Diaz mindent megváltoztatott, Rulli katasztrófálisan védett – a Villarreal-Liverpool mérkőzés legfőbb tanulságai

A Liverpool 3:2-re legyőzte a Villarrealt a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, így 2019 után jutott be ismét a döntőbe. Pedig a spanyol csapat gyorsan ledolgozta 2 gólos hátrányát, azonban a 2. félidőben Luis Diaz beállása révén az angolok kezükbe vették az irányítást, miközben Rulli, a hazaiak kapusa több hibát is elkövetett. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitív és negatív tanulságait.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

POZITÍVUMOK
Diaz megváltoztatta a mérkőzést

A Liverpoolnak Luis Diaz beállása kellett ahhoz, hogy ne kerüljön még nagyobb bajba. A szünetben 2:0-ra vezetett a Villarreal, vagyis hosszabbításra állt a párharc. Diaz pályára lépésével azonban megváltozott a játék képe a 2. félidőben. Diaz Jotát váltotta és a bal oldalon szerepelt. A kezdetektől fogva nagyon gyors volt, őrült módon pörgette a játékot, s ezzel helyes irányba terelte a Liverpoolt, a Sárga Tengeralattjárót pedig elsüllyesztette. A kolumbiai a 67. percben megszerezte csapata második gólját, amellyel végleg eldőlt a továbbjutás kérdése. Statisztikái elképesztőek: 90%-os passzpontosság (20/18), 100%-os labdaszerzési arány (4/4) és 80%-os párharcnyerési arány (5/4). Nem csoda, hogy ő lett a meccs embere.

Coquelin és Capoue meccsben tartották a Villarrealt

A Villarreal két francia középpályása brillírozott az 1. félidőben. Francis Coquelin szerezte meg a hazaiak második gólját a 41. percben, Étienne Capoue pedig két gólpasszt osztott ki (3. és 41. perc), ezáltal pedig a spanyol csapat ledolgozta az odavágón összeszedett 2 gólos hátrányát. Ők ketten összesen 11 labdát szereztek az első 45 perc során. Coquelin a fordulás után egyre jobban elfáradt és a 68. percben Pedraza állt be a helyére. Capoue a 85. percben második sárga lappal kiállíttatta magát. Leszegett fejjel vonult le a gyepről, de a hazai szurkolók vastapsa közepette, amit megérdemelt. Nem rajta és Coquelinen múlt, hogy végül nem sikerült az újabb csoda.

Étienne Capoue két gólpasszt adott, de később összegyűjtött két sárga lapot (Forrás: PAUL ELLIS / AFP)
NEGATÍVUMOK
A Villarreal csak egy óráig bírta

A Sárgák tökéletes első félidőt produkáltak. Céljuk az volt ekkor, hogy ledolgozzák hátrányukat és ez sikerült is. A játékrész utolsó perceiben viszont már látszódtak a fáradás jelei a hazai játékosokon, hiszen többen is kezüket a térdükre téve lihegtek, annyira sokat kivett belőlük a nagy hajtás. A Liverpool ezt tudta kihasználni a fordulás után, hiszen amíg a spanyolok szenvedtek, addig az angol csapat focistái egyre inkább átvették az irányítást a pályán. Sokat mond az a statisztika, miszerint a 2. félidő első negyedórájában csupán 25%-os labdabirtoklást tudott elérni a Villarreal, s az utolsó 45 perc egészét tekintve is csak 38%-ig sikerült eljutni. A Sárga Tengeralattjáró elsüllyedt: egyetlen lövése sem volt a szünet után, közben viszont három találatot is kapott a liverpooliak 13 próbálkozásából. Így bizony nem lehetett döntőbe jutni.

Rulli mindent tönkretett

A Liverpoolnak mindhárom góljáról el lehet mondani, hogy viszonylag könnyű találat volt, s ez elsősorban Geronimo Rullinak köszönhető. A Villarreal argentin kapusa mindegyik gólban nyakig benne volt. Az elsőnél Fabinho a lábai között rúgta be a labdát a kapuba és a második találatnál is kötényt kapott, de akkor Diaz fejesénél történt meg ez, ami bizony egy nagyon súlyos kapushiba, hiszen az ilyen, lefelé tartó bólintásokat illik fogniuk a portásoknak. A harmadik gólnál követte el ugyanakkor a legnagyobb hibát: 35 (!) méterre szaladt ki kapujából, de nem tudta elrúgni a labdát. Mané simán lenyomta Foythot és az üres kapuba rúgta a labdát. Rullinak sok remek mérkőzése volt az idei BL-kiírásban, de ez az este rémálom volt számára. Ő a meccs negatív hőse.

A Liverpool aludt az első félidőben

Bár a Liverpool igen látványosan és hatásosan ébredt fel, de pont ez a baj: miért aludtak az angol csapat játékosai az 1. félidőben? A Vörösök szinte a pályán sem voltak a szünet előtt, ráadásul passzaiknak csupán kétharmada volt sikeres. Mindössze kettő lövése volt a Liverpoolnak, amiből egyik sem talált kaput. A fordulás után a Liverpool fölébredt, a Villarreal pedig szétesett, így végül viszonylag simán jutott döntőbe az angol együttes, de az szinte biztos, hogy a párizsi fináléban nem fog beleférni egy teljesen átaludt félidő…

A Liverpool tehát 3:2-re győzött Villarrealban, így 5:2-es összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája május 28-án esedékes döntőjébe. Hogy ott ki lesz az ellenfél, ma este kiderül, hiszen a Real Madrid a Manchester Cityt fogadja – az angolok 4:3-as előnyből várják az összecsapást. A Sportudvaron természetesen holnap reggel arról a mérkőzésről is értékelést olvashattok.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

A kiemelt kép forrása: AFP / PAUL ELLIS / REUTERS / PABLO MORANO

Leave a Reply