Trapp és Borré hősnek bizonyultak a félénk skótokkal szemben – a Frankfurt-Rangers mérkőzés legfőbb tanulságai

Maratoni csatát hozott a labdarúgó Európa Liga tegnap esti döntője. A sevillai összecsapás rendes játékideje 1:1-es eredményt hozott, majd a 2×15 perces hosszabbítás során nem született újabb gól. A 11-esek döntöttek, s Aaron Ramsey kihagyott büntetőjének köszönhetően végül a Frankfurt legyőzte a Rangerst. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Trapp és Borré hősökké váltak

Kevin Trapp és Rafael Borré fognak a 2022-es Európa Liga-döntő hőseiként bevonulni a történelemkönyvekbe. A Frankfurt kapusa csupán öt védést mutatott be a mérkőzésen, de amikor igazán oda kellett tennie magát, akkor ezt megtette. A PSG korábbi portása fantasztikus parádét produkált a hosszabbítás utolsó perceiben, hiszen a 118. percben Ryan Kent, majd a 120. minutumban James Tavernier veszélyes lövését tudta hárítani. Már csak hab volt a tortán ezután, hogy a 11-es párbaj során megfogta Aaron Ramsey büntetőjét, amely végül sorsdöntőnek bizonyult. Rafael Borré a viszonylag gyenge 1. félidei játéka után a 2. játékrészben sokkal jobban teljesített. Ő egyenlített a 69. percben, majd a tizenegyesek során a kolumbiai lőtte be a mindent eldöntő gólt, amellyel a Frankfurt 42 év után nyert ismét európai kupát.

Kevin Trapp óriási bravúrral tartotta életben csapatát a 118. percben (Forrás: Panoramic)
A Frankfurt széles folyosói

Az egész mérkőzésre az volt a jellemző, hogy a német klub szélsői előnyben voltak skót riválisaikkal szemben. A bal oldalon Filip Kosztics minden tapasztalatát mozgósította annak érdekében, hogy előnybe kerüljön a védőkkel szemben. A szerb adta a gólpasszt Borrénak, tehát csapata későbbi sikeréből is bőven kivette részét, pláne, hogy aztán 11-esét gólra váltotta. Összesen 114-szer (!) ért labdába. A jobb oldalon a fiatal Ansgar Knauff szintén fáradhatatlan volt az egész találkozó alatt, hiszen megsokszorozott erőfeszítéssel játszott. A 19 éves német volt a mérkőzés legveszélyesebb játékosa, hiszen 4 lövése is volt.

Aribo, a Rangers erős embere

Több játékos is jól játszott a glasgow-iaknál. A védelemben szerepelt Calvin Bassey szinte minden párharcát megnyerte, azonban a frankfurti gólnál nagyot hibázott. A csapatkapitány James Tavernier a szokásosnál kevesebbett mutatta meg magát a pályán, de amikor kellett, akkor azért odatette magát. A Rangers focistái közül viszont a legjobb teljesítményt talán Joe Aribo nyújtotta Sevillában. A támadó az egész meccsen idegesítette az ellenfél védőit, s az 57. percben ő szerzett vezetést csapatának egy védelmi megingás kihasználását követően. Aribót a 101. percben lecserélte edzője, de a skót szurkolók vastapsa közepette vonulhatott le a gyepről. Rajta nem múlott a győzelem.

A közönség elképesztő volt

A 12. ember is remekül játszotta szerepét tegnap este. Bár a Ramón Sánchez-Pizjuán Stadionba csak 43 000 ember fér el, de a két csapatot összesen 150 000 (!) szurkolója kísérte el Sevillába. A stadion egyik fele kék, a másik fele fehér volt – utóbbiak voltak a Frankfurt szurkolói, akik a meccs nagy részében hangosabbak voltak, s a végén nekik volt okuk az örömre. Az elmúlt években nem minden EL-döntő volt ennyire remek hangulatú, mint a tegnapi. Reméljük, a jövőben is a mostanihoz hasonló finálékat láthatunk.

Forrás: Panoramic
NEGATÍVUMOK
A túl gyengéd Mackók

A glasgow-i medvék kicsit félénkek voltak tegnap este. Technikailag gyengék voltak, amelynek bizonyosan az az oka, hogy 64. mérkőzésüket játszották ebben a szezonban, vagyis a fáradtság és kimerültség jelei nem véletlenül látszódtak rajtuk az egész mérkőzésen. Hiányzott a skót csapat játékosaiból a tapasztalat is, hiszen a Rangers ezt megelőzően utoljára 2008-ban játszott európai kupadöntőt, abból a csapatból pedig nem nagyon maradtak hírmondók. A 2×15 perces hosszabbítás során hat lövést láthatott Giovanni van Bronckhorst vezetőedző csapatától, de ebből csupán kettő találta el a kaput. Úgy tűnt, hogy a Rangers még akkor sem tud győzni, ha vezet, hiszen amikor előnyben volt, akkor is egy fokkal magasabb szinten pörgött a Frankfurt. Elsősorban a németek (nomeg a nézők) szerencsétlensége volt az, hogy 11-esekbe torkollott a mérkőzés, hiszen az Eintracht 22 lövéséből csak 4 ment kapura.

Az ügyetlen Kamada

Nem volt mindenki jó a németeknél, s akkor még finoman fogalmaztam. Kamada Daicsi az egész mérkőzésen pontatlanul játszott, holott előzetesen tőle remélték elsősorban a frankfurtiak, hogy megnyerheti nekik a döntőt. A japán azonban nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel, hiszen a 12. percben egy ígéretes szituációban nagyon rossz döntést hozott, amivel odalett a ziccer, majd a 32. minutumban csapattársát találta telibe egy lövésével. A 67. percben már csak a kapus állt vele szemben, de az ajtó-ablak ziccert is ki tudta hagyni, majd a 89. minutumban Filip Kosztics beadása után egyszerűen nem tudott mit kezdeni a labdával. Kamada 11-esét értékesítette – a kapufa segítségével… Nem volt jó meccse, de ez most már aligha érdekli, mert megvan a hőn áhított trófea, ugyanakkor jó kérdés, hogy tegnapi teljesítménye után mekkora érdeklődés lesz iránta a nyári átigazolási szezonban.

Wright bebizonyította, hogy edzője téved

Aribo igazi méregként hatott a Frankfurtra a mérkőzésen és ő juttatta vezetéshez a Rangerst. Ryan Kent dinamikusságával járult hozzá nagyban csapata teljesítményéhez. De mi történt Scott Wright-tal? A skót támadó láthatatlan volt a meccsen. Mindössze 24 labdaérintése volt a 24 éves játékosnak. 11 labdát elvesztett, négy kísérletéből pedig csak egyszer találta el a kaput. Van Bronckhorst elsőként őt cserélte le a 74. percben, miután csúnyán szabálytalankodott Kamadával szemben, amiért sárga lapot kapott. Lehet, hogy előbb-utóbb a piros is villant volna nála, mert igen frusztráltan játszott, amit statisztikáit látva maximálisan megértünk.

A Frankfurt tehát 11-esekkel 5:4-re legyőzte a Rangerst és az 1980-as UEFA-kupa-győzelem után nyert ismét nemzetközi sorozatot. Az Eintracht a következő idényben a Bajnokok Ligája csoportkörében indulhat, vagyis öt német csapat lesz a legrangosabb kupában. A Rangers 2. lett a skót bajnokságban, így az Európa Liga selejtezőjében kezdheti meg európai szereplését jövőre.

A kiemelt kép forrása. Panoramic

Leave a Reply