Dubaj is készül a focivébére

Napra pontosan kettő hónap múlva veszi kezdetét Katarban a labdarúgó-világbajnokság, vagyis van még némi idő a torna rajtjáig, azonban Dubajban már most kezd alakulni a vb-láz. Az Egyesült Arab Emirátusokhoz tartozó városban abban bíznak, hogy sok turista fog ott megszállni a világbajnokság ideje alatt, mivel az apró Katarban aligha férne el annyi külföldi, aki a dolgok jelenlegi állása szerint odautazik a torna miatt.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A katari fővárostól, Dohától alig egy órányi repülőútra lévő Dubajban, az Arab-öböl legnépszerűbb turisztikai úticéljában már most, kettő hónappal a torna rajtja előtt javában készülnek a labdarúgó-világbajnokságra, ugyanis minden bizonnyal sok, a vb-re érkező szurkoló és turista itt fog megszállni. Mindezt az teszi lehetővé, hogy Katar és az Egyesült Arab Emirátusok között lehetőség lesz oda-vissza utazni repülővel vagy busszal, mivel egyszerűsítik a vízumszabályokat.

A katari hatóságok azzal számolnak, hogy naponta 160 légijárat fog közlekedni a két ország között, ezek közül nagyjából 30 fog Dubajból indulni és oda érkezni. Azután, hogy Katar és az Egyesült Arab Emirátusok között 2017 pünkösdjétől több éven keresztül lehetetlen volt a közlekedés a politikai feszültségek miatt, az elmúlt hónapokban jelentősen javult a helyzet. Nem csak azért fog a tervek szerint rengeteg járat közlekedni a két ország között a vb ideje alatt, hogy a Dubajban megszálló szurkolók eljuthassanak a mérkőzésekre, hanem azért is, mert az Egyesült Arab Emirátusok mintegy 10 milliós lakosságának jelentős része külföldről érkezett és telepedett le az országban.

Közéjük tartozik a francia-libanoni Firas Yassine is, aki Dubajban lakik, s amióta kiderült, hogy egyszerűen lehet utazni Katarba és onnan vissza a vb ideje alatt, nem habozott azonnal jegyet vásárolni a tornára, mivel nagy szurkolója a francia válogatottnak. Yassine feleségével együtt fog részt venni a mérkőzéseken.

Eredetileg az volt a tervük, hogy több napig maradnak Dohában, azonban a katari főváros szállodaárai eléggé borsosak, ezért úgy döntöttek, hogy november 26-án elutaznak, hogy a helyszínen nézhessék meg a Franciaország – Dánia mérkőzést, ám néhány órával a találkozó lefújása után mennek is vissza Dubajba.

Dubaj népszerű turisztikai úticél

A dubaji hatóságok abban reménykednek, hogy az egyszerű oda-vissza utazás sok külföldi szurkolót fog arra ösztökélni, hogy a városban szálljon meg a világbajnokság alatt.

Katar 1-1.2 millió embert vár a torna ideje alatt, azonban amiatt, hogy Katar egy igen pici ország, ebből fakadóan Dohában viszonylag kevés szálláshely van, ráadásul szigorú korlátozások alá esik az alkoholfogyasztás és az ország méretei miatt az egyéb szabadidős lehetőségek is szűkek, sokan lesznek, akik a szomszédos országokban, így az Egyesült Arab Emirátusokban és az utazási feltételeket szintén lazító Szaúd-Arábiában fognak megszállni – utóbbi országból szintén lehetőség lesz naponta oda-vissza repülni a vb alatt.

Dubaj szomszédjaihoz viszonyítva kevesebb energiahordozóval rendelkezik, mégis igen gazdag város, mivel turizmusa rendkívül fejletté vált. Megszámlálhatatlan szálloda, bár, üzletközpont és mindenféle attrakció várja az ide érkezőket.

A Dubaji Sporttanács egy közleményben jelezte, hogy egymillió látogatóra számítanak a világbajnokság alatt, akik Katar helyett itt teszik le csomagjaikat egy szállodaszobában, vagyis itt költenek nem kevés pénzt a szállásra. A mérkőzésekre érvényes jegyekkel rendelkezők számára egyszerűsítik a vízumkiadást.

Az Expat Sports sporteseményekre szakosodott, emirátusokbeli utazási iroda szerint sok szurkoló ki fogja használni a lehetőséget arra, hogy mind Dubajt, mind Katart fölfedezze. “Dubaj világszerte ismert üdülőhely, ahol számos, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységet is lehet űzni” – írta a cég az AFP-nek eljuttatott e-mailjében.

Dubaj bejelentette, hogy több szurkolói zónát is nyitni fog parkokban, tengerparti részeken és a luxuséttermekkel teletűzdelt dubaji üzleti negyedben is. A Pálma névre keresztelt mesterséges sziget egyik szállodája kizárólag a vb miatt érkezők számára lesz megnyitva az év végén.

Az Expat Sports közlése szerint erős kereslet mutatkozik vb-ajánlataikra Mexikóból, Indiából és az Egyesült Királyságból. Azzal számolnak, hogy ha továbbra is a mostani ütemben érkeznek be a foglalások, akkor rövidesen az összes hely el fog kelni a szóban forgó szállodában.

Mohammed bin Rásid Al-Maktúm sejk, az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöke, a Dubaji Emírség vezetője vasárnap kijelentette, hogy az idei év első felében 2 milliárd forint bevétele származott Dubajnak a turizmusból, s a világbajnokság miatti erős keresletnek köszönhetően minden bizonnyal nagyon erős 2022-t zárhatnak majd. Dubaj tavaly közel 16 millió turistát látott vendégül, s egyértelműen a turizmus a legfőbb bevételi forrása, így érthető, hogy az emírség vezetői miért látnak ekkora potenciált a világbajnokságban ilyen szempontból.

Ahogy James Swanston, a Capital Economics közgazdásza elmondta, a fejlett turisztikai hálózat, a magas színvonalú közlekedés és Katar közelsége mellett más előnyei is vannak annak, ha valaki Dubajban száll meg a vb ideje alatt. Dubaj más Öböl-menti városokhoz viszonyítva bizonyos kulturális aspektusokban enyhébb szabályokat alkalmaz, így pl. kevesebb korlátozás vonatkozik az alkoholfogyasztásra és az öltözködést is szabadabban lehet megválasztani.

Katarban általában csak a kormány által kiadott koncesszióval rendelkező üzletekben lehet alkoholt tartalmazó italokat vásárolni, ezen kívül pedig harminc bárban és szállodai étteremben lehet még szeszesitalhoz jutni. A világbajnokság szervezői a múlt héten igyekeztek megnyugtatni a szurkolókat afelől, hogy a stadionok környékén a mérkőzések előtti néhány órában lesznek sörárusító standok és a legnagyobb dohai szurkolói zónában is lehet majd alkoholos italokat vásárolni.

A világbajnokságig tehát pontosan kettő hónap van hátra, s az Arab-öbölben egyre nagyobb a vb-láz, amely jelen állás szerint igen sok zsebet fog kitömni a következő hetekben.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply