 a visszavonulások éve a teniszben, hiszen szeptemberben előbb Serena Williams, majd a múlt hétvégén Roger Federer akasztotta szögre ütőjét. Idén februárban egy harmadik remek játékos is befejezte aktív karrierjét. Juan Martin Del Potro, a férfi világranglista egykori 3. helyezettje, az elmúlt kettő évtized egyik legtehetségesebb teniszezője sorozatos sérüléseiből, s különösen 2019 júniusában elszenvedett térdsérüléséből – Federerhez hasonlóan – már sosem tudott teljesen fölépülni, ezért kénytelen volt idő előtt befejezni pályafutását. Abban is nagyban hasonlít története Roger Federeréhez, hogy több műtéten is átesett, s minden követ megmozgatott, hogy teljesen rendbe jöjjön, de sajnos ez nem történt meg. Abban a tekintetben már nagy különbség van kettejük között, hogy amíg a svájci legenda rengeteg sikert ért el, addig az argentin éppen a sorozatos sérülések és kihagyások miatt kevés alkalommal tudott fölérni a csúcsra, pedig tehetsége alapján simán eljuthatott volna a világelsőségig is. Del Potro hazájában, a Buenos Aires-i 250-es tornán búcsúzott el.

Az egykori kiváló játékos a La Nación című argentin napilapnak adott egy hosszú interjút, amelyben kendőzetlen őszinteséggel mesélt arról, hogy mindennapi életére is komoly hatással voltak és még mindig vannak sérülései.

“Manapság csak sétálni tudok, futni még szőnyegen sem. Nem tudok a lépcsőn fájdalom nélkül fölmenni vagy lejönni és nem vezethetek nagyon sok időn keresztül, mert a fájdalmaim miatt muszáj kinyújtanom a lábam”.

Szívszorító vallomások ezek, amelyekkel az argentin bátran és tisztán igyekszik szembenézni.

“Ez az én valóságom, ami nagyon kemény, nagyon szomorú, de keresem a legjobb módját annak, hogy fejlődjek. Az új kihívásom az, hogy rájöjjek, hogyan kell megemészteni mindezt, hogyan kell megtanulni együttélni azzal, ami történik velem és ahogyan reggel fölkelek. Egyszerűbben fogalmazva: hogyan élhetek a lehető legjobban”.

Juan Martin Del Potro 2009-ben érte el karrierje legnagyobb sikerét, amikor megnyerte a US Opent. Történelmi tettet vitt véghez akkor, ugyanis az elődöntőben Rafael Nadalt, a döntőben pedig Roger Federert tudta legyőzni, ezzel ő lett az első, aki egy Grand Slam-tornán mindkét világsztárt meg tudta verni. 2016-ban az argentin válogatottal a Davis-kupát is elhódította. A 2012-es olimpián bronz-, a 2016-os olimpián ezüstérmes lett egyesben. A világranglistán 2018. augusztus 13-án érte el élete legjobb helyezését, a 3. pozíciót, amit többek között annak köszönhetett, hogy a Roland Garroson elődöntőt játszhatott. Szeptemberben döntős volt a US Openen, de ezúttal Novak Djokovics jobbnak bizonyult nála.

Del Potro mentális egészségéről is beszélt az interjúban.

“A fejem nem tudja elfogadni a tenisz nélküli életet. Egyszerűen nem volt zökkenőmentes az átállásom. Nem készülhettem föl visszavonulásomra. Fogalmam sincs, hogy más játékosok, akik átmennek ezen a folyamaton, mit éreznek. Világranglista-3. voltam. Aztán hirtelen mindkét térdem eltörött. És most itt vagyok úgy, hogy nem csinálok semmit” – tette hozzá.

A még mindig csak 34 éves Juan Martin Del Potro tehát sajnos idő előtt kénytelen volt szögre akasztani ütőjét. Esete jól példázza azt, hogy az élsportnak bizony elég komoly hátulütői lehetnek, amelyek akár ígéretes pályafutásokat törhetnek derékba. Csak bízni lehet abban, hogy nem fog a jövőben senki sem hasonlóképpen járni, bár azt hiszem, pont a tenisz az a sportág, ahol a legnagyobb esély van arra, hogy ilyesmi megtörténik.

A kiemelt kép forrása: Zuma / Panoramic

Leave a Reply