Thomas Bachnak nem tetszik az oroszok wimbledoni kitiltása

A napokban rendezik Lausanne-ban a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségeinek Szövetsége kongresszusát, amelyen Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is fölszólalt. A sportvezető beszédében kritizálta a brit kormányt, amiért döntése nyomán nem indulhatnak az orosz és fehérorosz játékosok a hónap végén kezdődő wimbledoni nyílt teniszbajnokságon, s egyben óva intette a sportot attól, hogy a politika eszközévé váljon.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A világ számos sportdiplomatájának részvételével zajlik a svájci Lausanne-ban a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségeinek Szövetsége kongresszusa, amelyen számos beszéd hangzott, illetve hangzik el ezekben a napokban. A neves fölszólalók között volt tegnap Thomas Bach, a NOB elnöke is, aki elsősorban az ukrajnai konfliktusnak a sportra gyakorolt hatásairól elmélkedett.

A német sportvezető a tenisz példájára hivatkozva óva intett attól, hogy a kormányok befolyásolják az orosz és fehérorosz sportolók részvételével kapcsolatos döntéseket. “Szükségünk van arra, hogy a kormányok tiszteljenek bennünket szerepünkért” – hangoztatta Bach, aki hozzátette: “Nézzük meg teniszező barátainkat. Párizsban az orosz játékosok semleges sportolókként játszhattak, Londonban és Wimbledonban azonban ez nem lehetséges, mert a brit kormány azt mondja, hogy nem. Amennyiben belenyugszunk abba, hogy politikai döntések fölülírják a sportszervezetek határozatait, akkor veszíteni fogunk” – figyelmeztetett Thomas Bach.

“Hogyan lehet garantálni egy sportágban a tisztességes nemzetközi versenyt, ha a kormányoksaját politikai érdekeik szerint döntenek arról, hogy ki vehet részt egy versenyen és ki nem? Ha kinyitod a kaput Oroszország és Fehéroroszország előtt, akkor támadások kereszttüzébe kerülhetsz, de mint tudjuk, nincs olyan kormány, amelyet a világon mindenki kedvelne”.

Thomas Bach beszéde későbbi során leszögezte, hogy a sportszakmai szinteken meghozott döntéseknek kormányrendeletekkel történő fölülírása ellenkezik a sport azon elveivel, amelyek mellett a nemzetközi sportcsaládnak ki kell állnia. “Amennyiben a kormányokra bízzuk annak eldöntését, hogy hol versenyezhetnek az orosz és fehérorosz sportolók és hol nem, akkor politikai eszközzé válunk kezükben, és többé nem tudjuk garantálni a tisztességes versenyt. A mi feladatunk, hogy visszavezessük a világot a napfényhez, a békéhez, az egész földkerekséget magában foglaló békés versengéshez. Messze van még ez a nap és csak remélhetjük, hogy rövidesen ismét a béke fog uralkodni”.

Bach ezután újfent azzal érvelt az orosz és fehérorosz sportolókkal szembeni szankciók meghozatala mellett, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadásával megsértette az ENSZ Közgyűlése által a februári pekingi téli olimpia és a márciusi pekingi téli paralimpia idejére meghirdetett olimpiai fegyverszünetet. A NOB elnöke már február 24-én, a háború elfajulásának napján is erre hivatkozva ajánlotta a nemzetközi sportági szakszövetségeknek, hogy zárják ki az orosz és fehérorosz sportolókat versenyeikről vagy legfeljebb semleges színekben engedélyezzék indulásukat, azaz nem használhatják zászlajukat és himnuszukat. Bach azt is sietett leszögezni, hogy a szigorú intézkedések azok ellen születtek meg, akik nyilvánvalóan megszegték az olimpiai fegyverszünet rendelkezéseit, márpedig ez a fegyverszünet kifejezetten a kormányoknak szól.

“Mindenkit, aki támogatja a háborút, meg lehet és meg is kell büntetni, de mindenkinek, aki ellenzi a háborút, tiszteletben kell tartani a jogait, s a saját szabályaink és a nemzetközi jog szabályai szerint ellenük nincs szankció és nem is szabad szankciót alkalmazni csak azért, mert birtokolja egy agresszor ország útlevelét” – mondta Thomas Bach.

A német arról is beszélt, hogy az orosz és fehérorosz sportolók eltiltása elsősorban biztonsági intézkedés volt: “Számos országban olyan erős érzelmek voltak és vannak az orosz és fehérorosz emberekkel szemben, hogy már nem tudták volna garantálni az érintett sportolók biztonságát a nemzetközi versenyeken, hiszen nagyon ki vannak téve agresszív cselekedeteknek. A világkiállításon az orosz pavilont, majd annak vezetőit támadták meg, aztán a többi pavilont is atrocitások érték. Nem akarjuk, hogy a nemzetközi sporteseményeken hasonló jelenetek játszódjanak le”.

Thomas Bach (j3) a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségeinek Szövetsége kongresszusának egyik rangos résztvevője (Forrás: ASOIF)

Mint ismert, a NOB február végén azt ajánlotta a nemzetközi szövetségeknek, hogy tiltsák el az orosz és fehérorosz versenyzőket a különböző eseményektől, azonban meghagyta azt a “kiskaput”, hogy semlegesekként a továbbiakban is részt vehetnek a két ország sportolói a versenyeken, amennyiben így döntenek. Kevés sportág élt ezzel a lehetőséggel. Közülük a tenisz a legismertebb, ahol mind a férfi versenyeket szervező ATP, mind a női tornákért felelős WTA, mind a nemzetközi szövetség (ITF) úgy döntött, hogy semleges színekben engedélyezi az orosz és fehérorosz játékosok szereplését – így fordulhatott elő, hogy pl. Danyiil Medvegyev és Viktorija Azarenka is ott lehettek a vasárnap befejeződött Roland Garroson.

Amíg Franciaországban nem gördítettek akadályt a két ország teniszezőinek indulása elé, addig Nagy-Britanniában már más a helyzet. Miután a londoni kormány úgy döntött, hogy nem engedélyezi orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező, nem a szigetországban lakók beutazását, így az All England Lawn Tennis Club, a wimbledoni bajnokság szervezője kénytelen volt kitiltani a pár hét múlva kezdődő Grand Slam-tornáról az érintett játékosokat. A döntésen a teniszvilág nagy része fölháborodott, hiszen többek között Novak Djokovics is úgy nyilatkozott, hogy ez a szankció sportszakmailag elfogadhatatlan, főleg úgy, hogy Medvegyev, Azarenka és Andrij Rubljov is elítélte a háborút február végén. A különböző szövetségek úgy döntöttek, nem osztanak világranglistapontokat a wimbledoni eredmények után.

Thomas Bach beszéde végén arra figyelmeztetett, hogy a háború utáni politikai világ minden bizonnyal megosztottabb lesz (már most is az). “Ez egy olyan világ lesz, ahol a politikai világ arra törekszik, hogy különbséget tegyen és megosztó legyen ahelyett, hogy természetszerűleg egyetértene néhány közös ügyben. Az a feladatunk, hogy a sportot távoltartsuk ezektől a megosztottságot és konfrontációt erősítő politikai irányzatoktól. Mindig fontos, hogy a világnak legyen legalább egy hídja és legyen legalább egy-két olyan dolog, amiben mindenki egyetérthet. Ezen dolgok egyike természetesen a sport, mert a sportolást és a sporteredményeket mindenki értékeli és a sport politikai érdekek, valamint mindenféle diszkrimináció nélkül űzhető” – zárta gondolatait a NOB elnöke.

Azt gondolom, Thomas Bach annak ellenére, hogy továbbra is kitart februári döntése mellett (amelyet persze sok mindennel lehet indokolni), kezd ráeszmélni arra is, hogy nagyon nem szerencsés és nem is feltétlenül arányos a mostani helyzet, hiszen abban biztos vagyok, hogy az orosz és fehérorosz sportolók többsége nem háborúpárti, de nagy részük most nem mérettetheti meg magát nemzetközi mezőnyben, mert a szövetségek elsöprő többsége a kitiltás mellett döntött. Bízom abban, hogy rövidesen enyhülés áll be ezen a téren, de ugyanakkor abban is, hogy a háború mellett kiálló sportolókat, edzőket, sportvezetőket örökre eltiltják.

Ami a sport politikai befolyásolását illeti, sajnos ez is egy súlyos probléma, amely évek óta fönnáll. A sport a politikán fölül áll, azaz épphogy a sportnak kellene irányítania a politikát és nem fordítva. Sajnos a sport mögött azonban nem áll akkora háttérhatalom, mint a politika bizonyos szereplői mögött, így pedig nagyon nehéz távoltartani a két területet egymástól. Az örömteli, hogy a NOB-vezetés elvben nem kér a politikai beavatkozásokból, de az a nagy kérdés, hogy vajon a gyakorlatban sem kér belőlük?

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: ASOIF

Leave a Reply