A Vörösök domináltak, a Villarreal sehol sem volt – a Liverpool-Villarreal mérkőzés legfőbb tanulságai

A Liverpool a papírformának megfelelően 2:0-ra legyőzte a Villarreal csapatát a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének 1. mérkőzésén. Az angolok végig jobban játszottak spanyol ellenfelüknél. A Sárga Tengeralattjáró rendkívül gyengén játszott, szinte nem is volt ott a pályán, eközben a hazai oldalon Sadio Mané remekelt, a középpályások pedig szinte hibátlan teljesítményt nyújtottak. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

POZITÍVUMOK
Mané nagyon jó volt a 9-es pozícióban

Sadio Mané újfent kulcsszerepet vállalt a Liverpool sikerében. Bár az 1. félidőben nagyon frusztrált volt és csupán egy 6 méterről leadott erőtlen fejesig jutott el a 12. percben, azonban a 2. játékrészben már nem csak mozgékony volt, hanem hatékony is, ugyanis az 55. minutumban ő juttatta előnyhöz csapatát, miután értékesítette Mohamed Szalah gólpasszát. A szenegáli az utóbbi időben egyre többször került a 9-es pozícióba, s úgy néz ki, itt is remekül focizik, hiszen nagyon jól tud együttműködni Szalahhal és gólokat tud elérni. Sadio Mané eddigi 10 olyan mérkőzéséből, amelyen középcsatárt játszott, 9 alkalommal volt eredményes.

A Vörösök középpályája nagyon erős volt

Az Alcantara, Fabinho, Henderson trió a középpályán szintén nagy szerepet vállalt a Liverpool tegnapi győzelméből. Mindhárman csúcsformában játszottak és mind a földön, mind a levegőben szinte verhetetlenek voltak. Fabinho gyakran ment egészen előre és vette ki részét a támadásépítésekből, s rengeteg labdát szerzett és sok pontos passza volt. Alcantara nem kevesebb, mint 119-szer ért labdához, amivel ebben a mutatóban magasan ő volt a legjobb, de emellett azzal is nagyban hozzájárult a Liverpool sikeréhez, hogy jobb lábával nagyszerűen irányította csapata játékát. Közel járt ahhoz, hogy ő szerezze meg a vezetést az angoloknak, azonban 25 méteres bombája a kapufán csattant. A spanyol válogatott játékos azonban így is nagy szerepet vállalt az első gól megszületésében, mivel ő rázta le magáról a szélen Capuoét, majd beadását Henderson juttatta el a spanyol kapuhoz, ám végül az egyik védőről, Estupinanról került saját kapujába a labda, így öngólként lett elkönyvelve, de ez az angol érdemeiből semmit sem von le. Henderson, a Liverpool csapatkapitánya nem csak majdnem gólja miatt emelendő ki, hanem azért is, mert sokszor föltörte a Villarreal kemény védekezését és helyzeteket tudott előidézni. Jó estén van túl mindhárom középpályás, de erre szükség lesz a visszavágón is, a bajnokságról és a kupadöntőről nem is beszélve…

Luis Diaz fölkavarta az állóvizet

El Fideo továbbra is remekül focizik a Liverpoolban. Luis Diaz ezúttal a bal szélen játszott, de ezt nagyon agilisen tette, lábai szinte megállás nélkül pörögtek és folyamatosan nagy nyomást helyezett a Villarreal védelmére mélységi megindulásaival és elképesztő sebességével. Azt is mondhatjuk, ő volt az angol csapat akkumulátora ezen a mérkőzésen, hiszen ha ő nincs, akkor alighanem nehezebb dolga lett volna az ellenfél 16-osánál a hazai együttesnek. Diaznak két veszélyes jobblábas lövése is volt az 1. félidőben (14. és 30. perc), amelyek a Vörösök legveszélyesebb lehetőségei voltak az első 45 perc folyamán. Megérdemelte volna, hogy gólt szerezzen, de ez végül nem jött össze. A 81. percben Divock Origi váltotta – az Anfield közönségének vastapsa mellett.

NEGATÍVUMOK
Veszélytelen volt a Danjuma-Chukwueze támadóduó

A Villarreal 4-4-2-es taktikai hadrendben vonult ki a liverpooli gyepre, azonban Danjuma és Chukwueze, a két csatár szinte ott sem volt a pályán. Pedig Emery mester gyorsaságuk és ütőképességük miatt szavazott nekik bizalmat, azonban csapattársaik nagyon ritkán találták meg őket labdáikkal, a két játékosnak pedig nehezére esett a liverpooli védelem föltörése. Danjuma rosszul bánt minden labdával, amit birtokolt. Különösen rossz volt látni, amikor a 18. percben simán lepasszolhatta volna a játékszert Chukwuezének, mert akkor nagy lehetőség adódott volna a Villarreal előtt, de elönzőzte. A vendégek nagyon kevés lehetősége között lehet említeni egy szögletet is, ám Danjuma középen nem tudott mit kezdeni a labdával. A villarreali csatárpáros számára extrém nehéz mérkőzés volt ez, s a hazai visszavágóra nagyon össze kell magukat kapniuk, ha szeretnének újabb csodát tenni.

Rulli nem volt igazán magabiztos

Geronimo Rulli, a Villarreal argentin kapusa eddig nagy szerepet vállalt csapata BL-menetelésében, azonban tegnap este ő sem volt élete formájában. A Juventus és a Bayern München ellen is nagy bravúrokat mutatott be, de a Mersey partján a szezonvégi fáradtság jelei mutatkoztak rajta. Nagyon gyakran kiöklözte a levegőben érkező labdákat ahelyett, hogy megfogta volna azokat, pedig nem egy esetben simán tehetett volna így, aligha csúszott volna ki kezei közül a laszti. Az argentin válogatottba is bekerült portás emellett lábbal sem volt jobb, többször nem tudta gyorsan eldönteni, hogy kit hozzon játékba, s ezzel majdnem a Liverpool támadóit sikerült játékba hoznia nem egy alkalommal. Végül pedig benne volt az első gólban, amely ugyan Estupinan öngólja lett, ám az is kellett hozzá, hogy Rulli későn reagáljon, mert ha időben összecsukta volna lábait, akkor nem kapott volna kötényt saját csapattársától. Neki is sokat kell javulnia a keddi visszavágóra, mert különben nem fog összejönni a BL-döntő.

A spanyol védők szenvedtek

Bár a Villarreal teljes csapatára el lehet mondani, hogy szenvedett tegnap este és pocsék teljesítményt produkált, ám ez különösen igaz a védelemre. A bal oldalon Estupinan, a jobb oldalon Foyth előtt tornyosult sok nehézség és a vörös hullámok közepette csak nagyon ritkán tudták fejüket a víz fölé emelni, hogy levegővételhez jussanak. Robertson és Alexander-Arnold sok és komoly problémát okozott a bekkeknek a széleken és a két említett szélső hátvéd sok hibát vétett, amelyek közül természetesen Estupinan öngólja volt a legnagyobb, de a védőnek Szalahhal szembeni szabálytalansága is csúnyán végződhetett volna. Bár a Villarrealt csak a 2. félidőben tudta megtörni a Liverpool, a Sárga Tengeralattjáró védelme 90 percen keresztül szenvedett, úgyhogy Emeryéknek talán a hátsó alakzat összeállítása lesz a legnehezebb feladat a visszavágó előtt.

A Liverpool tehát 2:0-ra megverte a Villarrealt és jó helyzetből várhatja a keddi spanyolországi visszavágót, azonban ott még történhet meglepetés.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: PANORAMIC

Leave a Reply