Újra fölállítják a többször eltávolított Zidane-Materazzi-szobrot

Hamarosan ismét megtekinthetik a helyiek és az országba látogatók azt a szobrot, amelyet még 2013-ban állítottak föl a katari főváros, Doha belvárosi tengerpartján. A műalkotás azt a jelenetet örökíti meg, amikor a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjében Zinédine Zidane mellkasba fejelte Marco Materazzit. A szobrot annak idején vallási okokból távolították el előző helyéről, azonban az újonnan megnyílt katari sportmúzeumban hamarosan ismét fölállítják.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A 2013-ban Dohában fölállított szobrot, amelyen a 2006-os világbajnoki döntő leghíresebb jelenete, a Zinédine Zidane és Marco Materazzi közötti affér látható, hamarosan ismét fölállítják Katarban – jelentette be egy illetékes hétfőn. A több, mint 5 méter magas és többtonnás bronzszobrot, a francia Adel Abdessemed alkotását nemrég megvásárolta a Katari Múzeumi Hatóság az évvégi labdarúgó-világbajnokság előkészületeinek keretében. A szobrot a nemrég megnyílt katari sportmúzeumban fogják elhelyezni.

A műalkotást először 2012-ben Párizsban avatta fel maga Zizou, ám több francia klubelnök és személyiség fölháborodása miatt rövidesen elszállították. Ezt követően 2013-ban állították fel Doha belvárosában, a tengerparton, azonban alig egy hónappal később onnan is eltávolították, mivel sokan fölháborodtak a szerintük az iszlám által tiltott bálványimádatot megvalósító szobor miatt. “Az volt a benyomás, hogy a szobor rossz helyen lett elhelyezve, éppen ezért áthelyezésre kerül. Ezt a 3-2-1 Múzeumban tervezzük megvalósítani” – jelentette be Al-Majássza Al-Táni sejk, a Katari Múzeumi Hatóság elnöke, utalva a március végén átadott sportmúzeumra, azt azonban nem közölte, mikor tervezik az újabb szoboravatást.

“Zinédine Zidane szobrával a sportolóknál a nagy tornák idején föllépő stresszről és annak fontosságáról beszélünk, hogy a mentális egészségre vonatkozó kérdésekről mennyire fontos kifejteni véleményünket. A művészet, mint minden más, ízlés kérdése. A társadalmak fejlődnek. Az emberek először még kritizálhatnak egy dolgot, később azonban elkezdik megérteni és megtanulni a lényegét” – tette hozzá Al-Majássza sejk hétfői sajtótájékoztatóján.

Mint ismeretes, Zinédine Zidane a 2006-os világbajnoki döntő hosszabbításában fejelte hasba Marco Materazzit, amiért élete utolsó mérkőzésén kiállították. A francia válogatott csapatkapitánya így csak a lelátóról nézhette, ahogy társai elveszítik a 11-es párbajt Olaszország ellen a berlini Olimpiai Stadionban. 2020 tavaszán Materazzi egy Instagram-beszélgetésben részletesen elmesélte saját verzióját az akkori történésekről.

“Volt némi surlódás. A hosszabbítás első félidejének végén kis híján gólt szerzett (Buffon nagy bravúrral védte Zidane próbálkozását – a szerk.) és Rino Gattuso ekkor megkért, hogy szerezzek én egy gólt, ezért előrementem. Az első összeütközésünk után bocsánatot kértem Zidane-tól, de ezt ő rosszul reagálta le. Ezután még kétszer nekem jött, a harmadik esetnél már összevontam a homlokom. Ekkor azt mondta: ‘Odaadom neked a mezem később’. Azt válaszoltam, hogy ‘jobban szeretném a húgodat’. Zidane ekkor fejelt belém”.

Zidane mind a mai napig nem kért bocsánatot Materazzitól a történtek miatt, mivel úgy érzi, ha ezt megtenné, azt üzenné a világnak, hogy bárki jogosan sértegetheti másnak a rokonát.

Rövidesen tehát ismét megcsodálhatják az érdeklődők az ominózus esetről készült bronzszobrot Katarban. Jó eséllyel az évvégi világbajnokságra kilátogatóknak már lesz lehetőségük két mérkőzés között fölkeresni a 3-2-1 Múzeumot, ahol a műalkotás megtekinthető lesz.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: faz.de

Leave a Reply