“Nem volt kérdés, hogy visszavonulok” – megszólalt Roger Federer búcsújával kapcsolatban

Roger Federer a dolgok jelenlegi állása szerint a hétvégén esedékes Laver-kupán fog utoljára profi mérkőzést játszani visszavonulása előtt. A svájci teniszlegenda most részletesen beszélt arról, miért döntött korábbi fogadkozásaival ellentétben mégis a visszavonulás mellett.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Roger Federer – amennyiben jobb térde lehetővé teszi számára – a péntektől vasárnapig rendezendő Laver-kupán, Európa és a világ többi részének összecsapásán fog utoljára ütőt ragadni profi mérkőzésen és tornán. A svájci ugyanakkor a hírek szerint csak az utolsó pillanatban dönti el, hogy tényleg játszik-e, mert jobb térdének állapota bizonytalan.

A legendás játékos most hosszú interjút adott a Le Temps című svájci újságnak, amiben részletesen megindokolta, miért fejezi be 1998-ban kezdődött pályafutását azután, hogy az elmúlt kettő évben rendszeresen azt mondta, vissza szeretne térni a pályára.

“A visszavonulás nem volt többé kétséges. A döntés néhány nap alatt született meg. Amikor július 3-án elutaztam Wimbledonba, hogy részt vegyek a centerpálya centenáriumi ünnepségén, azt mondtam a pályán, hogy reménykedem a visszatérésben még egyszer és ezt őszintén mondtam. Tíz nappal később azonban a térdem még mindig ugyanolyan állapotban volt, nem láttam több javulást. Csináltattam egy röntgent, amelynek eredménye nem volt szörnyű, de akkor megértettem, hogy életemben elérkeztem egy útkereszteződéshez és föl kellett tennem magamnak a megfelelő kérdéseket. Már nagyon vékony jégen haladtam, minek kitartani? Akkor azt mondtam magamnak: ‘Rendben, megértettem, ezennel vége. Tudom, hogy ez a legjobb döntés’. Ez július végén történt, de még három hétig nem tudtam levonni döntésem konklúzióit”.

Roger Federer utolsó mérkőzését a tavalyi wimbledoni torna negyeddöntőjében játszotta, ahol 3:0-ás szettaránnyal kikapott a lengyel Hubert Hurkacztól, mégpedig úgy, hogy az utolsó játszmát 6-0-ra bukta el. Mint most bevallotta, kibírhatatlan fájdalmat érzett akkor.

“A 2021-es visszatérés nehéz volt. Nem voltam 100%-os és ez a wimbledoni negyeddöntőben már nagyon kijött rajtam. A mérkőzés után megértettem, hogy ez már nem megy, sosem leszek makulátlan fizikai állapotban, és most pályafutásom legnehezebb pillanatait élem meg. Nem tudtam igazán, hogy mit mondjak a sajtónak – szerencsére senki sem kérdezte, hogy van a térdem. Senki nem érezte, hogy nekem annyi”.

A svájci legenda hosszú hónapok vívódása után döntött úgy, hogy bejelenti visszavonulását, de mint mostani szavaiból kiderül, még II. Erzsébet brit uralkodó szeptember 8-án bekövetkezett halála is hátráltatta bejelentését.

“Igyekeztem mindenre gondolni, beleértve II. Erzsébet királynő halálát is. Azon tanakodtam, jogomban áll-e egy gyászidőszakban ilyen bejelentést megtenni. Egy korábbi, megfelelő pillanatban akartam bejelenteni visszavonulásomat, mert szerettem volna megszabadulni az ezzel járó feszültségtől. Nem volt könnyű, de úgy gondolom, a dolgok úgy vannak jól, ahogy vannak” – áll a Le Temps hasábjain megjelent interjúban.

Federer ezt követően beszélt annak a levélnek titkairól, amelyben bejelentette visszavonulását múlt csütörtökön.

“Sokat töprengtem azon, hogyan tegyem meg a bejelentést. Azt gondolunk a közösségi médiáról, amit akarunk, de az az egy előnye mindenképpen megvan, hogy egyszerre el lehet érni rajta keresztül mindenkit. Utána nem akartam videót készíteni magamról, és tíz év múlva azt mondani magamban: ‘Úristen, mi ez?!’. Innentől fogva egy levélre gondoltam, amit fölmondhatok egy hangfelvételre is – egyből tudtam, hogy ez lesz a legjobb megoldás. Magam akartam megírni a levelet, hogy legyen személyes érintettségem benne, de nem szoktam írni. Túl hosszú folyamat volt, mire megírtam a levelet, hiszen állandóan zavart valami, ráadásul ott voltak a gyerekek is, akikkel szintén foglalkoznom kellett. 25 verziót készítettem. Mindez kettő hétbe került nekem. Amikor kitettem ezt az üzenetet, négy percig semmi sem történt. Az emberek meghallgatták a hangüzenetet, s minden csak ezután következett. Nem néztem meg túl sok ezzel kapcsolatos témát az újságokban és a televízióban, ezt majd később, teljesen nyugodtan fogom megtenni. Ami igazán megérintett, az a sok üzenet, amelyben nem a rekordjaimról vagy a sikereimről volt szó. Ezekben az üzenetekben elsősorban azt fejtették ki szerzőik, hogy milyen volt a viselkedésem, s rengeteg pozitív tartalmú üzenetet kaptam ezzel kapcsolatban, s igazán ezekben találtam meg a szépet”.

Roger Federer interjújának végén nyitva hagyta az ajtót a bemutatókon, gálákon való szereplés előtt, mert szeretné még élvezni a teniszezést.

“Nem szeretem azt mondani a szurkolóknak, hogy vége, hogy soha többé nem térek vissza. Mindig károsnak találom, ha a jó játékosok befejezik és utána nem látjuk őket többé. Mindenképpen szeretnék bemutatómérkőzéseket játszani, amennyiben képes leszek rá. Túlságosan szeretem ezt a sportágat ahhoz, hogy csak úgy befejezzem, s ha lehetőségem lesz rá, meg fogom hívni edzőimet és megköszönöm szurkolóimnak mindazt, amit tőlük kaptam”.

Roger Federert tehát ha minden jól megy, a hétvégén láthatjuk utoljára élesben játszani. Reméljük, jobb térde jobb állapotba kerül, s akkor nem lesz kérdés, hogy legalább egy mérkőzésen pályára fog lépni Londonban. A Laver-kupa, Európa és a világ többi részének összecsapása péntektől vasárnapig tart majd és az Eurosport élőben közvetíti, úgyhogy a magyar szurkolók sem maradnak le Roger Federer utolsó mérkőzéséről.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply