Közvetítések, esélyesek, nagy nevek – ezt kell tudni az EL-ről és az EKL-ről

A Bajnokok Ligája után ma este kezdetét veszi a másik két nemzetközi kupasorozat, az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga csoportköre is. Ebben a cikkben összefoglaljuk a két sorozattal kapcsolatos legfontosabb és legérdekesebb tudnivalókat, köztük a közvetítésekkel, a magyar résztvevőkkel és egyebekkel.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Hol és mikor lesznek közvetítések?

Az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga mérkőzéseit egyidőben, csütörtökönként 18:45-től és 21:00-tól rendezik. Mindkét sorozatot az M4 Sport és az RTL+ közvetíti. Az M4-en lesznek láthatóak a Ferencváros EL-mérkőzései, így a ma 21:00-kor kezdődő Trabzonspor elleni összecsapás is. Az RTL+-on a többi EL/EKL-meccs közül közvetítenek minden játéknapon kettőt. Késő este mindkét csatornán összefoglalóval jelentkeznek, úgyhogy aki nem akar lemaradni a forduló góljairól, annak érdemes éjszakáznia egy kicsit, már amennyiben tud.

Mi változik a téli világbajnokság miatt?

Ahogy a Bajnokok Ligája, úgy a két kisebb sorozat esetében is változást hoz az idei naptárban a november 20-án rajtoló katari világbajnokság. Az EL-ben és az EKL-ben is egy héttel előbb kezdődik meg a csoportkör a megszokottnál, s hamarabb, egész konkrétan november 3-án fog véget érni. A tavaszi egyenes kieséses szakasz már a megszokott rendben, azaz jövő február és június között fog lezajlani.

Kik a favoritok?

Az Európa Ligában több olyan csapatot is találunk, amely az elmúlt évtizedekben inkább a Bajnokok Ligájában vitézkedett, de most gyengébb időszakát éli. Jó eséllyel ezen csapatok közül fog kikerülni a végső győztes. Mindenképpen favorit az Európa Konferencia Liga első szezonjának megnyerésével ide kvalifikáló AS Roma, valamint a 2017-ben EL-győztes, 2021-ben EL-döntős Manchester United. Az esélyesek között kell emlegetnünk a 2019-ben döntős, idén elődöntős Arsenalt, ugyanakkor az is érdekes lesz, hogy kik fognak a Bajnokok Ligájából átkerülni ide, ugyanis a topsorozat csoportharmadikjai februárban az Európa Liga legjobb 32 csapata között folytatják szereplésüket, s a Bayern München, Barcelona, Internazionale trióból egy együttes biztosan itt fog kikötni, ha csak a Viktoria Plzen nem okoz elképesztő meglepetést. A pillanatnyi forma alapján az sem elképzelhetetlen, hogy más nagycsapatok is az EL-ben fognak szerepelni tavasszal, úgyhogy az erőviszonyok még alaposan megkavarodhatnak.

Ami az EKL-t illeti, ott esélyesnek érzem a Fiorentinát, a West Ham-et és a Villarrealt, ugyanakkor az Európa Liga csoportharmadikjai itt folytatják szereplésüket, úgyhogy itt is megkavarodhatnak még a dolgok.

Kik lesznek a magyar szereplők?

Az Európa Liga csoportkörében ott lesz a magyart alig foglalkoztató Ferencváros, amely a Trabzonsporral, a Monacóval és a Crvena zvezdával került egy csoportba. Az együttes továbbjutási esélyei finoman szólva is haloványak. A második számú sorozatban fog játszani ősszel a Fenerbahcét erősítő Szalai Attila, az Union Berlinben focizó Schäfer András, a freiburgi Sallai Roland, az Európa Konferencia Ligában pedig a Baselben remeklő Szalai Ádám. A Fenerbahce elég nehéz csoportba került, hiszen a Dinamo Kijev és a Rennes ellen is játszani fog. Az Union Berlin a Malmövel, a Bragával és a belga St. Gilloise-szal van egy kvartettben, továbbjutási esélyei jók. A Freiburg a Nantes-tal, az Olimpiakosszal és a Karabahhal került össze, ami nem a legkönnyebb hármasnak mondható. A Basel a Pozsonnyal, az örmény Pjunik Jerevánnal és a litván Zalgiris Vilniusszal került össze – a svájciaknak kötelező lenne az első hely megszerzése.

Miért kell mindenáron a csoport első helyén végezni?

Azért, mert mindkét sorozat egyenes kieséses szakasza az eggyel fölötte álló sorozatból érkező csoportharmadikok és az itt csoportjuk második helyén végzett együttesek közötti, a nyolcaddöntőbe jutásért vívandó mérkőzésekkel fog indulni. A csoportelsők mind az EL-ben, mind az EKL-ben automatikusan a legjobb tizenhat közé kerülnek, s ott játszanak valamely legjobb 32 közötti párharc továbbjutójával.

Vannak halálcsoportok?

Az Európa Ligában nem beszélhetünk kifejezett halálcsoportról, de ettől függetlenül lesznek olyan párosítások, amelyek keményeknek ígérkeznek. Ide tartozik többek között az Arsenal – PSV Eindhoven, a Manchester United – Real Sociedad, vagy éppen az AS Roma – Real Betis találkozó. Igen érdekesnek ígérkezik a ma esti Fenerbahce – Dinamo Kijev mérkőzés, hiszen egyfelől két, a nemzetközi porondon rutinosnak számító együttes feszül egymásnak, másfelől pedig a két gárda júliusban, a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulójában már találkozott egymással, s az isztambuli visszavágó igen paprikás hangulatú volt a Fener-drukkerek Putyint éltető rigmusai miatt. Nem tartanám meglepőnek, ha ma este is lennének hasonló incidensek, hiába kapott jókora büntetést a Fenerbahce. Azt a párharcot egyébként a kijeviek nyerték, úgyhogy Szalai Attiláéknak van miért visszavágni. Szintén ma este lesz a Lazio – Feyenoord mérkőzés, ahol szintén két, az európai színpadon tapasztaltnak mondható együttes találkozik, amelynek ráadásul fanatikus szurkolói vannak, úgyhogy egy kis cirkusz ott sem kizárt.

Az Európa Konferencia Ligában sem beszélhetünk halálcsoportról, hiszen a topligák csak egy csapatot küldenek ebbe az új sorozatba, de azért itt is lesznek olyan meccsek, amelyekre érdemes odafigyelni. Ebbe a kategóriába tartozik az Anderlecht – West Ham és a Nice – Köln párharc – utóbbi első felvonására éppen ma este kerül sor Nizzában.

Kik azok a játékosok, akikre érdemes figyelni?

Akármennyire is hihetetlenül hangzik, de Cristiano Ronaldo ebben a szezonban az Európa Ligában fog játszani. A portugál sztár a 2002-2003-as idény óta minden kiírást a Bajnokok Ligájában töltött aktuális csapatával, ám a Manchester United – részben CR7 gyengélkedése miatt – csak a 6. helyet szerezte meg az angol bajnokság legutóbbi szezonjában, így az EL-ben indulhat. Az MU-ból kiemelhető még a Real Madriddal BL-t nyert Raphäel Varane és Casemiro, illetve Bruno Fernandes és a most szerződtetett, az Arsenal ellen góllal bemutatkozó Antony is. A Romában ott lesz többek között a nyáron igazolt Paulo Dybala, az Arsenalban a szintén nyáron a Manchester Citytől megszerzett Gabriel Jesús és Olekszandr Zincsenko, a Betisben a francia Nabil Fekir, vagy éppenséggel a Lazióban Ciro Immobile és Szergej Milinkovics-Szavics.

Az Európa Konferencia Ligában fog játszani a West Hamet erősítő Michail Antonio és a Nice új kapusa, Kasper Schmeichel.

Kik a fekete lovak?

Az Európa Ligában a szakértők és a szakírók többségének véleménye szerint kilóg a mezőnyből a török bajnok, de nem túl nagy nemzetközi eredménysorral rendelkező Trabzonspor, a belga ezüstérmes Union St. Gilloise, valamint a két ciprusi csapat: az Omonia Nicosia és az AEK Larnaca. Szintén igen kicsi esélyekkel vág neki az EL csoportkörének a finn HJK Helsinki, amely ugyan tavaly ott volt az EKL főtábláján, de ott sem alkotott maradandót.

Az Európa Konferencia Ligában már nehezebb dolgunk van, mivel a csapatok jelentős részét nem ismerjük szinte semennyire. Lesz a mezőnyben az RFS személyében egy lett csapat, amely a Fiorentinával, a Heartsszal és a Basaksehirrel fog játszani. A rigai focisuli együttese számunkra ismerős lehet amiatt, hogy a tavalyi EKL-selejtezőben kettős győzelemmel, 5:0-ás összesítéssel búcsúztatta a Puskás Akadémiát. Most aligha fognak sok győzelmet aratni, nem hogy sok gólt rúgni.

Szintén fekete ló a dán Silkeborg, amely 21 év után szerepelhet ismét a nemzetközi porondon, s először jutott nagy sorozat főtáblájára. Nekik sem lesz egyszerű dolguk, hiszen az Anderlecht, a West Ham és a Steaua Bukarest ellen kell pályára lépniük.

A cseh Slovacko együttese húsz év kihagyás után tavaly jutott ismét európai kupa selejtezőjébe, ám idén indulhat először főtáblán. Nekik a Nice, a Köln és a Partizan Belgrád ellen kellene villantaniuk.

Nagy érdeklődés kísérheti az európai kupák történetének első liechtensteini főtáblás együttese, a Vaduz szereplését. A csapat a svájci másodosztályban szerepel, azonban a Liechtensteini Kupa megnyerésével (bajnokság nincsen az alpesi miniállamban) kvalifikálta magát az EKL-be, ahol sikerrel vette a selejtezőt, így most az Apollón Limasszollal, a Dnipróval és az AZ Alkmaarral küzdhet meg. Sok esélyük azért nekik sincs, de ki tudja…

Ismerős lehet az ír Shamrock Rovers, amelyet a Ferencváros küldött át az Európa Konferencia Ligába. Az együttes mindössze másodszor indulhat nemzetközi kupa csoportkörében. A 2011-12-es Európa Liga-kiírásban mind a hat mérkőzését elvesztette. Most az EKL-ben a norvég Molde, a belga Gent és a svéd Djurgaarden lesznek az ellenfelek. Továbbjutási esélye az ír csapatnak is kevés van szerintem.

A H-csoportban két olyan együttes is szerepel, amely korábban még sosem jutott főtáblára. A litván Zalgiris Vilnius 1989 óta szinte minden idényben indulhatott valamely sorozat selejtezőjében, de csoportkörbe eddig nem jutott. Ugyanez áll az örmény Pjunik Jerevánra, amely először 1996-ban játszhatott európai kupaselejtezőt, ám szintén első alkalommal tudott idén főtáblára jutni. Talán mondani se kell, hogy Litvánia és Örményország első főtáblás csapatairól beszélünk, mint ahogy az RFS is az első lett csapatként tudott csoportkörbe kerülni.

Ugyanez áll a koszovói Ballkani csapatára is, amely a G-csoportban kapott helyet. Koszovó csak néhány éve indulhat önállóan a nemzetközi labdarúgó-sorozatokban, így nagy bravúrnak számít, hogy máris sikerült a kis balkáni ország egyik klubjának főtáblára kerülnie. A Ballkani az észak-macedón Shkupi búcsúztatásával került az EKL csoportkörébe. Suva Reka város csapatáról van szó, amelynek csupán 1500 férőhelyes a stadionja, ugyanakkor első nekifutásra került a főtáblára, hiszen idén jutott ki először az európai porondra, miután tavasszal megnyerte a 10 csapatos koszovói bajnokságot. A Ballkani az észak-macedón riválist megelőzően San Marinó-i és feröeri riválist búcsúztatott a selejtezőben, most viszont a Kolozsvár, a török Sivasspor és a nem kevés nemzetközi rutinnal bíró Slavia Praha lesznek ellenfelei. Azt hiszem, ettől a csapattól már a pontszerzés is nagy bravúr lenne.

Hol lesznek a döntők?

Az Európa Liga fináléját 2023. május 31-én a Puskás Ferenc Stadionban rendezik – ez lesz az első Magyarországon játszandó nemzetközi kupadöntő, ha nem számítjuk ide a 2019-ben az Üllői úton játszott női BL-döntőt. Az Európa Konferencia Liga fináléjára 2023. június 7-én Prágában, a Fortuna Arénában kerül sor. Csehország is először rendezhet nemzetközi kupadöntőt. Ez a Slavia Praha stadionja, amely ugyebár ebben a sorozatban szerepel, úgyhogy őket külön motiválhatja annak lehetősége, hogy saját pályájukon játszhatnák a döntőt, ha eljutnak oda. A következő hónapokban minden kiderül.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: AI / Reuters / Panoramic

Leave a Reply