A nyughatatlan Farkasok és a szorongatott Rókák – a Roma-Leicester mérkőzés legfőbb tanulságai

A Roma 1:0-ra megverte a Leicester Cityt hazai pályán a labdarúgó Európa Konferencia Liga elődöntőjének visszavágóján, ezzel bejutott a harmadik számú kupasorozat első kiírásának döntőjébe. Az olaszoknál ismét remekelt Lorenzo Pellegrini és Nicola Zalewski, eközben az angoloknál nem tudott mit hozzátenni a mérkőzéshez Jamie Vardy, akinek pedig az lett volna a dolga, hogy gólokat szerezzen. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

POZITÍVUMOK
Pellegrini irányította csapatát

A Roma csapatkapitányának volt talán a legnagyobb szerepe abban, hogy a Farkasok végül bejutottak az EKL fináléjába. A mérkőzés elején nagyon nyughatatlan volt Lorenzo Pellegrini, hiszen a 8. és a 16. percben is veszélyes próbálkozásai voltak. Rögzített szituációknál is általában megtalálta társait a labdával és a 11. percben az ő szögletéből szerezte meg a mérkőzés egyetlen gólját Tammy Abraham. Pellegrini neve mellé 53 labdaérintést, 4 kulcspasszt és 2 elszenvedett szabálytalanságot jegyezhetünk föl. Szolgálataira nagy szüksége lesz csapatának a Feyenoord elleni döntőben.

Zalewski remekelt

Nicola Zalewski a szezon elején még hiányzott a Romából, azonban nevelő egyesületénél eltöltött első profi idényében sikerült letennie névjegyét. Az egyszeres lengyel válogatott bal oldali középpályás már az odavágón is aktívan kivette a részét a játékból, s tegnap is megtalálta a helyét José Mourinho játékrendszerében. A 20 éves focista sok nehézséget okozott Ricardo Pereirának. Összesen 52-szer ért labdába, 25 passzából 19 volt sikeres és 2 lövés előtti passza is volt. Rá is nagy szüksége lesz a Romának a döntőben és az olasz bajnoki hajrában egyaránt.

Abraham megmutatta hatalmi képességeit

Az angol csatár tegnap este tovább erősítette vezető pozícióját az Európa Konferencia Liga góllövőlistájának élén, hiszen a 9. találatát jegyezte. Tammy Abraham egy tökéletes fejessel juttatta döntőbe a Romát, hiszen a 11. percben elért találatánál egyetlen védő sem tudott olyan magasra emelkedni, mint ő és Schmeichelnek sem volt esélye védeni. Összesen három lövése volt Abrahamnek, de ez tőle nem rossz teljesítmény annak tükrében, hogy nem riad vissza a védekezésben való részvételtől sem.

NEGATÍVUMOK
Erőtlen Rókák

A Leicester City 63%-ban birtokolta a labdát a mérkőzésen, a 2. félidőben pedig 70%-os volt ugyanez az arány. Ismét bebizonyosodott, hogy a labdabirtoklás önmagában nem ér győzelmet, hiszen a Rókák egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a játékszerrel több, mint 90 percen keresztül. Az angol csapatnak nem volt veszélyes lehetősége. Tíz lövést eresztettek el labdarúgói, ám ebből csak kettő jutott a 2. játékréstre, amikor pedig nagyon menni kellett volna az egyenlítésért. Rui Patriciónak, a Roma kapusának azonban nyugodt estéje volt.

Schmeichel középszerű teljesítménye

Nem esett nagy nehézségekbe a találkozó során, Kasper Schmeichel mégsem nyújtott túl jó teljesítményt. Gyakran elkapta a gépszíj, hiszen nem egyszer rohant ki kapujából és kisebb csoda, hogy végül egyik ilyen szituációból sem született gól. Máskor a dán kapus inkább a biztonságot választotta, s kiöklözte a labdát ahelyett, hogy megfogta volna – ezzel több szögletet ajándékozott a rómaiaknak, s ezek egyikéből született a mindent eldöntő gól. Abraham fejesgóljáról elsősorban nem ő tehet, de kicsit helyezkedhetett volna jobban is.

Ricardo Pereira nehézségei

A portugál jobbhátvédnek sok nehézsége támadt a mérkőzésen, így nem csoda, hogy a Roma legveszélyesebb támadásait a bal oldalon vezette. Egyszerűen nem bírta fölvenni Zalewski sebességét, akinek így többször is üres folyosót biztosított. A Leicester 21-ese a Roma góljánál is hibázott, mert az ő feladata lett volna Abrahammel együtt fölugrani, de az angol csatár simán túlnőtt rajta. Ricardo Pereira a fordulás után sem tudott ritmust váltani, pedig akkor a Leicester sokkal támadóbb fölállásban igyekezett játszani. A 28 éves portugál számai nagyon rosszak: 19 eladott labda, mindössze 74%-os passzpontosság. Hamar szeretné elfeledni ezt a mérkőzést.

Vardy átlátszó volt

A Leicesternél mindenki Jamie Vardytól várta a gólt, gólokat, ám végül egy sem született. Az angol támadó a tegnapi mérkőzésen csupán 21-szer ért labdába, ebből mindössze 6 esett a 2. félidőre. 5 párharcának mindegyikét elvesztette és 7 labdát veszített el. Nem zárta szívébe ő sem a Stadio Olimpicót.

A Roma tehát 1:0-ra nyert és 2:1-es összesítéssel jutott be az Európa Konferencia Liga tiranai döntőjébe, ahol május 25-én a Feyenoord lesz az ellenfele. A Sportudvar arról a mérkőzésről is értékeléssel fog jelentkezni.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply