Ukrajna még reménykedhet a vb-indulásban, a skótok haloványak voltak – a Skócia-Ukrajna mérkőzés legfőbb tanulságai

Az ukrán labdarúgó-válogatott 3:1-re legyőzte Glasgow-ban Skóciát, ezzel bejutott a világbajnoki pótselejtező döntőjébe, ahol vasárnap Wales-szel mérkőzik meg a katari tornán való részvételért. Az idei első mérkőzését játszó ukrán csapatban Andrij Jarmolenko volt a vezéregyéniség, s nagyrészt neki köszönhető, hogy sikerrel járt a háború sújtotta ország válogatottja. A skótok az egész mérkőzésen mutatott teljesítményük alapján nem érdemeltek győzelmet. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb pozitív és negatív tanulságait.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

POZITÍVUMOK
Jarmolenko kapitány teljesítette küldetésének első részét

Andrij Jarmolenko, az ukrán válogatott csapatkapitánya rendkívül jól játszott tegnap este. A sokat szenvedett ország lakosságának reményt nyújtó együttes vezetőjeként teljesítette küldetésének első részét: hozzájárult csapata továbbjutásához. A West Ham csatára a 16. percben majdnem gólpasszt adott Jaremcsuknak, ő azonban Gordon kapusba rúgta a labdát. A 27. minutumban őmaga szerezhette volna meg az ukránok vezető gólját, azonban életerős lövése elszállt a kapu fölött. A 32. percben már sikerrel járt, ugyanis Malinovszkij csodálatos indítása után betört a skót védelem mögé, s könnyedén átemelte a kifutó kapus fölött a labdát, amely behullott a hálóba, ezzel megszerezte a vezetést Ukrajna – Jarmolenkónak ez volt a 45. gólja a válogatottban, s már csak hárommal marad el a gólrekorder Andrij Sevcsenkótól. A cséká a fordulás után, a 47. minutumban is kulcsszerepet játszott az újabb ukrán gól megszületésében, ugyanis remekül futott el a jobb oldalon, s nagyon jó passzt adott Karavajevnek, aki gólpasszt osztott ki Jaremcsuknak. Jarmolenko tehát küldetésének első részét teljesítette, de vasárnap Wales-ben is oda kell tennie magát, hiszen egy kőkemény mérkőzés vár az ukránokra a katari repülőjegyért.

Ukrajna még hihet a világbajnokságban

Miközben az ország történelmének talán legsötétebb és legfájdalmasabb óráit éli át az orosz invázió február 24-i kezdete óta, a labdarúgó-válogatott most egy kis örömöt vitt az ukránok életébe glasgow-i sikerével, s ennek köszönhetően él a remény, hogy a csapat kiharcolhatja a világbajnoki részvételt. A mérkőzés előtt óriási kérdőjel volt, hogy az ukrán játékosok milyen mentális állapotban futnak ki a gyepre, s az első tíz perc bizony nem azt mutatta, hogy a legjobb formában vannak ilyen szempontból, hiszen az óriási akarásnak két csúnya szabálytalanság lett az eredménye, ami miatt igen korán két sárga lapot kellett kiosztania a bírónak. Később azonban az ukránok átvették az irányítást a gyengécske skótoktól és Zincsenkóék szépen bedarálták a hazai együttest, s 3:1-es győzelemmel jutottak tovább. Ennek a sikernek abból a szempontból különösen nagy értéke van, hogy a Zbirna 11 kezdőjátékosából 6 is az ukrán bajnokságban szerepelt, s tavaly december óta nem játszott tétmérkőzést. Ukrajna vasárnap játszik Wales ellen a világbajnoki kvalifikációért. Ennek a nemzeti csapatnak most nem egyszerűen az a küldetése, hogy kijusson egy vébére, hanem az, hogy megmutassa hazájának és a világnak, hogy a háború nem győzheti le az országot és annak népét, akármilyen nagy is a pusztítás, s akármennyire is valószínű, hogy végleges területi veszteségek fogják érni Ukrajnát.

NEGATÍVUMOK
Dykes és Adams fantomok voltak

A két skót támadó semmit sem mutatott meg képességeiből a tegnapi mérkőzésen. Gyakorlatilag mindketten szellemekként voltak ott a Hampden Park gyepén. Egyikőjük sem tudott semmilyen nyomást sem helyezni az ukrán védelemre. Ketten együtt 19 labdát veszítettek el, mindössze 45 labdaérintésük volt, s Adams révén egyetlen árva lövésük. Che Adams párharcainak 40%-át tudta megnyerni. Mindez nagyon gyenge statisztika a skót csatárpárostól, amely tényleg semmi veszélyt nem jelentett az ukránokra, pláne nem azok továbbjutására. A skótoknál inkább a középpályások és a jól fejelő védők tudtak langyos vagy meleg pillanatokat okozni az ukránok számára. Ez bizony nagyon égő a két támadó számára…

Buscsan volt az ukránok gyenge pontja

Amennyiben valakit negatív értelemben kellene kiemelni az ukrán válogatottból, akkor az bizony a kapus. Heorhij Buscsan, a Dinamo Kijev portása több hibát is vétett és abszolút nem volt stabil a teljesítménye a kapuban. A 28 esztendős labdarúgó akár csapata bukását is előidézhette volna, ha Fortuna nem az ukránok kezét fogja. Az 55. percben a skótok könnyedén elvitték mellette a labdát, azonban föllélegezhetett, amikor a labda elment az üresen maradt kapu mellett. Buscsan a 67. percben is hibázott, amikor McTominay beadására rosszul vetődött ki, így McGinn előtt komoly gólszerzési lehetőség adódott, ám ő is kevéssel mellé lőtt. A 80. percben már nem volt szerencséje az ukrán kapusnak, ugyanis McGregor lövésében rosszul ért bele, s lényegében a kezéről került a labda a hálóba. Kimondhatjuk, hogy a kapusposzt a legérzékenyebb pontja az ukrán válogatottnak, mivel Buscsan nem áll stabil lábakon, a veterán Pjatov pedig már nem sokáig tud segítségére lenni a csapatnak – ettl függetlenül nem lepődnék meg, ha vasárnap ő védene Walesben.

Skócia teljesen leszerepelt

Robertson, a skótok csapatkapitánya (aki egy vesztes angol bajnoki hajrá és BL-döntő után érkezett a válogatotthoz) a mérkőzés előtt figyelmeztette csapattársait és a nyilvánosságot is arra, hogy a pályán nem szabad tekintettel lenniük az ukrajnai háborús helyzetre. Mint a mérkőzésen kiderült, csapattársai nem értették meg mondandóját az öltözőben. Az 1. félidőben semmit sem mutattak támadásban a skótok, akiket ráadásul meglepett az ukránok egyre energikusabb focija, amely főleg a vezető gól megszerzése után domborodott ki. Azt hihettük először, hogy Jarmolenko találta fölébreszti a skótokat, de ez nem történt meg. Az ukránok nem sokkal a fordulás után megduplázták előnyüket. A falnak háttal álló skótok gyengécske próbálkozásainak sokáig nem volt eredménye, végül a 80. percben McGregor révén sikerült szépíteniük, de mint föntebb említettem, ehhez azért Buscsan kapus hibája is kellett. Ekkor 1:2 állt az eredményjelzőn, vagyis a hazaiak joggal reménykedhettek abban, hogy sikerül egyenlíteniük, ám a 95. percben Dovbik góljával minden eldőlt. Skócia 1998-ban szerepelt utoljára világbajnokságon. Az a torna egészen a 2020-as Európa-bajnokságig az utolsó nagy viadala volt az együttesnek. Az idei vébét ismételten a tévében tudják majd nézni.

Ukrajna tehát 3:1-re legyőzte Skóciát, s vasárnap 18:00-tól Wales otthonában már a kijutásért lép pályára. Aki megnyeri azt a mérkőzést, Angliával, az Egyesült Államokkal és Iránnal fog megküzdeni a katari torna B-csoportjában.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply