Bajnok a Győr, Giro d’Italia, Roland Garros – Hétvégi Összefoglaló

Véget ért a női kézilabda-bajnokság, miközben magyarok sokasága szerepelt az olasz kerékpáros körversenyen és a francia nyílt teniszbajnokságon. A Sportudvar ismét összefoglalja a hétvége legfontosabb magyar vonatkozású történéseit.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A Győr visszaült a hazai trónra

Negyvenöt percig reménykedhettek a ferencvárosiak, hogy a DVSC csodát tesz otthonában a Győri ETO-val szemben, és legalább egy döntetlent elér a bajnokság legfőbb esélyese ellen. Az FTC-nél tudták, a gólkülönbségen lehetetlen annyit javítani a Vác elleni utolsó fordulóban, hogy megelőzzék a győrieket – 45-tel volt jobb a Rába-parti alakulat a játéknap előtt –, így maradt a saját összecsapás megnyerése, illetve szurkolás a Lokinak.

Az korán kiderült, hogy a Ferencvárosnak nem jelent nagy gondot legyőzni a negyedik helyét a Mosonmagyaróvár ellen pár napja bebiztosító Vácot, az Emily Bölk, Angela Malestein tandem vezényelte zöld-fehérek már a mérkőzés elején nagyon elhúztak, és tényleg figyelhettek fél szemmel a debreceni eseményekre.

Ahol a Loki nem adta olcsón a bőrét, és szinte végig izgalmassá tette az összecsapást, ezzel együtt az egész bajnokság hajráját. Az eltiltott edzőjét, Ambros Martínt, valamint első számú irányítóját, Stine Oftedalt is nélkülöző győriek sok hibával kezdtek, és amikor az első félidőben a Debrecen támadásban kapus nélkül, 7 a 6 ellen támadott, akkor magához is ragadta a vezetést, a 22. percig hol egy, hol két találat volt a hazaiak előnye. Az ETO híján volt kapusteljesítménynek és a védekezése sem állt össze, persze lényegesen több tartalékkal rendelkezett a kispadon, mint ellenfele, és az első játékrész hajrájában sikerült megállítania a fáradó Lokit, olyannyira, hogy a gyors, könnyű góljainak köszönhetően hárommal vezetett a szünetre.

Sokan azt gondolták, hogy ezzel el is dőlt a bajnoki aranyérem sorsa, de a DVSC játékosai még vettek egy nagy lendületet, és többször is kiegyenlítettek. Az ETO viszont egyre többször találta meg a kinyíló fal mögött a beállót, Linn Blohmot, és nem adta már át a vezetést. Az izzasztó versenyfutás úgy ért véget, ahogy várni lehetett, a kvalitások és a humán erőforrás terén is jobban álló győriek a hajrában hatékonyabbnak bizonyultak, és pontosabbak voltak, végül három találattal nyertek az óriási szívvel, sportszerűen küzdő DVSC ellen (28–25).

A Ferencváros így hiába nyert magabiztosan a Vác ellen (a búcsúzó Csiszár-Szekeres Klára lőtte a mérkőzés utolsó gólját, 38–16), és végzett azonos pontszámmal a bajnoki címet tőle visszahódító ETO-val, a pontegyenlőség esetén figyelembe vehető gólkülönbsége rosszabb lett, mint a győrieké (269–243), így a második helyre szorult – volt már erre példa a történelemben…

A Rába-partiak mostani sikere azt is jelenti, hogy immár egyedüli rekordbajnoknak számítnak a hölgyeknél, hiszen 16 elsőségük van, míg a Vasasnak 15. A mostani hétvégén jön a Magyar Kupa, majd egy hétra rá a Bajnokok Ligája négyes döntője, vagyis a Győr még triplázhat is.

Jól bírják a magyarok a Giro d’Italiát

A 14. és 15. szakasszal folytatódott a hétvégén az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia. Azután, hogy Peák Barnabás pénteken a 13. helyen végzett, szombaton és vasárnap is jól helytálltak a magyarok.

Ahogy a korábbi napokon, szombaton is akadt jónevű versenyző, aki nem folytatta a viadalt: a Giro d’Italián a pontversenyt kétszer (2015, 2016) megnyerő Giacomo Nizzolo nem állt rajthoz. Rajthoz állt viszont, ám a napot nem fejezte be, a körverseny összetettjét 2017-ben megnyerő Tom Dumoulin – 45 kilométer megtétele után hátfájdalmak miatt feladta a küzdelmet.

A szakasz meglehetősen hektikusan kezdődött, Mathieu van der Poel jó szokásához híven ismét megpróbálkozott egy szökéssel – hamar be is fogták. Az első hegyi hajráig – a rajt után 40 kilométerrel lévő – Il Pilonetto emelkedőjéig nem is alakult ki a nap elmenése. Ebben kis szerepe van a nap elején rövid ideig az élen szervezkedő Valter Attilának is és a Van der Poelt üldöző mezőnyt egy ideig vezető Fetter Eriknek is.

A hegyi hajrára felfelé kialakult egy kisebb szökevénycsoport, amelynek legnagyobb előnye két és fél percig tudott nőni, ám 75 kilométerrel a cél előtt, amikor az első torinói kört kezdték a szökevények, a Bora-Hansgrove csapata a mezőny élére állt, és meghúzta a sort a supergai emelkedőn – szép lassan elkezdtek leszakadozni a bringások. Az első kör végére az élen már csak tucatnyi versenyző maradt, s borítékolható volt, hogy közülük kerül majd ki a szakasz győztese.

A supergai kaptató második meghódításánál aztán az olimpiai bajnok Richard Carapaz 30 kilométerrel a vége előtt támadásba lendült, meglépett a többiektől – akik közül eddigre már lemaradt a rózsaszín trikós Juan Pedro López és a fehér trikót viselő (Lópeztől ideiglenesen megöröklő) Joao Almeida.

Carapaz 20 másodperc előnyt tudott kiépíteni, ám 15 kilométerrel a vége előtt Jai Hindley beérte az ecuadorit, s röviddel később a veterán Vincenzo Nibali és Simon Yates is felért Carapazra – mögöttük Domenico Pozzovivo és a sokadszor feltámadó Almeida érkezett az utolsó 10 kilométerre fordulva. Az utolsó emelkedőre a Parco de Nobile „hupliján” kialakított részhajrá felé haladva Yates nyitott támadást. Mivel Carapazt és Hindleyt az összetett érdekelte, Nibali pedig nem tudott a brit bringással tartani, Yates a lejtmenetben elegendő előnyre tudott szert tenni, és a budapesti időfutam után második szakaszgyőzelmét aratta az idei olasz körön.

A második helyen a nagyot hajrázó Jai Hindley ért be, megelőzve Carapazt, utóbbi átvette a rózsaszín trikót, éppen Hinleyt megelőzve mindössze hét másodperccel.

A magyarok közül Valter Attila bizonyult a legjobbnak, a Groupama-FDJ bringása a 31. helyen ért célba, 14:41 perc hátránnyal, Fetter Erik az 52. helyen futott be 26 perc 47 másodperccel Yates után, míg Peák Barnabás a 83. helyen haladt át a célvonalon.

Alig öt kilométerrel a vasárnapi etap rajtja után tömegbukás történt, amelyben benne volt a 2019-es Giro-győztes, a jelenlegi rózsaszín trikós Richard Carapaz, valamint a szombaton második szakaszgyőzelmét arató Simon Yates is. Nagy baj szerencsére nem történt, a versenyt mindenki folytatni tudta.

Az első sprintrészhajrára kilencven kilométer megtétele után került sor, és a belga Dries De Bondt bizonyult a legjobbnak, ezzel megszerezte az érte járó 12 pontot. Hamarosan jött a hegyi részhajrá, amelyen Koen Bouwman ért át elsőként az ellenőrzőponton, ami egyben azt jelentette, hogy az övé lesz a kék trikó – a jelenlegi tulajdonosa, az olasz Diego Rosa jócskán lemaradva haladt a mezőnnyel.

A nagyjából húszfős szökevénycsoport körülbelül 50 kilométerrel a vége előtt több részre szakadt, a következő hegyi részhajrához közeledve a kolumbiai Santiago Buitrago, a spanyol Antonio Pedrero, valamint az olasz Giulio Ciccone haladt elöl, őket fél perc hátránnyal követte a brit Hugh Carthy, a holland Martijn Tusveld és a portugál Rui Costa. A Verrogne 1193 méter magasan található pontjára végül Ciccone ért fel elsőként. Az élmezőny ekkor hatfősre alakult, és bő öt és fél perccel tekert a mezőny előtt.

Ciccone húsz kilométerre volt a céltól, amikor egyedül megindult, s negyven másodperces előnyt alakított ki magának az őt üldöző Buitragóval és Carthyval szemben. Ám a Trek-Segafredo olasz bringása elképesztő tempóra kapcsolt, folyamatosan növelte előnyét, amelyet egészen a befutóig megtartott, így megszerezte pályafutása harmadik Giro-szakaszgyőzelmét. Nem is akárhogyan! Magasan ez volt a legnagyobb különbségű siker az idei versenyen: 1:31 perccel előzte meg a második helyen záró Santiago Buitragót.

A magyarok közül Fetter Erik szerepelt a legjobban, ő együtt haladt az először meginduló 20, majd 25 fősre duzzadt szökevénycsoporttal, a második hegyen szakadt le az élmezőnytől, és végül a 45. helyen zárt. Peák Barnabás a 96. lett, míg Valter Attila a 127. pozícióban ért célba.

Az összetettben 15 szakasz után Valter Attila az 51., Fetter Erik a 78., Peák Barnabás pedig a 122. helyen áll.

Két magyar lány is búcsúzott a Roland Garroson

Vasárnap vette kezdetét Párizsban az esztendő második Grand Slam-tenisztornája, a Roland Garros, melyen több magyarnak is szurkolhatunk.

A nyitónapon két honfitársunk volt érdekelt. A WTA-világranglista 98. helyén rangsorolt Gálfi Dalma (a kiemelt képen) már az első adogatásában nehéz helyzetbe került, de hárítani tudott két bréklabdát, majd kétszer elvette ellenfele kezdését, így hamar 5:1-re vezetett az első szettben. Ekkor kicsit megingott, és 30:15-ről elbukta a saját adogatását, de másodjára már nem hibázott, és 6:3-ra behúzta a játszmát.

A második felvonás elején ismét Gálfi Dalma került lépéselőnybe, 1:1-nél semmire brékelt, de a selejtezőből érkező Olga Danilovics visszajött a szettbe, ráadásul 4:4-nél öt alkalommal is elvehette volna a magyar kezdését, de ez nem sikerült neki. Gálfi Dalma aztán 5:5-nél két gémlabdát hárítva brékelt, de nem használta ki előnyét, 6:5-nél két meccslabdát is elrontott, majd a szerb rövidítésre kényszerítette. Itt aztán a WTA-világranglista 174. helyezettje többször is minielőnyt szerzett, végül pedig 5–4-nél elvette Gálfi Dalma két szerváját, és 7–4-re behúzta a rövidítést.

A döntő szettben Danilovics előbb 1:1-nél, majd 3:1-nél is brékelt, s hiába bukta el 4:1-nél a saját kezdését, 5:2-nél ő adogathatott a meccsért. Az első meccslabdáját még nem tudta kihasználni, majd egy fogadóelőnyt is hárítania kellett, de így is 6:2-re megnyerte a szettet, egyúttal a meccset.

Gálfi Dalma után Jani Réka is bemutatkozott a magyarok közül a Roland Garros főtábláján a vasárnapi nyitónapon. A WTA-világranglista 128. helyén jegyzett teniszező ellenfele a svájciak olimpiai bajnoka, Belinda Bencic volt.

Az első szett rögtön egy gyors oda-vissza brékkel kezdődött – Jani Réka 15-re vette el ellenfele kezdését, de adogatóként csak egy pontot tudott nyerni. Ezután Bencic a kezébe vette az irányítást, s noha 2:1-nél hárítania kellett egy bréklabdát nem remegett meg, és esélyeshez méltóan második szettlabdáját kihasználva 6:1-re megnyerte az első felvonást.

A második játszmában aztán Luca az első két adogatását egyaránt gémlabdáról bukta el, így Bencic hamar elhúzott 5:0-ra. Végül a magyar teniszező hozta a saját adogatását, sőt 5:1-nél két bréklabdát is sikerült kiharcolnia, de a svájci így is 6:1-re nyerte a második szettet, úgyhogy Réka számára is befejeződött a Roland Garros.

A hölgyeknél ma lép pályára Bondár Anna és Udvardy Panna, a férfiaknál pedig Fucsovics Márton és a hosszú kihagyás után nemrég visszatért Balázs Attila.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply