Roland Garros: Nadal és Djokovics a “természetes” esélyesek

Kezdetét vette a francia nyílt teniszbajnokság, s a mai játéknapon a férfi torna két legnagyobb neve: a címvédő Novak Djokovics és a 13-szoros párizsi győztes Rafael Nadal is pályára lép. Ők ketten a negyeddöntőben futhatnak össze, tehát álomdöntő nem lesz, de az sem biztos, hogy közülük kerül ki a Roland Garros idei győztese.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A Roland Garros csütörtöki sorsolásának talán legnagyobb reakciót kiváltó része az volt, amikor kiderült, hogy a 13-szoros párizsi győztes salakkirály Rafael Nadal és a címvédő Novak Djokovics egy ágra kerültek, s a negyeddöntőben találkozhatnak. Sokan odafigyeltek a tenisz legnagyobb felfedezettjének, a mindössze 18 éves Carlos Alcáraznak sorsolására is, hiszen a spanyol már honfitársa és a szerb ellen is győzött az idei salakszezonban.

Novak Djokovics május első felében a római 1000-es tornán ragadott ütőt és győzelmével sok kétséget eloszlatott formáját illetően, hiszen az év elején több versenyt is kihagyni kényszerült bizonyos okokból, s ahol játszani tudott, ott legfeljebb egy győzelme volt. A szerb világelső azonban római sikere óta ismét ott van a topfavoritok között és sokan a Roland Garros legnagyobb esélyesének tartják, miután tavaly meg tudta nyerni a francia Grand Slam-tornát.

A 35. születésnapját tegnap ünnepelt Djokovics a Roland Garrost fölvezető sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nagyon jól érzi magát a pályán, s fizikálisan és mentálisan is friss. Formája javuló tendenciát mutat, hiszen Belgrádban döntős volt, Madridban elődöntős és ezt követte a győzelem Rómában. Djokovics sokáig harcolt azért, hogy ő legyen az első férfi játékos, aki 21 Grand Slam-tornát tud nyerni, ám Rafael Nadal az Ausztrál Open megnyerésével elvette tőle ezt a lehetőséget. A szerb most a spanyol kedvenc borításán egyenlíthet, ahol tavaly is legyőzte Nadalt.

Nadalt fáradásos törése hátráltathatja

Rafael Nadal valószínűleg sosem nézhetett elébe annyira sok bizonytalansággal egy Roland Garrosnak, mint idén. A spanyol salakkirály brutálisan kezdte 2022-t, hiszen első húsz mérkőzésén veretlen maradt, azonban tavasszal bordájában fáradásos törést diagnosztizáltak, s ritka betegsége is hátráltatta szereplését, így egy ideig erősen kérdéses volt, hogy egyáltalán el tud-e utazni Párizsba. Végül szerencsére eljutott a francia fővárosba, de ebből még nem következik az, hogy brillírozni is fog. Salakszezonját szokatlanul későn, május 3-án kezdte meg, ami szintén hátrányt jelenthet számára riválisaival szemben.

Madridban sérülésével küszködve nem tudta legyőzni Carlos Alcárazt, a spanyolok új teniszsztárját a negyeddöntőben, Indian Wells-ben pedig Taylor Fritz elleni döntőjét is hasonló okokból vesztette el. Rómában Denis Shapovalov ellen a bal lábfeje hagyta cserben a legjobb 16 között, s annak is vereség lett a vége.

Nagyon nagy kérdés tehát, hogy Rafael Nadal bírni fogja-e a Roland Garrost. Már Ausztráliában is sok kérdőjel került a neve mellé, hiszen egészségi állapota ott sem volt az igazi, de végül sikerült megnyernie a versenyt egy egészen kivételes döntőben Danyiil Medvegyev ellen, aki sérülés miatt hiányzik a Roland Garros mezőnyéből. A salakborítás azonban sérülésveszélyesebb, mint a kemény pálya, úgyhogy Nadal emiatt azért csikorgathatja fogait.

Természetesen őt is kérdezték az újságírók a sajtótájékoztatón, ahol őszintén beszélt helyzetéről: “A római vereségem után egy vagy két napig rosszul voltam. Most jól vagyok. Ezért tudok most itt lenni. Nem gondolom, hogy a fájdalom gyorsan el fog tűnni a testemből. Ez a mindennapjaim része. Eleget beszéltem már a lábamról. Azért vagyok itt, hogy teniszezzek. Nem volt olyan a fölkészülésem, mint amilyet szerettem volna, de hiszek abban, hogy van esélyem”.

Ezzel nyilván nincs egyedül, de az is egy óriási kérdése a Roland Garrosnak, hogy mire lesz képes Carlos Alcáraz? A spanyol simán nyerte első mérkőzését vasárnap, de az igazi megpróbáltatások még várnak rá. Az kétségtelen, hogy bombaformában van, de nagy kérdés, hogyan tudja kezelni a szereplése miatt rá háruló óriási médiafigyelmet és a nagy elvárásokat. Könnyen lehet, hogy ő lesz a Roland Garros győztese, de az is lehet, hogy még nincs fölkészülve egy kéthetes erőltetett menetre, amivel egy Grand Slam-torna jár.

Napokon belül választ fogunk kapni kérdéseinkre, s meglátjuk, hogy a férfi verseny három favoritja közül ki mire kesz képes Párizsban.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: Marco Iacobucci / IPA / Sipa USA via / IPA / Getty Images via AFP / CLIVE BRUNSKILL

Leave a Reply