Rettegnek a franciák a 2002-es és 2010-es vb-kudarcok megismétlődésétől

Több európai nagycsapat is eléggé felemás teljesítménnyel zárta a Nemzetek Ligája idei kiírását. Ezek közé tartozik a világbajnoki címvédő francia válogatott is, amely csoportjában a 3. helyen zárt és hat mérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni. A gallok ugyan nem jutottak az angolok sorsára, vagyis nem estek ki az A-divízióból, de kevesebb mint kettő hónappal a világbajnokság kezdete előtt náluk is komoly kérdőjelek merültek fel a vb-esélyeket illetően. A franciáknál sokan aggódnak, hiszen amikor legutóbb címvédőként szerepelt világbajnokságon a nemzeti együttes, akkor csúfos kudarcot vallott, s a csapat körüli bizonyos feszültségek miatt egyeseknek már a 2010-es világbajnokságon történtek is eszükbe jutottak. Az biztos, hogy a franciáknál is bőven van tennivaló a Katarig hátralévő nem sok időben.

A francia labdarúgó-válogatott egy győzelemmel, kettő döntetlennel és három vereséggel, öt rúgott és hét kapott góllal, azaz öt megszerzett ponttal és -2-es gólkülönbséggel a 3. helyen végzett a Nemzetek Ligája A-divíziójának 1. csoportjában. A gallok mindössze egy ponttal előzték meg a kieső Ausztriát, miközben az élen végző horvátoktól nyolc, a 2. helyen záró dánoktól hét ponttal maradt el.

Azt hiszem, nem kell különösebb kommentár ehhez a produkcióhoz. A franciák is azon nagycsapatok közé tartoznak, amelyeknek finoman szólva nem sikerült jól az idén a vb-felkészülés miatt az eddiginél nagyobb jelentőséggel bíró Nemzetek Ligája. Most nem mennék bele abba, hogy mennyire vették komolyan vagy nem komolyan ezt a sorozatot a gallok, de az biztos, hogy az angolokhoz hasonlóan náluk is komoly aggályok merültek fel az elmúlt hónapok produkcióját látva a téli világbajnoksággal kapcsolatban.

Az tény és való, hogy a franciák nehéz csoportba kerültek, hiszen a vb-ezüstérmes horvátok és az Eb-bronzérmes dánok is igen komoly erőt képviselnek, de amíg az angolok és a németek esetében még azzal is lehetne magyarázni a gyenge szereplést, hogy kímélni akarták játékosaikat a világbajnokság előtt, miközben a magyar és az olasz csapat nyugodtan kiállhatott legerősebb együttesével, mivel lemaradt Katarról, addig a franciák esetében ez nem áll fönn, hiszen a horvát-dán kettős is ott lesz Katarban.

Ennek függvényében ez a nyolc, illetve hét pontnyi elmaradás különösen súlyosnak tekinthető. A világbajnok Dániától oda-vissza kikapott, Horvátországban ikszelt, otthon viszont kikapott Modricéktól, s Bécsben is csak egy döntetlenre futotta erejéből, egyetlen győzelmét pedig otthon aratta a csoportból ereje alapján egyértelműen kilógó Ausztria ellen. Az, hogy végül az osztrákok csak egy ponttal szereztek kevesebbet, mint a gallok, szintén mutatja, mennyire gyengén muzsikáltak Mbappéék az elmúlt közel négy hónapban, amely idő alatt a hat fordulóra sor került.

Franciaországban természetesen most sokan kétkednek abban, hogy a válogatottnak reális esélye van-e a címvédésre, vagy pedig megismétlődik a húsz évvel ezelőtti gigantikus lebőgés, amikor regnáló világ- és Európa-bajnokként a Zidane és Henry fémjelezte csapat Szenegáltól és Dániától is kikapott, Uruguayjal pedig ikszelt, azaz egy ponttal és nulla rúgott góllal csoportja utolsó helyén zárva kiesett a világbajnokságról. Több összefüggés is van az akkori és a mostani helyzet között, hiszen 2002-ben is Ázsiában volt a torna, s utoljára 2006-ban volt példa arra, hogy az aktuális címvédő sikerrel vette a csoportfázist a világbajnokságon – akkor Brazília a negyeddöntőig jutott. Európai címvédő csoportkörös továbbjutásához még messzebbre kell visszamennünk az időben, ugyanis 1994-ben a németeknek sikerült regnáló világbajnokként túlélniük a csoportkört. Azóta csak a braziloknak sikerült ilyen státusban sikeresen megvívniuk a vb-csoportkört, hiszen 2006 mellett 1998-ban is ők voltak a trónon a vb kezdetekor. 2010-ben az olaszok, 2014-ben a spanyolok, 2018-ban pedig a németek véreztek el világbajnokként a csoportfázis során, úgyhogy jogos a félelem – különösen a mostani formát látva -, hogy idén a franciákkal folytatódik ez a sorozat.

A franciák vasárnap Koppenhágában játszották utolsó NL-csoportmeccsüket, amelyen 2:0-ás vereséget szenvedtek. A gallok igen halovány játékkal rukkoltak elő. Ugyan a legtöbb statisztikai mutatóban picivel jobbak voltak, de a két legfontosabb mutatóban, azaz a gólokban és a gólhelyzetekben már jócskán elmaradtak a skandinávoktól. A francia sajtó lehangolónak és erőtlennek minősítette a csapat játékát, ami ahhoz viszonyítva, hogy az Ausztria elleni csütörtöki győzelem után még a bizakodó hangok uralkodtak a vb-esélyeket illetően is, igen nagy visszaesésnek nevezhető.

Deschamps: Nem kell naivnak lenni!

A francia játékosok közül többen is nyilatkoztak a dán-meccs után. Antoine Griezmann azt mondta, hogy az első harminc percben jók voltak, utána azonban komoly problémáik adódtak, különösen a dán szögletek lereagálásánál. Az első gólt is egy szöglet után kapták, s ez – mint az Atlético Madrid csatára fogalmazott – nagyon rosszul esett a francia csapatnak. Ezután nem volt elég önbizalmuk, így nem tudtak megindulni hátulról és nem voltak hatékonyak. Griezmann szerint elsősorban a mentalitáson kell változtatni, nem pedig a csapat összeállításán, mivel szerinte azzal semmi gond sincs. Elismerte, hogy a párharcokban kissé félénkek voltak, ezen mindenképpen javítani kell a világbajnokságig hátralévő időben.

“Aggódunk-e a világbajnokság miatt? Egyáltalán nem. Mi egy csapat vagyunk és az edző elhivatott aziránt, hogy a lehető legmagasabb szinten dolgozzunk együtt. Mindent a világbajnokságért teszünk föl egy lapra. Dolgozunk és készen fogunk állni a világbajnokságra” – hangoztatta Griezmann.

Hasonló szellemben nyilatkozott Olivier Giroud is, aki szintén a szögletek nem megfelelő kezelésében és a kevés önbizalomban látja a dánok elleni vereség fő okait, ugyanakkor egyelőre még nem a világbajnokságra koncentrál, hiszen a Milannal háromnaponta fog mérkőzéseket játszani, s most ezekre koncentrál. Annyit azért elmondott, hogy van még munka, de pozitívnak kell maradni és biztos abban, hogy sikerül levonni a megfelelő konzekvenciákat az elmúlt mérkőzésekből és ez alapján sikerül jól felkészülni a világbajnokságra.

Aurélien Tchouaméni már kicsit erősebben fogalmazott, ugyanis azt mondta, hogy egész egyszerűen nem voltak jók Dániában és erre nincs bocsánat. Azt nem gondolja, hogy önbizalomdeficittel küzdene a francia válogatott, de leszögezte, hogy egyénileg és csapatszinten is meg kell találni a hibák forrásait és ki kell javítani azokat. Giroud-hoz hasonlóan ő is hangsúlyozta, hogy a következő hetekben mindenki a klubcsapatára fog elsősorban összpontosítani, de a világbajnokság is ott lesz minden játékosnak a tudatában. Tchouaméni sem aggódik a világbajnokság miatt. Mint mondta, teljes mértékben tisztelik a Nemzetek Ligáját, de a vb-n egy másik meccs lesz a dánok elleni találkozó.

Bizony, a franciák Katarban is megmérkőznek Dániával, mégpedig november 26-án a D-csoport 2. fordulójában. A kvartettet még Ausztrália és Tunézia alkotja. Az angolokhoz hasonlóan tehát a franciák csoportja sem nevezhető a legkeményebbnek, a papírforma alapján a továbbjutásnak könnyedén meg kellene lennie, de a vb-ig még sok víz fog lefolyni a Szajnán és nem lehet tudni, fog-e bárkit súlyos sérülés, esetleg komolyabb eltiltás érni a Katarig hátralévő időben, mert egy ilyen szituáció bizony komolyan befolyásolhatja a csapat teljesítményét.

Didier Deschamps szövetségi kapitány a dánok elleni mérkőzést követő sajtótájékoztatón szintén a jó első 25-30 percet, majd az ezt követő erőtlen francia játékot emelte ki, ugyanakkor azt is kijelentette, túl naiv dolog azt állítani, hogy rendszerszinten lennének problémák a francia válogatottnál, s a koppenhágai vereség elsősorban a dánok agresszivitásának és kapu előtti határozottságuknak tudható be. Deschamps kiemelte, hogy a fiatalok sokat tanulhatnak ebből a mérkőzésből és bízik abban, hogy kettő hónap alatt sikerül új erőre kapni.

Feszülten indult az ősz

A franciáknál tehát egyelőre mindenki bizakodó, vagy legalábbis nem borúlátó a világbajnokságot illetően, de az biztos, hogy elég merész kijelentés lenne ma, ha azt mondanám, hogy Franciaország a világbajnokság legnagyobb esélyese.

A gyenge eredmények mellett ráadásul több konfliktus is terhelte, terheli a francia válogatottat ezekben a hetekben. Ezek közül a legfrissebb múlt hétfőn robbant ki, amikor Kylian Mbappé azzal fenyegetőzött, hogy kihagyja a francia válogatott másnapra tervezett fotózását, mivel az ún. képi jogokra vonatkozó megállapodás módosítására irányuló javaslatát elutasította a francia szövetség (FFF). Végül gyorsan sikerült megállapodni abban, hogy a szövetség hajlandó felülvizsgálni a megállapodás részleteit, s megtalálni a mindenki számára megfelelő megoldást. Mbappé miután elérte célját, visszavonta fenyegetését és részt vett a fotózáson, ezzel is jelezve, hogy mennyire nagy befolyása van a francia fociban.

Ez a súrlódás tehát gyorsan elsimult, de ennél sokkal súlyosabb problémák is borzolják a kedélyeket a francia labdarúgás háza táján kettő hónappal a világbajnokság előtt.

Még augusztus végén történt, hogy Mathias Pogba, az olasz Juventushoz az angol Manchester Unitedtől nyáron visszatérő Paul Pogba bátyja közzétett egy videót öccséről, ami szerint olyan információkkal áll elő a világbajnok labdarúgóról, melyek hatására a szponzorok és a szurkolók is elpártolhatnak tőle. Az állítólag szervezett bandák által megfenyegetett és 13 millió euróval megzsarolt Paul Pogba a rendőrséghez fordult.

A Mathias Pogba Instagram-oldalán augusztus 27-én négy nyelven közzétett videóban elhangzottak szerint öccse végre kezdi megmutatni igazi arcát, ő pedig olyan „robbanékony” információkat tesz közzé testvéréről és annak ügynökéről, Rafaela Pimentáról, melyekkel a labdarúgók, a szponzorok és a szurkolók is Paul Pogba ellen fordulnak.

A világbajnok labdarúgót a hírek szerint egy álarcos, gépfegyveres banda fenyegette és zsarolta meg 13 millió eurót követelve – a bandának pedig Mathias Pogba mellett állítólag a középpályás gyermekkori barátai is tagjai. A gyanú szerint a világbajnok középpályástól még januárban, a manchesteri házában elszállásolt egyik barátja ellopott 200 ezer eurót és egy hitelkártyát.

A Get French Football News azt írja, Pogbát gyermekkori barátai még március végén – amikor hazatért szülővárosába, mert két felkészülési mérkőzésen játszott – fenyegették meg, mert nem támogatta őket kellően, miután profi labdarúgó vált belőle.

Mathias azonban azt állította, Paul hazudott a rendőrségnek és börtönbe akarta küldeni őt, s cáfolta, hogy részt vett volna a zsarolásban. Csavar a történetben, hogy sajtóhírek szerint a Juventus torinói edzőközpontjában Paul állítása szerint egy újabb csoport inzultálta, melynek bátyja is tagja volt.

„Nem a pénzről van szó: önmagam ellenére is belekevertél, majdnem meghaltam miattad, lyukban hagytál, és az ártatlant akarod játszani. Ha minden elhangzik, az emberek látni fogják, hogy nincs nálad gyávább, nagyobb áruló és képmutató ezen a földön” – mondta Mathias Pogba, aki azt állítja, testvére boszorkánysághoz folyamodott, s felbérelt egy muzulmán vallástanítót, hogy mágiával ártson a Paris Saint-Germain támadójának, Kylian Mbappénak.

„Soha nem jó, ha egy képmutató és egy áruló van a közeledben!” – tette hozzá Mathias Pogba.

„Megerősítem, hogy 2022. augusztus 3-án nyomozás indult egy szervezett bűnbanda által elkövetett zsarolási kísérlet vádjával. A nyomozást az OCLCO-ra bízták” – közölte a Reutersszel a francia ügyészség, amely mellett az olasz hatóságok is vizsgálatot indítottak. Utóbbiak nem tétlenkedtek sokat, ugyanis szeptember közepén letartóztatták Mathias Pogbát, mivel a vádak szerint részt vett egy emberrablási kísérletben, amelynek az áldozata saját testvére, Paul lett volna. Mathias Pogbát bevitték a rendőrök, hogy kikérdezzék az emberrablási kísérletről, amelynek célja az volt, hogy 13 millió eurót kierőszakoljanak a Juventus játékosától.

Az eljárás részeként három másik személyt is letartóztattak. A vád: szervezett bandák által elkövetett fegyveres zsarolás és emberrablás, amely egy bűnszervezethez kapcsolódó bűncselekmény előkészítése, vagy elősegítése.

A The Times szerint a Pogba-családban megpróbálták elsimítani az ellentéteket, a sztárjátékos szerint a testvérét a banda többi tagja befolyása alatt tartja (Mathias szintén labdarúgó, a tavalyi évadot a francia alacsonyabb osztályú Belfort csapatánál töltötte).

Paul Pogba júniusban tért vissza az angol Manchester Unitedtől szabadon igazolható labdarúgóként az olasz Juventushoz, de a torinóiak amerikai túráján súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, majd úgy döntött, nem műtteti meg magát, így még a katari világbajnokság előtt visszatérhet és ott lehet a tornán. Pogba jelenleg rendőri védelem alatt áll.

Ezzel még nincs vége a botrányok sorának, ugyanis szeptember közepén kiderült, hogy Noël Le Graët, az FFF elnöke ellen vizsgálatot indított a francia sportminisztérium, mivel A So Foot sportmagazin szeptember 8-i száma névtelen tanúvallomások alapján arról írt, hogy az elnök három beosztottjának is szexuális tartalmú üzeneteket küldött.

Az elnök, valamint Florence Hardouin, az FFF főigazgatója szeptember 16-án találkozott Amélie Oudéa-Castéra sportminiszterrel, majd a megbeszélés után bejelentették, hogy az általános oktatási-, sport- és kutatási felügyelőség megindítja a vizsgálatot.

A minisztérium közleményében hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy az FFF teljes mértékig tisztelettel viszonyuljon minden alkalmazottjához, a hierarchikus szintjüktől függetlenül, illetve vezetői elkötelezzék magukat a diszkrimináció és az erőszak elleni küzdelem mellett, különös tekintettel a szexista és szexuális megkülönböztetésre.

Az FFF rágalmazás miatt feljelentést tett a magazin ellen.

Ez a sok probléma egyesekben már a 2010-es világbajnokságon történteket elevenítette fel, amikor a francia válogatottnál óriási feszültségek gyűltek össze. Ennek legfőbb oka abban volt keresendő, hogy a játékosok nagy része hűvös viszonyt ápolt Raymond Domenech akkori szövetségi kapitánnyal, akivel 2006-ban még vb-ezüstérmes volt a gárda, a 2008-as Európa-bajnokságon azonban utolsó lett csoportjában (még Románia is megelőzte), majd a 2010-es dél-afrikai vb-re csak pótselejtezőn keresztül tudott kijutni, ráadásul úgy, hogy az Írország elleni visszavágón a gallok egyenlítő gólját (vereség esetén kiestek volna) Thierry Henry kezezése előzte meg, amelyet a bíró nem vett észre.

A nem éppen sportszerű kvalifikáció miatt nagyon rossz morális állapotban volt a francia válogatott, s ezt tetézte a társadalom és a sajtó megvető hozzáállása. A franciák a tornán egy Uruguay elleni pokolian gyenge 0:0-val kezdtek, majd simán kikaptak Mexikótól. Utóbbi meccs után tört ki a feszültség a labdarúgókból, s ez egészen odáig fajult, hogy Nicholas Anelka Domenech kapitány édesanyjára tett nem éppen kedves megjegyzéseket. Anelkát hazazavarta a kapitány, erre a játékosok teljesen szembe fordultak bele, s még annak veszélye is fölmerült, hogy bojkottálják a Dél-Afrika elleni, már tétnélküli mérkőzést. Végül kiálltak, de 2:1-re kikaptak a gyengécske házigazdától, így ennek a vébének is teljes lebőgés lett a vége.

Most ugyan nem ennyire súlyos a helyzet, de nagy kérdés, hogy ezek a feszültségek mennyire lesznek hatással a francia válogatott felkészülésére, arról nem is beszélve, hogy sok sérültje van a csapatnak, s a klubmérkőzésekben bőven benne rejlik a további sérülések veszélye, s ha egy alapember dől ki, az a vb-esélyeket is befolyásolhatja.

Tehát nem minden fenékig tejfel a világbajnoknál, de Katarig még van egy kis idő, így bízhatnak a francia szurkolók abban, hogy a világbajnokságon jobban szerepel majd az együttes.

A kiemelt kép forrása: FRANCK FIFE/AFP

Leave a Reply