Erősebb föllépést sürgetnek az agyrázkódások ellen a sportban

Az elmúlt években több sportágban is komolyan elkezdték tanulmányozni, hogy az agyrázkódások mekkora kockázatot jelentenek a sportolók későbbi életminőségére, egészségére. A napokban megjelent egy tanulmány, amely azt javasolja, hogy szorosabb nemzetközi együttműködés valósuljon meg annak érdekében, hogy a közeljövőben ajánlásokat, akár szabályokat lehessen megfogalmazni a fejet nagyban igénybevevő sportágakban eme testrész fokozottabb védelmének céljából.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Fokozottabb nemzetközi együttműködésre van szükség a sportolás, az agyrázkódás és a degeneratív betegségek kockázata közötti vélt kapcsolat föltárására – ez a konklúziója egy tegnap megjelent brit tanulmánynak.

Az Alzheimer-kórt kutató brit orvosok társasága és a Health Policy Partnership közös vizsgálata nem sokkal azután látott napvilágot, hogy júliusban egykori rögbijátékosok feljelentést tettek a Rögbi Világszövetség, a sportág legfőbb nemzetközi szervezete, valamint az angol és a walesi szövetség ellen, mert nem gondoskodtak a krónikus neurológiai sérülésekkel szembeni védelmükről.

A közel 200 feljelentő között találjuk Ryan Jonest (a kiemelt képen), a walesi válogatott egykori csapatkapitányát és Steve Thompsont, az angolok világbajnok játékosát, valamint több más, már visszavonult rögbist, akikről egytől egyig kiderült, hogy előrehaladott demenciában vagy más, visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodásban szenvednek, ami jó eséllyel összefüggésben van sportolói karrierjükkel.

A közelmúltban több tanulmány is azt állapította meg, hogy kapcsolat van az élsportolók esetében az aktív korban elszenvedett agysérülések és az idősebb korban jelentkező neurodegeneratív betegségek között, ugyanis Nagy-Britanniában jelentősnek mondható az ilyen problémákkal küzdők között a korábbi sportolók, főként labdarúgók és rögbijátékosok aránya, hiszen pl. az 1966-ban világbajnoki címet szerzett angol labdarúgó-válogatott több tagja is demenciában hunyt el az elmúlt pár évben, s a még élők közül pl. Sir Bobby Charlton is hasonló gonddal küzd. Ez alapján teljesen világos, hogy a korábbi élsportolók nagyobb eséllyel kapnak el ilyen betegségeket, mint a lakosság más rétegei.

Willie Stewart glasgow-i neuropatológiai tanácsadó egy néhány évvel ezelőtt megjelent, itt a Sportudvaron is idézett kutatásában arra mutatott rá, hogy az egykori professzionális labdarúgók 3,5-szer nagyobb valószínűséggel fognak valamilyen neurodegeneratív betegségben (demencia, Alzheimer-kór stb.) meghalni. A brit és az amerikai labdarúgásban már vannak olyan kezdeményezések, hogy 12 éves kor fölött megtiltják a fejjáték tanítását a gyerekek számára.

A most megjelent, Demencia és sport: a jövő kutatási prioritásai címen megjelent tanulmány azonban nem tartja elegendőnek a mostani intézkedéseket, s konklúzió gyanánt azt vonta le, hogy szorosabb és kiterjedtebb nemzetközi együttműködésre van szükség, hogy teljesen föltárhassák a fejjáték és az agyi sérülések, valamint az idősebb korban föllépő szellemi megbetegedések közötti kapcsolatot. A szakemberek egy kutatókból és a kutatásokat finanszírozó pénzügyi szereplőkből álló nemzetközi konzorcium létrehozatalát javasolja, hogy mélyrehatóbban vizsgálódhassanak.

“Jelen pillanatban sok korlátja van a létező kutatások sikeres folytatásának, ami nehézzé teszi az adatok összehasonlítását és általános következtetések levonását. Az egyes tanulmányok gyakran nincsenek egymással összevetve, s eltérő kutatási módszertannal készülnek és a kulcsfogalmak is eltérőek. Az értékelési módszerek és a vizsgálat alanyainak nyomonkövetési ideje kapcsán is jelentős eltérések mutatkoznak” – áll a jelentésben.

A brit szakemberek azt is javasolják, hogy hosszútávú tanulmányokat végezzenek, s azokat terjesszék ki a férfi sportolókon túl a női atlétákra, a gyermekekre és a serdülőkre is, hogy meg lehessen állapítani, vannak-e eltérések a kockázatok terén az egyes csoportok között. A brit Alzheimer-kórt kutató orvosok társasága félmillió fontos befektetést hajt végre, hogy fejleszthessék a kutatási módszereket ezen a területen.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply