Smalling volt a legjobb, Trauner elbukott – a Roma-Feyenoord mérkőzés legfőbb tanulságai

Az AS Roma együttese 1:0-ra legyőzte a Feyenoordot a labdarúgó Európa Konferencia Liga döntőjében, ezzel megnyerte a harmadik számú nemzetközi kupasorozat első kiírását. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

POZITÍVUMOK
Smalling uralkodott a pályán

Chris Smalling a Roma háromvédős rendszerének igazi ura volt a tiranai EKL-döntőben. A Manchester United egykori játékosa az egész mérkőzésen nagyon jól focizott, s minden párharcát megnyerte, valamint a Feyenoord több akcióját is megakasztotta. Óriási szerepe volt abban, hogy a rotterdamiak támadójátéka finoman szólva is hatástalannak bizonyult tegnap este.

Zaniolo történelmi gólja

Az AS Roma szurkolóinak emlékeiben bizonyosan az egyik, ha nem a legszebb lesz Nicolo Zaniolo 32. percben szerzett káprázatos gólja, amely végül eldöntötte a finálét. Az olasz játékos valósággal elpöckölte a labdát bal lábával a kifutó Biljow kapus feje fölött néhány centiméterrel és ez a gól döntött el mindent. Zaniolo az 1. félidőben nagyon hasznosnak bizonyult Tammy Abraham támogatásában is, a 2. játékrészben pedig törekedett a labda eldugására, mivel a Feyenoord magasabb fokozatba kapcsolt, amivel megtörte a Roma lendületét. Zaniolo lett az Európa Konferencia Liga első döntőjének egyetlen gólszerzője, egyben ő szerezte meg a Farkasoknak történetük első, a mai nemzetközi kuparendszerben elért trófeáját – a Roma legutóbb 1960-ban Vásárvárosok Kupáját nyert, de azt a sorozatot hivatalosan nem ismerik el.

Rui Patricio mindent kibírt

A fordulás után a Feyenoord sokáig igen nagy elánnal próbált támadni, mivel szeretett volna minél előbb kiegyenlíteni. A holland csapat csatárai többször is eljutottak a római 16-os területére. Különösen a 2. félidő első öt perce volt kőkemény az olaszok számára, hiszen a Feyenoordnak három nagy lehetősége is volt, azonban Rui Patricio a helyén volt, így a szenvedő római védelem megúszta kapott gól nélkül. A portugál kapus is nagyban hozzájárult csapata diadalához.

NEGATÍVUMOK
Trauner szenvedett

Gernot Trauner volt a Feyenoord egyik legjobbja a Marseille elleni elődöntőben, a döntőben azonban csak kereste önmagát. Az osztrák védő nem bírta fölvenni Abraham sebességét, s Zaniolo góljáért is hibáztatható, hiszen egyedül hagyta a római támadót. A 2. félidőben nem állt messze a második sárga laptól, de edzője ezt észlelvén gyorsan lecserélte. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Feyenoord másik középhátvédje, Marcos Senesi is sokat szenvedett.

A Feyenoord cseréi semmit sem tettek hozzá a meccshez

A Feyenoord igyekezett mindent megtenni az egyenlítésért, de a támadások rendre rosszul fejeződtek be szempontjukból. A holland csapat helyzetén a cserék sem segítettek érdemben. Arne Slot vezetőedző 4-3-3-as támadó szellemű hadrendben küldte pályára övéit és nem meglepő módon a 2. félidőben gyorsan változtatott ezen, hogy sikerüljön egyenlíteni. A holland vezetőedző által beküldött labdarúgók azonban semmit sem tettek hozzá a mérkőzéshez – különösen rosszul játszott Bryan Linssen, aki a 92. percben nem tudott lekezelni egy nagyon jó labdát az 5 és felesnél, így elpattant mellette a játékszer és elhalt a rotterdamiak legnagyobb egalizálási lehetősége.

Mhitarjan, a sikertelen fogadás

Combsérülése miatt sokáig bizonytalan volt Henrik Mhitarjan szereplése a tegnapi mérkőzésen – az örmény végül bekerült a római kezdőbe. Ez egy kockázatos lépés volt José Mourinhótól és gyorsan kiderült, hogy téves is. Mindössze negyedóra telt el, amikor Mhitarjan a földre huppant és fájlalta a combját, amelyre minden bizonnyal rásérült. A 33 éves játékos szomorú arccal vonult le a pályáról, hiszen ilyen előzmények után szó sem lehetett a folytatástól. A trófea átadása során azért már mosolygósabb volt a tekintete.

A Roma tehát 1:0-ra megverte a Feyenoordot, ezzel elhódította az Európa Konferencia Liga trófeáját. José Mourinho lett az első edző, aki mindhárom európai kupában diadalmaskodni tudott.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply