Újraindulhat Blatter és Platini pere

A svájci bíróság július 8-án jogerősen fölmentette a vádak alól Sepp Blatter volt FIFA-elnököt és Michel Platini volt UEFA-vezért a kettejük között történt gyanús pénzügyi tranzakció ügyében. Az ügyészség tegnap azonban jelezte, hogy perújrafelvételi kérelmet terjeszthet elő, mivel úgy látja, hogy a bíróság nem járt el körültekintően a két egykori focivezető ügyében. Blattert és Platinit csalással vádolták, amiért börtönbe is kerülhettek volna. Lehet, hogy még nem lélegezhetnek föl.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Úgy tűnik, nincs vége a FIFA-botránynak. Bár a Bellinzonában működő svájci Szövetségi Büntetőbíróság július 8-án fölmentette a csalás vádja alól Sepp Blattert, a nemzetközi- és Michel Platinit, az európai szövetség egykori elnökét, de az ügyészség tegnap jelezte, hogy perújrafelvételi kérelem benyújtásában gondolkodik, vagyis újrakezdődhet a hosszú évek óta tartó jogi huzavona.

A kérelem benyújtásával az ügyészségnek meg kell várnia, amíg megérkezik a bíróság írásos ítélete, benne a részletes indoklással, mivel csak ennek birtokában és ismeretében lehet a perújrafelvételt megtenni. Az is előfordulhat, hogy végül belenyugszanak az ítéletbe, de a tegnapi közlés alapján ez nem valószínű. A 67 éves Platinit és a 88. évét taposó Blattert júniusban állították a bellinzonai bíróság elé, mert az ügyészség csalással vádolta meg őket. Az ügy hátterében elsősorban az a 2 millió svájci frankos kifizetés állt, amelyet Blatter még a FIFA elnökeként önhatalmúlag utaltatott ki a nemzetközi szövetség kasszájából Platini számára, magáncélokra, ami ellenkezik az előírásokkal.

Emellett vizsgálják az 1998 és 2002 közötti időszakot is, amikor Platini Blatter elnöki tanácsadója volt. Bár a francia, játékosként háromszoros aranylabdás egykori játékos a FIFA alkalmazásában állt, de kettejük között 1999-ben született egy megállapodás, amelynek értelmében a FIFA a béren fölül további 300 000 svájci frankot utalt át Platininek évente. Rejtélyes, minek volt szükség erre a plusz kifizetésre, s itt is fölmerült a csalás gyanúja.

Platini Infantinót sejti a háttérben

A 2 millió frankos baráti kölcsön, amely 2015-ben Blatter és Platini bukásához vezetett, még 2011 januárjában kerül kifizetésre a FIFA kasszájából az UEFA elnöki tisztségét 2007-től 2015-ig betöltő francia számára, azonban az ügyészség szerint a tranzakcióról hamis számlát állítottak ki. Mindkét vádlott azzal védekezett a tárgyaláson, hogy a Platini számára kiutalt összegről tanúk nélkül, amolyan úriemberek közötti megállapodás keretében döntöttek, de muszáj volt számlát készíteni róla, mivel ennek hiányában a FIFA pénzügyi testülete nem hagyta volna jóvá a kifizetést.

Platini július 8-án, a fölmentő ítélet kihirdetésének napján a bíróság kijáratában azt mondta, hogy megnyerte az első mérkőzést, s megismételte azon állítását, miszerint politikai és jogi összefonódások áldozata lett, s emiatt kellett távoznia az UEFA éléről. “Ebben az ügyben vannak olyan bűnösök, akik nem kerültek a vádlottak padjára. Számítsanak rám, még találkozunk” – fogadkozott.

Michel Platini elsősorban egyébként Gianni Infantinót, a FIFA jelenlegi, köztudottan bűnöző elnökét sejti az ellene és Blatterrel szemben folyó eljárások és a mostani ügyészségi bejelentés mögött is. Infantino korábban Platini jobbkezeként az UEFA főtitkára volt, majd 2016-ban megválasztották a FIFA elnökévé. Bár hatalomra kerülésekor azt ígérte, helyreteszi a nemzetközi szövetség pénzügyeit és helyreállítja a szervezet megtépázott renoméját, de ennek az ellenkezőjét vitte végbe: kiderült, hogy megpróbálta befolyásolni a svájci ügyészség munkáját a FIFA ellen zajló tömérdek nyomozás kapcsán, s arra is fény derült, hogy bár készíttetett a szövetség állapotáról egy jelentést, de azt az átláthatóság érdekében sosem hozta nyilvánosságra. Néhány hónappal ezelőtt kiderült az is, hogy a katari fővárosba, Dohába költözött svájci lakhelyéről. A meglepő lépést titokban akarták tartani, de egy svájci újság fényt derített rá. Nyilvánvalóan ez a lépés annak tudható be, hogy Infantino fél a felelősségrevonástól, Katarnak pedig nincsen kiadatási egyezménye Svájccal, úgyhogy nem volna köteles kiszolgáltatni őt, amennyiben elfogatóparancot adnak ki ellene.

Mint köztudott, a FIFA-elnök manapság erőltetné a 48 csapatos világbajnokságot és annak kétévenkénti megrendezését, ami kizárólag pénzügyi érdekeket, konkrétan a FIFA-t támogató dúsgazdag szponzorok érdekeit szolgálná. Úgy tűnik, az európaiak és a dél-amerikaiak tiltakozása miatt a kétévenkénti vb-rendezés meghiúsulhat, ettől függetlenül a sportág nagyon rossz irányba tart vezetésével.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: FABRICE COFFRINI / AFP

Leave a Reply