Rodrygo megmentette a Madridot, a City focistái fáradtak voltak – a Real Madrid-Man. City mérkőzés legfőbb tanulságai

A Real Madrid hosszabbítás után 3:1-re megverte a Manchester Cityt, így bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjébe. A spanyoloknál ezúttal is kulcsfigura volt Karim Benzema, de Rodrygo is rengeteget tett a párharc megfordításáért. Eközben az angol oldalon fáradt, pontatlan játékosok sokaságát láthattuk, így a Városlakóknak esélyük sem volt megőrizni egygólos előnyüket. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

POZITÍVUMOK
Rodrygo életet lehelt a Real Madridba

Carlo Ancelotti ismét nyerő húzást mutatott be. A 68. percben pályára küldte Rodrygót, aki duplázott, vagyis a legnagyobb szerepet vállalta a Real Madrid továbbjutásában. A fiatal játékos ráadásul eddig még nem látott bravúrt hajtott végre, ugyanis a 90. és a 91. percben szerezte góljait – korábban még senki sem volt képes egy egyenes kieséses BL-mérkőzésen a 90. perc után, még a rendes játékidőben két gólt elérni. Ennek köszönhetően jöhetett a 2×15 perces hosszabbítás, amelyben a Real Madrid legyűrte a Manchester Cityt. Rodrygo azonban nem csak kettő góljával vette ki részét csapata döntőbe jutásából, ugyanis 52 perc alatt 39 labdaérintése volt, amely szintén egy önmagáért beszélő teljesítmény.

A Real Madrid franciái mindent beleadtak

Karim Benzema nem élete legjobb mérkőzését produkálta, de a 90. percben gólpasszt adott Rodrygónak, akinek első találatával egyenlített a szakadék szélén tátongó Real Madrid. A francia csatár aztán a 2×15 perces hosszabbításon belül a 95. percben összehozott egy 11-est, amit be is rúgott a kapuba, ezzel kialakítva a 3:1-es végeredményt. A madridi csapat franciái közül megemlítendő még a 75. percben Luka Modric helyére beállt Eduardo Camavinga is, aki szintén nagyon jól szállt be a meccsbe. Nyolc párharcából ötöt megnyert és három labdaszerzése is volt. Ő passzolta a labdát Benzemának a 11-est megelőző támadás során. Camavinga összesen 37 alkalommal birtokolta a labdát. A gallok közül még Ferland Mendyről kell említést tenni, hiszen a bekk a 88. percben még 1:0-ás City-vezetésnél megakadályozta, hogy Jack Grealish megszerezze az angolok második, mindent eldöntő gólját. A korábbi lyoni összesen 71-szer ért labdába, ami nagyon jó teljesítmény. A Real Madrid franciái tehát mindent megtettek csapatuk sikere érdekében és sikerrel is jártak.

Courtois remek estéje

A belga kapus is kellett a Real Madrid győzelméhez és továbbjutásához. Az egész mérkőzésen stabilan állt a lábán, nem idézett elő veszélyhelyzetet saját kapujánál és nem kevesebb, mint nyolc védése volt. Különösen nagyot védett a 20. percben Bernardo, 40. percben Foden és a 87. minutumban Cancelo próbálkozásánál. A 73. percben Mahrez mattolni tudta, de arról a gólról nem tehetett.

NEGATÍVUMOK
Túlságosan fáradt Városlakók

A Manchester City játékosai egy órán keresztül tökéletesen megvalósították a Guardiola által fölvázolt taktikát: igyekeztek eldugni a labdát a madridiak elől, s ha lehetőségük nyílt rá, akkor támadásokat vezettek. Egy ilyen akció végén szerzett vezetést az angol együttesnek a 73. percben Rijád Mahrez, s ekkor úgy tűnt, hogy a City egymásután második évben is BL-finálét játszhat. Csakhogy Rodrygóval nem tudtak mit kezdeni a rendes játékidő utolsó perceiben, s a 2×15 perces ráadás során, a 93. percben Ruben Dias végzetes hibát követett el azzal, hogy fölrúgta a 16-oson belül Karim Benzemát, ami után megszületett a harmadik madridi gól, s ezzel már kiesésre állt a Manchester City. Végül nem tudott föltápászkodni a padlóról az angol csapat, amiben nagy szerepe volt annak, hogy Dias és Aymeric Laporte összesen 20 labdát veszített el. Guardiola immár 6. alkalommal esett ki a Bajnokok Ligája elődöntőjében aktuális csapatával – ennyire sokszor csak José Mourinho vérzett el a sorozat eme fázisában. Szomorú statisztika.

A City elszúrta ezt a párharcot

Gyakorlatilag csak a sajnálat szóval lehet minősíteni a Manchester City elődöntős teljesítményét, hiszen az angol együttes a hazai odavágón sima győzelmet arathatott volna, ha nem enged ki túlságosan korán. Ez megtörtént, így 4:3-as fórral utazhattak Madridba mondjuk egy 3:1-es, akár 4:1-es előny helyett. Ez pedig megpecsételte a csapat sorsát, de persze azt is hozzá kell tenni, hogy a visszavágón látottak alapján is sajnálhatják a City szurkolói, hogy elúszott a döntős szereplés lehetősége, mert a csapat talán túlzottan kontrollálni akarta a meccset, miközben kevés veszélyes támadást vezetett. Bár ezek egyikéből vezetéshez jutott, de a végét megint nem bírta a védelem, s ez most fatálisnak bizonyult. A City játékosainak egyébként 15 lövésük volt a 120 perc alatt, amelyből 10 talált kaput – ebből sikerült egy árva gólocskát összehozni.

De Bruynének ártott a Bernabeu levegője

A Manchester City drámai kiesésének okai között azt is föl lehet hozni, hogy Kevin de Bruyne elég gyenge estét fogott ki. A belga játékmester keveset volt játékban a Santiago Bernabeu Stadionban, s szokásával ellentétben nem tudott segíteni csapatán. Mindössze 52-szer ért labdába, ezekből 13-at pedig elveszített. A 72. percben lecserélte edzője. Gündogan állt be a helyére, de ő sem váltotta meg a világot.

A Real Madrid tehát 3:1-re megverte a Manchester Cityt és 6:5-ös összesítéssel jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. A finálét május 28-án 21:00-tól Párizsban rendezik, ahol a Liverpool lesz a rekordgyőztes ellenfele. A Sportudvar természetesen arról a mérkőzésről is értékeléssel fog jelentkezni.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: AI / Reuters / Panoramic / CARL RECINE / Action Images via Reuters / CARL RECINE

Leave a Reply