Boris Becker börtönbe megy

Döntött a bíróság: Boris Beckernek legalább kettő és fél évre börtönbe kell vonulnia. A német teniszlegenda azért kapta a súlyos büntetést, mert eltitkolt több számlát és jövedelemforrást is, miközben csődöt jelentett be önmagával szemben. A londoni bíróság megalapozottnak találta az ügyészség azon vádját, miszerint Becker 2.5 millió fontot titkolt el a hatóságok elől, holott ebből az összegből akár teljes adósságát rendezhette volna.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Boris Beckernek, a férfi tenisz egykori világelsőjének pénteken kellett megjelennie egy londoni bíróságon, ugyanis ekkor hirdettek ítéletet az ellene különböző pénzügyi visszásságok miatt indított büntetőperben. A bíróság ítélete keménynek mondható, bár a jogszabályban előírt maximumtól azért jócskán elmaradt: a német legendának kettő és fél évre börtönbe kell vonulnia magáncsődjével kapcsolatos pénzügyi vissszaélések miatt. A törvény értelmében az 54 éves egykori sportoló akár hét évre is rácsok mögé kerülhetett volna.

Boris Beckernek azért kellett felelnie, mert kiderült, hogy 2.5 millió fontot (különböző forrásokból származó jövedelmeket és kölcsönöket) titkolt el a brit hatóságok elől, hogy ne kelljen kifizetnie tetemes adósságait.

Becker 2017 nyarán jelentett be magáncsődöt. Most három vádpontban találták bűnösnek: egy rendbeli vagyonvisszatartás, kettő rendbeli vagyonbejelentés elmulasztása és egy rendbeli adósság eltitkolása. A hétszeres Grand Slam-győztes ellen, aki 2012 óta él Nagy-Britanniában, április 8-án indult meg a tárgyalássorozat a londoni Southwark városrész bíróságán, mivel bizonyítást nyert, hogy több százezer eurónyi és fontnyi összeget titkolt el, s ezeket a pénzeket illegálisan átutalta más, nem a saját, hanem családtagjai (elsősorban fia) nevén lévő bankszámlákra, hogy azokhoz ilymódon hozzáférhessen. Becker eddig adósságainak csak egy részét rendezte árverés útján, de a most lefoglalt összegből alighanem a teljes kintlévőségét fölszámolhatta volna. Az egyik legfőbb táptalaját a vádnak az adta, hogy Becker cége számlájáról több százezer fontot utalt át fia és korábbi feleségei bankszámláira, emellett pedig nem vallott be egy németországi ingatlantulajdont, egy 825 000 eurós kölcsönt és egy másik cégben megszerzett részesedést sem.

Boris Becker pénteken reggel egy tradicionális londoni taxival érkezett meg a bíróságra, ahová élettársa kísérte el. Látszott a németen az aggodalom és a feszültség. Legidősebb fia, a 28 éves Noah is elkísérte, aki egy sporttáskát cipelt magával – minden bizonnyal számítottak az elmarasztaló ítéletre… Beckernek egyébként korántsem ez volt az első bírósági tárgyalása, ugyanis húsz évvel ezelőtt Németországban kellett azért felelnie, mert hiányos adóbevallást készített, s akkor is eltitkolt bizonyos dolgokat, amik után adóznia kellett volna. Akkor megúszta felfüggesztett börtönnel és egy nagyösszegű pénzbírsággal.

Csőd és szégyen

A mostani londoni tárgyaláson Rebecca Chlakley ügyész kijelentette, hogy Becker céges bankszámláját malacperselynek használta, hogy ebből finanszírozhassa napi kiadásait vagy gyermekei tanulmányait. Boris Becker minden vádat tagadott és végül húsz másik vádpont alól föl is mentették, közte a trófeái eltűnésével kapcsolatos vád alól is. Az egykori teniszező kijelentette a bíróságon, hogy nem tud az eltűnt kupák hollétéről. Összesen kilenc trófeát szerettek volna a hitelezők végrehajtás keretében megszerezni, hogy ezek eladásából szerezzék vissza Beckertől a kintlévőségeket. Köztük van három Wimbledonban nyert kupája közül kettő, valamint két Ausztrál Open-serlege és az 1992-es barcelonai olimpián a férfi párosok versenyében szerzett aranyérme is. Az egykori sztár még a tárgyalás első szakaszában (ez március 21. és április 8. között zajlott) azt állította, hogy relikviáinak nagy része megvan, de néhány eltűnt. Becker egyébként 2019-ben néhány trófeáját és értékes tárgyát már elárvereztette, hogy ebből kifizesse adósságainak egy részét. Akkor 700 000 fontot gyűjtött össze, azonban ez töredéke volt a 2017-es magáncsődjének idején 50 milliósra (!) becsült tartozásának.

A Becker-márkának annyi

Boris Becker 2017 nyarán, néhány nappal a wimbledoni torna kezdete előtt jelentette be csődjét. Nagyon szívéhez nőtt Wimbledon, hiszen első németként sikerült ott győznie, s pár éve azt is kijelentette, hogy nem érzi magát németnek és azt akarja, hogy Londonban temessék el. Becker egyébként 1996-os visszavonulása után sem szakadt el Wimbledontól, ugyanis a BBC, illetve ausztrál és japán televíziók szakkommentátoraként dolgozott a brit Grand Slam-tornán. A 2017-es wimbledoni közvetítéssorozat kezdetekor természetesen megkérdezték a BBC műsorvezetői tőle, mit gondol magáncsődjéről. A német kijelentette, hogy sokkolta a helyzet, mivel amikor belépett a wimbledoni klub kapuján, mindenki tudta a hírekből, hogy mi történik vele. “Szégyellem, hogy csődbe jutottam” – jelentette ki akkor a korábban éveken át Novak Djokovity edzőjeként dolgozó exteniszező. Hozzátette ugyanakkor, hogy csődje és főleg annak a média részéről történt kezelése ártott a Becker-márkának, olyannyira, hogy ezután még nehezebben tudta visszafizetni adósságait, hiszen megcsappantak a nevével fémjelzett termékekből befolyó bevételek.

Boris Beckernek a már említett németországi és a mostani nagy-britanniai bírósági ügyén felül sok más országban is meggyűlt már a baja a pénzügyi hatóságokkal. Becker visszavonulása után Monacóban és Svájcban élt, mielőtt a szigetországba költözött. Volt már csörtéje a spanyol igazságszolgáltatással is, mivel nem fizette ki a mallorcai villájának megépítése után fizetendő adókat. Svájcban egy lelkipásztor perelte be, aki 2009-ben összeadta őt feleségével. 2002-ben azért kapott 2 év felfüggesztett börtönt hazájában, mert 1.7 millió eurónyi adóhátralékot halmozott fel, s ezután félmilliós bírságot kellett fizetnie.

Boris Becker tehát minden bizonnyal börtönbe vonul, mivel ha minden igaz, nincs lehetőség fellebbezésre. Kettő és fél évet kell leülnie, de hogy utána mi lesz vele, az nagy kérdés, hiszen adósságait valahogyan ki kellene egyenlítenie. Az biztos, hogy lecsukása miatt könnyebb lesz elárverezni vagyonát, ugyanakkor cégének biztosan árt a mostani ítélet, ami miatt csökkenhetnek a bevételek, s ez bizony még sok fejtörést okozhat a hatóságoknak is.

Véleményem szerint nagy balek volt Boris Becker, hiszen biztosan lett volna módja annak, hogy kisebb-nagyobb részletekben törlessze adósságait, ám ő mohó volt, s inkább a megkeresett pénz elrejtésére és fű alatti elköltésére szavazott. Kapzsiságának esett áldozatául, amiért most nagy árat fizet, s ami talán a legrosszabb ebben, hogy mivel családját is belekeverte ebbe a történetbe, ezért még gyermekein, élettársán és volt feleségein is csattanhat az ostor, márpedig a gyerkőcök biztosan nem hibásak a történtekért. Kíváncsian várom, hogy amikor letölti büntetését és ismét szabad ember lesz, milyen életet tud majd élni és milyen lesz megítélése. Hogy nem a legjobb, az biztos…

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

A kiemelt kép forrása: JOHN SIBLEY / REUTERS

Leave a Reply