Megszülettek az ítéletek a topligákban

VIDEÓVAL – Az elmúlt hétvégén mindegyik nagy európai labdarúgó-bajnokságban befejeződtek a küzdelmek, meglettek a bajnokok, az európai kupaindulók és a kiesők is. A Sportudvar összefoglalja, hol hogyan végződött a 2021-2022-es szezon.

Anglia

A Premier League-ben egészen kiélezett hajrát hozott ez az idény, mely az utolsó nagyjából negyedórában dőlt el azzal, hogy a Manchester City fordítani tudott az Aston Villa ellen. A City 3:2-es győzelmével egy ponttal maga mögött tartotta a Liverpoolt, ezzel megvédte bajnoki elsőségét. A dobogóra még a Chelsea fért föl, a negyedik Bajnokok Ligája-helyet a Tottenham szerezte meg. Az Arsenal és a Manchester United indulhat az Európa Ligában, a West Ham-nek pedig az Európa Konferencia Liga jutott. Az utolsó forduló előtt még a Leeds állt kiesésre, ám a Brentford fölött aratott győzelmének és a Burnely vereségének köszönhetően végül megelőzte utóbbi csapatot, így bennmaradt. A Watford és a Norwich már hetekkel korábban elbúcsúzott az angol élvonaltól.

A bajnokság élmezőnye:

 1. Manchester City – 93 pont (BL-induló)
 2. Liverpool – 92 pont (BL-induló)
 3. Chelsea – 74 pont (BL-induló)
 4. Tottenham – 71 pont (BL-induló)
 5. Arsenal – 69 pont (EL-induló)
 6. Manchester United – 58 pont (EL-induló)
 7. West Ham – 56 pont (EKL-induló)

Kiesők:

18. Burnley – 35 pont

19. Watford – 23 pont

20. Norwich – 22 pont

Mohamed Szalah 23 gólt és 13 gólpasszt ért el ebben a szezonban, de a bajnoki cím nem lett meg (Forrás: PHIL NOBLE / REUTERS)
Spanyolország

A Real Madrid a tavalyi ezüstérem után idén utolérhetetlennek bizonyult a La Ligában, s nagy fölénnyel nyerte meg a bajnokságot. A Barcelona pokoli ősz után tavasszal Xavi érkezésével úgy, ahogy magára talált, s végül ezüstéremmel zárt. A címvédő Atlético Madridnak be kellett érnie a bronzzal, míg a 4. helyre a Sevilla futott be. Kiesett az ez elől éveken át sikeresen menekülő Alavés, a Levante és a Granada.

A bajnokság élmezőnye:

 1. Real Madrid – 86 pont (BL-induló)
 2. Barcelona – 73 pont (BL-induló)
 3. Atlético Madrid – 71 pont (BL-induló)
 4. Sevilla – 70 pont (BL-induló)
 5. Betis – 65 pont (EL-induló)
 6. Real Sociedad – 62 pont (EL-induló)
 7. Villarreal – 59 pont (EKL-induló)

Kiesők:

18. Granada – 38 pont

19. Levante – 35 pont

20. Alavés – 31 pont

Karim Benzema 27 góllal toronymagasan a La Liga legeredményesebbje lett, s vitathatatlanul a szezon legjobbjának bizonyult (Forrás: SUSANA VERA / REUTERS)

Olaszország

Az AC Milan 11 év után ülhetett föl ismét az olasz labdarúgás trónjára vasárnap este, miután a zárófordulóban 3:0-ra győzött a Sassuolo vendégeként. A Serie A-ban a bajnoki címért és a nemzetközi kupahelyekért is komoly harc dúlt, végül azonban azt leszámítva, hogy a Fiorentina elcsente az Atalanta elől az EKL-helyet, komolyabb meglepetés nem történt. A címvédő Inter ezúttal 2. lett, a Juventus pedig a 4. helyen végzett az elmúlt évtized leggyengébb szezonjának zárásaként. A Salernitanát már mindenki temette az idény felénél, de a salernóiak óriási hajrával bennmaradtak – ehhez még az is elegendőnek bizonyult, hogy az utolsó fordulóban 4:0-ra kikaptak odahaza az Udinesétől.

Az élmezőny:

 1. Milan – 86 pont (BL-induló)
 2. Inter – 84 pont (BL-induló)
 3. Napoli – 79 pont (BL-induló)
 4. Juventus – 70 pont (BL-induló)
 5. Lazio – 64 pont (EL-induló)
 6. Roma – 63 pont (EL-induló)
 7. Fiorentina – 62 pont (EKL-induló)

Kiesők:

18. Cagliari – 30 pont

19. Genoa – 28 pont

20. Venezia – 27 pont

Az AC Milan 11 évnyi várakozás után emelhette ismét magasba a Scudettót (Forrás: FILIPPO MONTEFORTE / AFP)
Németország

A Bayern München történelmet írt azzal, hogy zsinórban tizedszer nyerte meg a Bundesliga küzdelmeit. Idén sem volt igazi ellenfelük a bajoroknak a salátástálért folytatott küzdelemben, hiszen az örök második Dortmund most is igencsak lemaradt mögöttük. A Leverkusen fért még föl a pódiumra, a magyaros Lipcse pedig a 4. helyével szintén BL-induló lesz jövőre. Nagy meglepetésre a Freiburg és az Union Berlin indulhat az Európa Ligában, a Köln pedig az Európa Konferencia Ligában. A Frankfurt ugyan csak 11. lett, de megnyerte az Európa Ligát, így jövőre a BL-ben indulhat. Végül két csapat esett ki, mivel a Hertha Berlin tegnap este idegenben tudta megfordítani a Hamburg elleni osztályozós párharcot.

Az élmezőny:

 1. Bayern München – 77 pont (BL-induló)
 2. Dortmund – 69 pont (BL-induló)
 3. Leverkusen – 64 pont (BL-induló)
 4. Lipcse – 58 pont (BL-induló)
 5. Union Berlin – 57 pont (EL-induló)
 6. Freiburg – 55 pont (EL-induló)
 7. Köln – 52 pont (EKL-induló)

Kiesők:

17. Bielefeld – 28 pont

18. Fürth – 18 pont

Manuel Neuer, Thomas Müller és Robert Lewandowski voltak a Bayern München húzóemberei idén is – Lewandowskinak könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó idénye a bajoroknál (Forrás: IMAGO/Ulrich Wagner / PANORAMIC)

Franciaország

Azután, hogy tavaly nagy meglepetésre a Lille el tudta halászni az aranyérmet a Paris Saint-Germain elől, idén helyreállt a világ rendje: ismét a fővárosiak emelhették a magasba a Ligue 1 trófeáját. A PSG magasan dominálta a bajnokságot, hiszen 15 pontot vert a 2. Marseille-re és 17-et a 3. Monacóra. A címvédő Lille csak a 10. lett, így lemaradt Európáról is. A Nantes a 9. helyen végzett, de Francia Kupa-győzelmének köszönhetően ott lesz az Európa Ligában, mint ahogy a breton rivális, a Rennes is. A Nice az EKL-ben szerepelhet, míg a nagymúltú Girondins Bordeaux kiesett az élvonalból, a társrekordbajnok Saint-Étienne pedig osztályozóra kényszerül egy másik korábbi bajnok, az Auxerre ellen.

Az élmezőny:

 1. Paris Saint-Germain – 86 pont (BL-induló)
 2. Marseille – 71 pont (BL-induló)
 3. Monaco – 69 pont (BL-selejtezős)
 4. Rennes – 66 pont (EL-induló)
 5. Nice – 66 pont (EKL-induló)

Biztos kiesők:

19. Metz – 31 pont

20. Bordeaux – 31 pont

A Paris Saint-Germain meggyőző fölénnyel hódította vissza a francia bajnoki címet (Forrás: 24.hu)

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply